– Dersom du holder deg til de mest kjente nettstedene, og i tillegg handler med kredittkort, er nettshopping ganske safe, sier prosjektkoordinator Astrid Bekkeheien i Norsk Familieøkonomi på Bryne.

Sist oppdatert: 5. november 2012

Astrid Bekkeheien mener du bør unngå å handle på nett med vanlig VISA-kort.
– Ved å bruke kredittkort har du en ekstra sikkerhet, og det er vanskeligere å tappe kontoen din for penger. Mange tror at det å betale med kredittkort handler om ta opp et slags lån for å kjøpe ting med penger du ikke har. I dag er ikke det alltid tilfelle. Mange bruker kredittkort kun for å få en sikkerhet, og betaler så fort regningen kommer, sier hun.

Les mer: Julegavetips til to-treåringen

Å handle med kredittkort betyr heller ikke automatisk at det du kjøper blir dyrere.
– Som regel har du en liten stund på deg før rentene begynner å løpe. Betaler du innen denne perioden, løper det ingen renter. Sjekk gjerne ut vilkårene for kredittkort på flere steder før du skaffer deg et kredittkort, sier Bekkeheien.

Bekkeheien råder alle som skal kjøpe på nett til å bruke det betalingssystemet som står på nettstedet, som for eksempel PayPal på eBay.
– Ved å bruke slike betalingssystemer vil du ha en ekstra sikkerhet. Betalingssystemet betaler inn pengene til mottaker først etter at du har bekreftet at du har mottatt varen og er fornøyd, sier Bekkeheien. Og legger til at du bør lese vilkårene skikkelig før du handler, sier hun.

Les mer: Ble foreldre – fikk pengetrøbbel

– Vil du si netthandel er trygt?
– Hvis du bruker sunn fornuft og velger kjente nettbutikker, kan du gjøre gode kjøp. Det er mange som kjøper alle julegavene på nett. Det finnes mange gode tilbud, og nettsteder returnerer pengene om du ikke er fornøyd, sier Bekkeheien.

Hun mener vareutvalget er bra også på mange norske nettbutikker.
– La oss si at du finner en flott jakke som du liker. Kanskje er den billigere i USA eller Storbritannia, men ekstra toll og merverdiavgift kan gjøre at den fort blir en del dyrere enn man tror, sier Bekkeheien.

Les mer: Lær barn om penger

– Dere får en del henvendelser fra privatpersoner angående netthandel. Hvilke spørsmål går mest igjen?
– Mange kontakter oss for å høre om butikken/nettstedet de vil kjøpe fra er trygt. I tillegg er det en del som lurer på hva de skal gjøre hvis de ikke får varen, sier Bekkeheien.

Personlig har hun handlet masse på nett, og kun opplevd én gang at varen ikke har kommet. Da tok hun ikke alle forholdsregler og brukte ikke nettsidens betalingssystem.

Men én ting advarer hun folk mot.
– Det hender at svindlere sender mailer som ser ut som om de kommer fra et seriøst nettsted. Du får kanskje beskjed om at ikke alle kredittopplysningene dine ble registrert, og at de derfor ønsker at du registrerer alt på nytt. Ikke gjør det. Ta alltid kontakt med kundeservice av nettstedet for å få bekreftet om noen har sendt dere en slik mail, sier Bekkeheien.

Les også:
Ikke gå i luksusfellen

Lønner det seg å kjøpe barneutstyr fra utlandet?

Hva synes du om artikkelen?