Familien Hoel Torkildsen i Stavanger har tre små barn, men ingen bil. De resirkulerer det meste, spiser helst økologisk og  tenker miljø i alt de gjør. Naturligvis!

Sist oppdatert: 31. januar 2012

– Jeg vil ha en banan! Tale på fem år strekker seg over bordet etter frukten. Kjøpt på nærbutikken, og sannsynligvis Fairtrade-merket. På kjøkkenbenken står en grønn plastkasse full av fristende frukt og grønnsaker. Økologiske, selvfølgelig. Hver uke får familien tilsendt en ny kasse lokalproduserte godsaker fra en bonde i nærheten.

– Vi velger økologiske produkter der det er mulig. Mye kjøper vi direkte fra produsent, både kjøtt og grønnsaker. Og når bonden slakter kjøper vi mange kilo kjøtt i slengen. Ellers velger vi miljømerkede produkter. Egentlig tenker vi ikke over det, det bare er sånn, sier Trude Hoel. At de handler på nærbutikken er ingen tilfeldighet. Familien har valgt å leve uten bil, og da er det nødvendig å ha en god butikk i nærheten.

Les mer om sunt kosthold.

Roten til alt ondt
Trude Hoel og Terje Torkildsen er godt kjent i Stavanger for sitt miljø-engasjement. Terje har en fortid i Grønn Hverdag, og i lokalavisen kan man lese at andre også begynner å følge etter. Biler selges, familier med små barn velger heller sykkel. Stadig flere ønsker å gjøre en innsats for miljøet.

Det er ikke det at han ikke kan kjøre bil! Humoristen, forfatteren og skuespilleren Terje har også en fortid som drosjesjåfør i filmen ”Mongoland” og er i besittelse av førerkort. Han vil bare ikke ha bil.- Den er nemlig roten til alt ondt, sier Terje med et skjevt smil og forklarer:

En ting er at bilismen fører til mye negativt med tanke på miljø, luftkvalitet og ulykker. En annen ting er at det er fremmedgjørende å ha bil. Når man ikke må bevege seg i sitt eget nærmiljø trenger man ikke å bli kjent med naboene.

Les mer om barn og miljø

Man kan kjøre til store kjøpesentere for å handle, og dermed forsvinner de små lokale forretningene. Gamle hus må vike for veier og ny infrastruktur slik at bymiljøer blir tilpasset bilismen og ikke mennesker. Jeg elsker byen min, og er urban til fingerspissene. Men tenkt hvor mye mer koselig det hadde vært om bykjernene var bilfrie, sier Terje entusiastisk.

Familien legger også vekt på at det er bra for hele familien å sykle. De holder seg i form, får frisk luft og har det kjekt sammen.
– Jeg lærte å sykle helt alene da jeg var fire og et halvt år, sier storesøster Tilde på sju stolt!

Ingen særinger
Trude og Terje har bevisst valgt å bosette seg i sentrum av Stavanger slik at de har mulighet til å leve uten bil. De er fullt klare over at det ikke er like lett når man bor på landet eller i grisgrendte strøk.

– Det var et bevisst valg å kjøpe hus slik at det er enkelt å leve uten bil. Vi bor i gå- eller sykleavstand til jobb, skole, barnehage og nærbutikker. Vi er påpasselige med at barna har fritidsaktiviteter i samme bydel som vi bor, noe annet ville bli for tungvindt. Men selv med tre små barn føler vi det helt uproblematisk å leve uten bil, sier Trude.

– Men det er klart, enkelte ganger har også vi behov for bil. Enten i forbindelse med oppussing eller hvis vi har kjøpt store ting. Hvis vi ikke kan få ting tilkjørt, låner eller leier vi en bil, skyter Terje inn.
Familien regner med at de sparer 100 000 kroner i året på ikke å ha bil. Det er penger som bidrar til at mor og far kan jobbe redusert, og har investert i en hytte på en øy en kort båttur fra Stavanger sentrum. Kvalitetstid med familien prioriteres høyt.

Det at familien ikke har bil genererer også en miljøvennlig livsstil på alle områder.
– Du kan ikke se det på oss, vi er helt vanlige mennesker med vanlige liv. Men kanskje bare litt mer bevisste i hverdagen, sier Trude.

Les: Trendy med tøybleier

Bytteringer
Siste tilskudd på stammen er Terne.  Det meste av klær og babyutstyr skaffet foreldrene brukt.

– Det er så liten slitasje på ting man trenger til en nyfødt baby at jeg ser ingen grunn til å kjøpe nytt, sier Trude. Hun skaffet vogn på Finn.no, og har fått klær til minstejenta av venner og kjente. Hele familien benytter seg av bytteringer, og flere ganger i året er det jubel i stua når nye poser med klær og leker kommer inn.

– Vi er flere familier som har barn i forskjellige aldere. Når klærne er for små eller barna er lei av lekene, sender vi videre til andre og får rikelig igjen. Ofte kommer ringen tilbake når vi får nye barn, ler trebarnsmoren. Slik spares både miljøet og lommeboken.
Et par ganger i året arrangerer Trude og venninnene jentekvelder hvor de bytter klær de er lei av. Eller som aldri passet likevel. En sosial begivenhet samtidig som alle får fornyet garderoben sin – helt gratis.
– Det er flott at andre kan finne verdi i ting vi ikke lenger trenger, og omvendt!

Hva trenger en baby av klær og utstyr? 

Alle monner drar
Sparedusj og sparepærer er en selvfølge hos familien Hoel Torkildsen. I tillegg er målet mest mulig gjenbruk. Det de ikke selv trenger, kan kanskje andre ha bruk for. En rekke ganger har familien kvittet seg med det utroligste ved hjelp av en annonse på internett. Gamle dører, utslagsvask og vinduslemmer.

– Vi har pusset opp huset i flere år og aldri hatt container. Det meste kan faktisk gjenbrukes, enten av oss eller andre. Det gjelder bare å se mulighetene, sier Terje.

I Stavanger er kommunen nøye på at husholdningene kildesorterer avfall. Matavfall, papir, plast, glass, metall, spesialavfall og restavfall skal i egne beholdere. Men familien Torkildsen driver også kompostering av matavfall i hagen.

– Vi har to kompostbinger, en varmkompost for matrester og en kald for hageavfall. Vi produserer fantastisk næringsrik jord som er svært ettertraktet blant naboene, smiler Trude.
Det er både enkelt og morsomt, og de to eldste jentene bidrar også til komposteringen.

Også når det gjelder gaver er familien opptatt av miljø.
– Vi gir gjerne bort opplevelser. De fleste har mer enn nok ting. Billetter til teater eller kino er fine gaver. Eller hva med en god bok og et hjemmelaget bokmerke, sier leseforskeren og universitetslektoren Trude.

Men hjelper engasjementet? Hva kan en enkelt familie bidra med i den store sammenhengen?
Terje og Trude smiler.
– Vi sier som Desmond Tutu: For å spise en elefant, må man ta en bit om gangen!

Her finner du miljøvennlige tips:

www.gronnhverdag.no

www.merkesaken.no

www.etiskhandel.no

 

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDen gode samtalen
Neste artikkelHar fire barn med fire menn
DEL