Anne Kalvig (39) har fire sønner med fire forskjellige menn. Men hun føler ikke at familien er utradisjonell av den grunn. 

Sist oppdatert: 1. februar 2012

– Det finnes så mange forskjellige familier at jeg føler vel at det er de som først gifter seg og deretter får to barn som er de utradisjonelle. Anne Kalvig smiler mens hun fanger oppmerksomheten til den yngste sønnen Erling (3).

Anne Kalvig er en markant skikkelse i Stavanger. Mest kjent er hun for sitt kvinnepolitiske engasjement. Hun er ikke redd for å stå frem med sine meninger.

– Jeg hadde vel ikke akkurat planlagt å få fire barn med fire forskjellige menn. Jeg er verken stolt eller skjemmes over det. For sånn ble det, og det fungerer flott for oss, slår hun fast.

Les mer : Hva er egentlig en familie

Anne og Tore gikk sammen på gymnaset. Mange omveier senere ble det de to.

Velorganisert hverdag
Selv om familien ikke er helt som andre, har aldri Anne møtt fordømmende blikk eller stigmatiserende holdninger.

– Jeg synes folk flest er hyggelige, men kanskje har noen hevet et øyebryn. Dem om det, smiler firebarnsmoren.
Anne er gift med Tore Thomassen og sammen har de Erling. Anne skryter av ektemannens forhold til de tre eldre sønnene Olav (14), Jone (10) og Sveinung (6). 

– Tore er fantastisk flink med barn. Han er en enorm berikelse for alle guttene! Tore har også to eldre barn, med to forskjellige mødre. Men samarbeidet på tvers av familiene går fint, sier Anne.

Les mer: Ny i bonusfamilien?

– Vi har forskjellige samværsordninger for alle barna. Noen bor her og noen kommer på besøk. Mine gutter har forskjellige ordninger for hvor ofte de besøker fedrene sine, og Jone har delt bosted. Det høres kanskje innviklet ut, men det handler om å ha oversikt og system i hverdagen, så det går overraskende godt.

Anne er førsteamanuensis og Tore jobber i barnehage, og det at de begge arbeider vanlig dagtid bidrar til at det er enklere å organisere familielivet.

Klare rammer
– Tore har glidd rett inn i familien. Det var nok min eldste sønn Olav som merket forandringen mest da jeg traff Tore. Min da yngste sønn Sveinung var såpass liten da Tore flyttet inn at han knapt husker et liv uten ham, sier Anne.

Stavanger er ikke større enn at Tore og Anne har kjent hverandre i flere år. De gikk faktisk på gymnaset sammen. Men de gikk mange omveier før det endelig ble dem.

 

Noe av hemmeligheten bak harmonien i hjemmet til familien Kalvig Thomassen er at Tore fra første stund har vært tydelig overfor Annes gutter.

Les mer: Et godt parforhold – en gave til barnet

– De er veldig kjekke gutter, som jeg har et godt og nært forhold til. Da jeg valgte å gå inn i et forhold med Anne, valgte jeg også barna hennes. Men det var nødvendig for meg å ha klare rutiner og regler. Det er viktig at voksne er konsekvente og gir barna trygghet. Jeg jobber jo med barn, og hadde nok med meg en erfaring som har vært nyttig for oss alle, sier Tore.

– Tore har en maskulin lekenhet over seg, som beriker barna sin hverdag, sier Anne, og fortsetter: I tillegg til å være konsekvent og tydelig, er han svært kreativ og energisk når det gjelder å finne på aktiviteter og leker!

Ekte søsken
– Se her! Den har akkurat dødd. Tore holder en livløs liten akvariefisk i hånden. Jone og Sveinung betrakter den med en blanding av nysgjerrighet og medfølelse. Men fiskens skjebne er snart glemt. I neste øyeblikk tumler guttene rundt i sofaen i vill lek.

Anne er spesielt glad for at de fire sønnene har et veldig godt søskenforhold.
– Min eldste sønn Olav på 14 år har flere ganger fått spørsmål fra kameratene om hvordan det bare er å ha bare halvsøsken. Slike ord bruker ikke vi. Jeg pleier å si at når man har delt livmor kan man aldri bli halve søsken. Men vanligvis tenker vi ikke så mye på biologi, det viktigste er hvordan vi har det sammen.

Les mer: Hvem er du i søskenflokken, og hva sier det om din personlighet?

Anne synes det er vanskelig å beskrive familiemedlemmenes relasjoner til hverandre. Det finnes rett og slett ikke ord som er passende, mener hun. 

– De gamle forestillingene om et tradisjonelt liv med mor, far og felles barn henger igjen. Språket vårt er hemmende når vi skal snakke om nye familierelasjoner. Mange bruker jo ordene bonusbarn, steforeldre og halvsøsken. Jeg føler vel ikke helt at noe passer for oss. Derfor går det greit med fornavn, smiler Anne.

Engasjert mamma
Anne har lang erfaring som alenemor for flere av sønnene. Hun er fremdeles engasjert i aleneforeldrenes situasjon.

– Måten samfunnet legger til rette, eller ikke legger til rette, for ulike familieformer, er viktig for store deler av befolkningen. Det er, og har alltid vært, et kvinnepolitisk viktig spørsmål. 

– Jeg er veldig opptatt av at det er barna og ikke foreldrenes behov som må ivaretas ved et samlivsbrudd. Tidligere barne- og familieminister Karita Bekkemellems kamp for tvunget delt bosted for barn ved samlivsbrudd, er et eksempel på at foreldrenes, særlig fedrenes, behov ble satt i sentrum. Heldigvis falt dette forslaget, men mistenkeliggjøring av alenemødre spesielt, og aleneforeldre generelt, skjer igjen og igjen, sier firebarnsmammaen engasjert.

Les mer: Samlivsbrudd i barnehagen

Tross en travel hverdag kjemper hun fortsatt for gode barnehager og skolefritidsordninger, seks timers arbeidsdag og en lønn til å leve av for alle.

– Dette er saker som er uløselig forbundet med livskvaliteten til både enforelder og toforeldre-familier.

Mens Anne snakker, fordyper de to eldste guttene seg over leksene. Sveinung vil se barne-tv og Erling har sovnet. Tore forbereder seg på hjemmekveld, for Anne skal ut og holde foredrag. Om kvinnepolitikk, selvsagt!

Les mer: Familieliv

Les mer: Barnets utvikling

Les mer: Fritid

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHelt naturlig
Neste artikkelBeskytt barnet ditt mot hudkreft
DEL