Snakkesalige småtroll sier mye gøy – og av og til skulle man kunne synke i jorden …  

Sist oppdatert: 3. oktober 2011

Javisst er det gøy når barn både begynner å legge merke til omgivelsene, og samtidig utvikler ordforråd nok til å kunne kommentere det de ser. Men at kunnskapen om sosiale koder henger litt etter den språklige utviklingen, er noe mange foreldre har fått erfare…

Har dine barn gjort eller sagt noe flaut i offentlighet? Del på forumet – og les mange andre gode leserhistorier!

– HVA sa du?
– Da sønnen min var rundt 2 år, klarte han ikke å skille mellom S- og F-lyden, forteller en mamma på Familieverdens diskusjonsforum.
– En dag vi sitter på bussen, så kommer det en sånn typisk glamourblondine inn og setter seg. Hun er iført stramme stoffbukser, rosa jakke med pels og har en søt liten hund i veska, og setter seg på setet på andre siden av oss. Min kjære lille sønn reiser seg opp i setet, peker på denne jenta og skriker «MAMMA, SE! FITTE PÅ BUSSEN!»

At søte små munner kan side mest obskøne ting, uten å mene det helt selv, er det mange som har fått erfare.

 Vesla elsker shopping, og da hun var liten var det kjekkeste ho visste å være på kjøpesentre og store butikker. Jeg og min mor, altså hennes bestemor, dro en gang til Amanda-senteret i Haugesund.
Da vi omsider var ferdige og var på vei ut dørene, så var tydeligvis den lille klar for mer shopping. Så da roper hun ut da, midt blant alle røykerne utenfor senteret: ”Bestemor! Har du lyst på stor pikk!?”
”Pikk” var ordet hennes for ”butikk” …  Stakkars bestemor kunne ikke komme seg raskt nok bort!

Les mer: – Mitt barn skal ha Coca Cola til lunsj!

– En gang var jeg hjemme med datteren min på 2 år og sønnen min på 6 måneder. Jeg holdt på å støvsuge, og babyen syntes støvsugeren var kjempegøy. Så når vi støvsugde, måtte vi alltid suge han litt på magen og foten. Etter at vi var ferdige med det, gikk vi på butikken. Der traff vi på en litt snerpete dame i 50-60 årene. Hun spurte om de ikke var i barnehagen, og vesla svarte at de hadde fri. ”Åja,” sier damen, ”hva har dere gjort for noe gøy i dag da?”
Da svarer 2-åringen så fint at: "Jo, mamma suger Nicklas hele dagen, for han syns det er så gøy …"

– Som rundt halvannet, men med meget godt språk, var den store favoritten til datteren vår fiskekaker. På tross av godt språk, var ikke uttalen alltid helt korrekt. Resultatet av dette var en brøøøølende unge i handlevognen forbi fiskedisken: "Vil ha FITTEKAKAAAAAA!!!!"
Jeg brukte ofte store omveier rundt fiskedisken i de tider....

– Jeg var på julemesse i kirka sammen med min 5 år gamle sønn. Gutten sitter lenge og studerer en korthåret, usminket dame på bakerste rad. Etter en lang stund kommer det, høyt og tydelig: ”Se mamma, den damen der er en mann!”
Den som kunne sunket i jorden …

Les mer: Har du en ape eller gris i hus?

Flerkulturelle utfordringer
En annen mamma tok barnet med på Ikea. 
– Forbi oss kommer en mann med relativt stor turban. Guttungen, på litt over 2 år, roper ut: "Se mamma, Kaptein Sabeltann!”
Jeg prøver å ikke le, for han er så glad over å se den store helten sin i butikken. Men jeg forklarer at det er nok ikke Kaptein Sabeltann, lille venn, men at mannen har en hatt på seg. Hvorpå guttungen insisterer begeistret: "Nei mamma, det ER Kaptein Sabeltann!” Da måtte jeg bare le …

– Datteren til mannen min var veldig opptatt av Mummidalen, men livredd for karakteren Hufsa. En gang da hun var 3-4 år hadde de gått rundt i byen sammen, og en dame med burka hadde kommet gående. Den lille jenta stoppet opp, helt livredd, og skrek ut: ”PAPPA! HUFSA!”

Les mer: Empati starter i nesen

At norske barn ikke er vant med burkakledte damer, opplevde en far på reisefot også.
– Vi var på Gardermoen en gang med tvillingene våre, som var litt over 2 år. Vi stresset litt, og la ikke merke til at de to små ble helt musestille. Ved siden av oss kommer et følge med kvinner i fullstendig heldekkende plagg, der de bare hadde hull til øynene. Den ene datteren vår strekker ut pekefingeren til damene, og sier, begeistret og vantro: ”Se! Spøkelser!”

– Vi går ikke akkurat mye i kirka, men da vi engang skulle i kirken på en barnegudstjeneste som var forbausende godt lagt opp til barn, gledet datteren vår seg veldig til å treffe denne presten hun hadde hørt så mye om. Presten snakket om påskebudskapet og Jesus på korset med bruk av IT og musikk. Datteren vår satt helt stille fulgte med. Da presten hadde sagt sitt og snudde seg for å gå opp til alterringen igjen brøøøler min kjære håpefulle: "Presten, PRESTEN! Kan ikkje du fortella det eventyret ein gang te!!"

Les mer: Underlivshumor fra jordmormunn

Ikke avslør den hvite løgnen min!
Forfatteren Sam Harris beskriver i e-boka Lying en noget pinlig episode:
– Min venninne Sita skulle besøke en annen venninne, og ville gjerne ta med en gave. Hun reiste med sønnen sin, og rakk ikke å gå noe særlig i butikker. Da de skulle forlate hotellet og dra på besøk, oppdaget hun at såpene og shampoene på badet var av det mer eksklusive slaget. Så hun buttet badeskum, såpe, shampo og body lotion i en liten pose, fikk et pyntebånd i resepsjonen, og dro av gårde. Venninnen ble kjempeglad for gaven, og spurte ”Å, hvor har du kjøpt disse?” Lett overrasket over spørsmålet, skyndte Sita seg å si: ”Å, jeg kjøpte dem i gavebutikken på hotellet.” Hvorpå guttungen korrigerte uskyldig: ”Nehei, mamma, du fant dem på do!”

Les mer: 15 ting du IKKE sier til en mamma

Dette med døden …
En mor forteller oss følgende historie: 
– Min fire år gamle Anders var på museum sammen med pappa og lillesøster. Året før mistet barna sin gamle oldefar, og Anders har vært veldig opptatt av hva som skjer når man dør. De ruslet rundt i utstillingen, og gikk forbi et helfigurs voksent skjelett. Da stoppet Anders opp og utbrøt høylytt: “Se, pappa. Der er jo oldefar!”

To kaptein Sabeltann-frelste fettere på fem år var i begravelse hos en eldre slektning. De kretsa stadig mer fascinert rundt kista, før det kommer høyt og tydelig fra den ene: “Wow! Sjekk den skattekista!”

Les mer: Barnets utvikling 

Les mer: Fritid

Les mer: Forbruker

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlapp i fisken? Ny treningsserie!
Neste artikkelLavkarbo i familien
DEL