– Mamma, jeg har så lyst på hull i ørene, sier jenta mi. Men er femåringen klar?

Sist oppdatert: 12. oktober 2011

Minstejenta mi Mina Sofie kikker på meg med håpefullt og bedende blikk. Hun er førskolejente, snart fem år og elsker å pynte seg. De røde klipsøredobbene med svarte prikker innkjøpt på Mallorca gikk i stykker etter bare noen få dager. Klisterøredobber er liksom ikke så stas lenger. Hun vil ha ekte øredobber. Slike som storesøster har – og som hun fikk før hun var fire og et halvt. Jeg er på gli – hun er vel stor nok nå?

– Er du sikker på at du våger? Det kan hende at det gjør litt vondt. De skyter et hull gjennom øret ditt med en slags pistol, svarer jeg. Tenker at det er best å forklare skikkelig hva som skjer, slik at hun ikke blir redd når hun kommer til frisøren. For at hun virkelig skal vite hva hun går til, finner vi et klipp på YouTube. Ei jente på hennes egen alder sitter klar i stolen, og Mina Sofie får se hvordan det foregår.

Janet er trebarnsmamma og journalist i Sandviks.

Har bestemt seg
– Jeg tør det, sier jenta vågalt – allerede før filmsnutten er over. Hun har bestemt seg. Vi er heldige og får time samme dag. Mina Sofie fryder seg – endelig skal det skje.

Jeg får besøk av venninnen min Anna. Datteren hennes skal begynne i andre klasse, og også hun ønsker seg også hull i ørene. Karen sier hun snart er den eneste i klassen uten ekte pynt i ørene. De hiver seg på, og sammen går vi til frisøren for å oppfylle våre døtres ønsker.

Frisør Linn Irene Byberg ved Brit Tones frisørsalong finner fram et brett med ulike øredobber. Mina Sofie setter seg i stolen, kikker på utvalget – og har snart sett seg ut en favoritt. Rosa, selvfølgelig.

Forklarer alt underveis
Linn Irene renser først øreflippene, slik at bakteriene ikke skal slippe til. Så tegner hun en prikk på hver øreflipp, slik at hun vet hvor hun skal skyte. Hun forklarer hele tiden hva hun gjør og hvorfor, slik at femåringen i stolen skal føle seg trygg på alt som skjer.

Mina Sofie gir Linn Irene klarsignal.

– Det hender jo at noen trekker seg. Av og til før vi har begynt, og noen ganger får barnet nok når det første hullet er tatt. Det er ikke alltid at små barn er klar for å ta hull, og noen får for seg at det er utrolig vondt, sier Linn Irene.

Mina Sofie sitter rolig i stolen. Følger med på alt. Er litt spent, men viser ingen tegn til anger. Linn Irene sier at fire-fem år er en typisk alder for de som tar hull. Frisøren finner fram pistolen, og viser hvordan den virker. Hun sier Mina Sofie selv må gi beskjed når hun er klar til å ta hullet. Erfaringsmessig blir det ofte hyling når barnet ikke er forberedt. Så i stedet for at Linn Irene teller til tre, gir jenta selv klarsignal.

Jenta gir klarsignal
– Nå! Mina Sofie smiler, lukker øynene og venter på skuddet. Like etterpå sitter en flott rosa blomst fast i øret. Jenta smiler, så blir hun alvorlig. Lager ikke en eneste lyd, og øynene blir et øyeblikk litt blanke. Men ingen tårer.

Linn Irene sier at hun gjerne kan kjenne en litt brennende følelse i øret rett etter at øredobben har blitt skutt gjennom. Men det går fort over, og de gjør seg klar til neste hull. Det går an å ta begge samtidig, men det forutsetter at det er to frisører tilgjengelig på en gang. Det var det ikke i dag.

Karen har akkurat fått på plass sin første øredobb. Mamma Anna skryter av henne, mens lillesøster passer godt på sine egne ører.

Mina Sofie er fast bestemt på å fullføre. Og plutselig er hun ferdig. To rosa øredobber er på plass i hver sin røde øreflipp. Ei stolt jente blir belønnet med valgfri slikkepinne fra et stort godteriglass.

Så er det Karens tur. Hun er ikke dårligere enn venninnen. Hun plukker ut de samme øredobbene, og har ikke tatt skrekken av å se Mina Sofie sitte i stolen. Mamma Anna og småsøsknene Arne og Tora følger med fra sidelinjen. Lillesøster på to år ser forskrekket ut og tviholder hendene foran sine egne ører mens Karen konsentrert gir frisøren klarsignal. Hennes ører skal de i alle fall ikke få røre.

Litt varme øreflipper ennå, men stolte og ferdige.

Seks ukers oppfølging
To kjempestolte og lykkelige jenter forlater frisørsalongen. Deres jobb er over. Nå er det mødrene som skal følge med de neste seks ukene for å se til at hullene holder seg fine. Linn Irene sier at det ikke lenger er slik at ørene må renses hver dag og øredobbene rulles rundt.

– Vri øredobben rundt en runde annenhver dag, og se det litt an. Du kan rense litt hvis du vil, men ikke så ofte. Dersom hullet blir vant til rensing hele tiden, må du kanskje fortsette slik. Det kan være greit å rulle øredobbene rundt i rent vann når barnet bader og eller dusjer, sier frisøren.

– Jeg gruet meg litt, for jeg er ikke vant til å ta hull i ørene, sier Karen. Men nå er hun ferdig. Stolt og flott.
– Det var litt vondt i begynnelsen, men så gikk det over!


Hva synes du om artikkelen?