Treåringen Martin ville ordne opp selv. Men da han skulle ta ut den varme melken fra microen, gikk det fryktelig galt. I verste fall kunne utfallet blitt fatalt.

Sist oppdatert: 27. januar 2012

Åsa Lagerstam i Laholm opplevde alle foreldres mareritt. Mens Martins pappa sto med ryggen til og vasket opp, ville treåringen «klare selv». Han strakte seg opp til microen og satte en babykopp med sjokolademelk inni. Microen var så høyt oppe at han måtte strekke seg for å klare det, han var ikke høy nok til å se inni.

Martin, tvillingbror Jonas, storebror Albin og storesøster Sanna bor med mamma og pappa i Laholm i Sverige. Da Martin skulle «klare selv», gikk det fryktelig galt.

Les også: Merket for livet av én kopp te

Pappa ved oppvaskbenken hører plinget fra microen. Han snur seg og går mot microen. Martin er kjappere og drar ut koppen før pappa rekker fram. Han skynder seg, vet at han egentlig ikke har lov til dette. Lokket på koppen har hoppet av under oppvarmingen, og da Martin drar koppen ut med en rask bevegelse, får han den varme væsken i ansiktet.

 

– Var sikker på at ville bli innlagt på sykehus
– Han fikk det i venstre øye, på kinnet og i pannen. Vi prøvde så godt vi kunne å skylle han med kaldt vann, men det var ikke helt enkelt. Jeg slengte noen klar i en bag og så dro vi til legen. Jeg var sikker på at vi ville bli innlagt på sykehus, forteller Åsa til Familieverden. Foruten Martin og hans tvillingbror, har de to barn til.

Legen på det lokale legesenteret ser på Martin. Huden rundt øyet løsner og det er nesten umulig å få sett på guttens øye. Han har vondt, skriker og skriker. Legen gir opp å se nærmere på øyet. De får beskjed om å komme tilbake neste dag.

Les også om Kristoffer (10 mnd) som fikk en liter kokende vann over seg


Martin ble verre – nesten bevisstløs
Samme kveld blir Martin verre. Det er vanskelig å få skikkelig kontakt, og han vil ikke ha mat eller drikke.

– Han var nesten «borte». Nesten bevisstløs, forteller Åsa.

Martins far kjører til akuttmottaket på sykehuset i Halmstad. Nok en gang blir de hjemsendt uten at gutten får noen form for behandling. De får ikke engang snakke med en lege, men avvises med at gutten allerede er undersøkt tidligere på dagen.

Neste morgen drar Åsa tilbake til legen.

– Dagen etter så han ut som et «monster». Det rant væske fra brannskaden ned på klærne hans. Martin får på en bandasje, men fortsatt ingen medisiner eller annen behandling.

Dette bildet la mamma Åsa ut på sin facebookside. To minutter senere fikk hun en uventet telefon.

 

La ut bilde av brannskadde Martin på Facebook
Hjemme igjen legger Åsa ut et bilde av sønnen på sin facebook-side. Flere i familien lurer på hvordan det går med Martin, og hun legger ut et bilde for å vise skaden.

– To minutter senere ringer en lege fra Island! Han har sett bildet og mener Martin trenger øyeblikkelig hjelp.

Åsa er facebook-venn med den islandske legens kone siden de deler interesse for den samme hunderasen.

– Han fortalte at han hadde jobbet med brannskader i 25 år og at han var bekymret. Han sa det var fare for infeksjon og at det i verste fall kunne bli betennelse i hjernen, i verste fall dødelig. For meg ga legens telefon meg ryggdekning til å kreve å bli hørt. Jeg hadde hele tiden vært sikker på at skaden var mer alvorlig enn det legene i Laholm trodde.

Åså kjører til sykehuset i Halmstad med det samme og denne gangen krever hun å få sønnen grundig undersøkt. Hun sier at hun ikke går hjem før de har gjort som hun sier.

Dette gjør du om uhellet er ute

Også denne gangen er det vanskelig å åpne det skadde øyet. Det blir tatt bilder og disse blir sendt til brannskadeavdelingen ved sykehuset i Linkøping.

– Bare minutter senere er tilbakemeldingen fra brannskadeavdelingen i Linkøping klar: Vi må komme så snart vi kan.

Blir straks satt på behandling
Etter 4-5 timers kjøring er de framme. Bandasjen gutten har på, er det første de ser. De forklarer at brannskader i ansiktet ikke skal ha bandasje på grunn av stor fare for infeksjoner. Martin blir satt på antibiotika med en gang. Ved undersøkelse av øyet blir det klart at 1/3 av hornhinnen er skadet og det samme med stamcellene rundt. Huden rundt øyet har andregrads forbrenning, og med rett behandling vil den bli helt fin.

– Vi vet ikke i dag hvordan det vil gå med synet hans, men for oss virker det som at synet er noe skadet. Hvor stor skaden er, vet vi først om seks måneder.

I dag er Åsa glad for at hun la ut bildet på facebook og at den islandske legen ringte så raskt.

– Martin fikk ikke den behandlingen han skulle i starten. Derfor har jeg meldt saken til Socialstyrelsen (Helsetilsynet).

Legesenteret skal gjennomgå saken
Nå skal saken utredes. Sjef for legesentralen Centrum i Lahom, Marie Paulsson, forsvarer legen som så på Martin.
– Han har gjort en vurdering og deretter konsultert med en øyespesialist, og så fulgt de rådene som ble gitt, sier hun til avisen Hallandsekot (Sveriges Radio).

I regionen Hallands egne retningslinjer står det at alle barn under åtte år med brannskader skal henvises til akutten. Også dette skal Legesenteret Centrum se nærmere på i sin interne utredning.

– På legesenteret kommer det inn mange barn med mindre brannskader som vi helt ypperlig tar hånd om her på legesenteret. Vurderes skaden som mer alvorlig, konsulterer vi eller sender videre, sier Paulsson.

Lik oss på facebook – få nyhetene med én gang!

Hva synes du om artikkelen?