Favorittbamsen til Tobias ble borte på familieferie på Kreta. Sorgen var stor da guttungen måtte reise hjem uten bestevennen sin. Redningen ble et innlegg på Facebook.

Sist oppdatert: 8. august 2011

Sist Tobias var på Syden-ferie hadde han som vanlig med seg kosedyrene Bamse og Kanin. Selv om han var langt hjemmefra, fulgte han vanlige rutiner og la bamsene sine på hodeputa før familien forlot hotellet. Men én dag de kom tilbake til rommet, lå Kanin igjen helt alene. Bamse var borte vekk.

– Fortvilelsen var stor. Sengetøyet ble skiftet den dagen, så vi regner med at Bamse forsvant sammen med skittentøyet, sier mamma Marit Alexandersen.

Det ble veldig sårt da Tobias skulle legge seg. Vel hadde han Kanin, men denne bamsen var bare andrevalg og det kosedyret som pleide å bli med i barnehagen. For å sove trengte han Bamse.

Har du en god historie om barnet ditt og kosebamsen? Del ord og bilder i forumet.

Bamse gått ut av produksjon

– Det dumme var jo at denne bamsen var gammel. Jeg fikk den allerede mens jeg gikk gravid, og nå hadde den gått ut av produksjon. Mens vi prøvde å få tak i ny, trøstet vi Tobias med at Bamse bare hadde tatt seg en ekstra ferietur, forteller Marit.

Bare en liten uke etter at de kom hjem, fikk plutselig Tobias en pakke i postkassen. Med en helt ny Bamse. Noen kjente hadde nemlig lagt ut en etterlysning på sin Facebook-profil, og denne hadde en familie lagt merke til.

– Det var helt fantastisk! Tobias ble kjempeglad, og jeg ble sikkert like glad selv. Det var ei 14 måneder gammel jente som hadde en lik bamse, men hun brukte den ikke selv. Snakk om toppen av godhet! Tenk at noen ville hjelpe oss slik, sier mamma Marit.

Facebook-gruppe for savnede kosedyr

Tone har et lager med bamser andre kan få glede av.

Tone O. Skisaker er mangeårig bruker av Babyverden.no og har sett mange savnet-meldinger i forumet. Hun har også selv erfart at det ikke er bare-bare å finne igjen bamsen sin eller å få tak i en erstatning. Derfor har hun laget en egen Facebook-gruppe for savnede kosedyr.

– Facebook er jo et ypperlig verktøy til etterlysninger. Her kan foreldre legge ut bilder av savnet bamse, og kanskje få hjelp av andre som har en til overs. Det hender jo ofte at vi kjøper bamser som ikke slår helt an hos barnet, og da blir de jo bare liggende. Hvis andre kan ha glede av dem er det jo veldig koselig å kunne hjelpe, sier Tone.

Kjøp to like bamser
Både Marit og Tone oppfordrer alle til å kjøpe et ekstra eksemplar av favorittbamsen, dersom det er mulig. Så har du en i reserve dersom den skulle forsvinne eller bli utslitt.

– Vi har virkelig lært av denne episoden, men vi var heldige og det gikk troll i ord med Bamse. Han kom tilbake, og var til og med litt tjukkere – og renere – enn før. Men vi forklarte bare Tobias at Bamse hadde spist godt og tatt seg en tur innom vaskeriet før han kom hjem. Det var jo med sengetøyet han forsvant, smiler mor.

Tobias godtok, om enn med litt skepsis, sin hjemkomne bestevenn. Neste Syden-tur blir nok Bamse låst inn i kofferten når familien skal nyte sommer og varme.

Nicklas med favorittbamsen sin. Mamma har to til i reserve.

Tone har helgardert seg med minstemanns favorittbamse.
– Jeg har faktisk tre eksemplarer av favorittbamsen til Nicklas. Jeg kjøpte to da vi var i Syden, og da jeg så at dette ble favoritten, fant jeg én til da vi dro tilbake året etter, sier Tone.

Et annet tips er også å stryke navnelapper på bamsen. Tobias hadde navn og telefonnummer, både på sin nye og gamle Bamse.
– Er du først i gang med lapper på barnehageklærne, kan du like godt feste en på bamsen også. Så blir det lettere å få den tilbake dersom den skulle bli borte, sier Tone.

Hva synes du om artikkelen?