Kaia (3) er så glad i oldefar. Så når han bor deler av året i Spania, leser hun om og om igjen de håndskrevne brevene han har sendt henne.

Sist oppdatert: 21. juni 2012

Tre år gamle Kaia bor på Våland i Stavanger. I en annen bydel bor oldefar. Deler av året er det veldig enkelt å besøke hverandre, men når oldefar bor i Spania, blir avstanden stor.

– Da vi var på besøk før han dro i vinter, ville ikke Kaia gå hjem. Hun gråt og ville ha klem av oldefar, forteller Kaias pappa, Ole Fredrik Lie.
– Da spurte oldefar om Kaia ville ha brev av ham når han dro til Spania, og det hadde hun veldig lyst til.

Les mer: 10 tips for et godt forhold til besteforeldrene

Hverdagslige hendelser
Noen uker senere kom det et brev til Kaia i postkassen. Stemplet i Spania. Oldefar hadde holdt løftet sitt. Pappa Ole Fredrik ga det til treåringen, og sammen så de på hilsenen som hadde kommet fra det store utland.
– Morfaren min hadde skrevet to-tre A4-sider for hånd, og lagt ved bilder av hverdagslige hendelser til oldebarnet sitt. Det var så koselig, og Kaia setter så utrolig stor pris på det, sier Ole Fredrik.

Spesielt rørende synes Ole Fredrik det er, siden morfaren nesten har mistet synet – og bare kan lese dersom han bruker store forstørrelsesglass.
– Jeg vet at han har lagt ned mye arbeid i dette. Først dikterte han teksten til mormoren min, men hun la til og trakk fra der hun følte det passet. Så han ville ha kontroll og gjøre det selv. Tenk at en som nesten er blind ville skrive et så fint brev til min treåring, smiler Ole Fredrik.

Les mer: Barnets forståelse av livet

Lest mange ganger
Kaia tok med brevet i senga. Kveld etter kveld har det blitt funnet fram igjen og lest på ny, og etterpå blitt lagt på plass under hodeputa. Der ligger det fremdeles når hun sover. Bildene har fått plass på veggen over senga.

– I en verden hvor det meste foregår digitalt, enten på mail, SMS eller på Facebook, tror jeg det er viktig å ikke glemme de gode historiene i de vanlige gammeldagse brevene, mener Ole Fredrik.

Han husker selv da han som student i Volda fikk håndskrevne brev fra mormor i Stavanger.
– Det var gjerne tre-fire sider med hverdagslige trivialiteter. Bilder av fuglene hun så i hagen mens hun drakk kaffe, forteller han.

Les mer: Gyldne minner

Vil gjøre det samme selv
Ole Fredrik har tenkt å bli like flink som sine egne besteforeldre. Tobarnsfaren er fast bestemt på å videreføre tradisjonen, og garanterer at døtrene skal finne en konvolutt med pappas håndskrift mellom all reklame og aviser når de en gang flytter ut.
– Det er faktisk en liten wow-faktor over dette. At noen bruker ekstra tid for å glede nettopp deg. Og gjør noe mer enn å sende en mail med vedlegg. Og når de som skriver en dag ikke er med oss lenger, går det an å finne fram skoesken fra loftet og mimre tilbake. Den nostalgiske verdien er kjempestor, sier Ole Fredrik.

Brevmengden faller dramatisk
Pressesjef i Posten Hilde Ebeltoft-Skaugrud bekrefter at brevmengden de siste årene har falt med 20 prosent. Norge er blant landene i EU der mengden brev faller mest, fordi vi er langt framme i bruk av elektronisk post.

– Er det helt slutt på håndskrevne brev?
– Undersøkelser viser at vi bruker personlige og håndskrevne brev når det kommer til viktige og store anledninger. Som invitasjoner til bryllup, dåp og konfirmasjon. Også rundt jul dukker de håndskrevne brevene opp litt oftere. Men de raske beskjedene, de går på e-post eller SMS, sier Ebeltoft-Skaugrud.

Les mer: Bestemor og bestefar

Artikkelen fortsetter under pollen

Kaia og Maris bok
Tre år gamle Kaia er heldig på flere måter. For det er ikke bare oldefar som sender brev til henne. Også fadderen hennes, Mari, er flink til å skrive.

– Siden Kaia bor i Stavanger og jeg i Oslo, ser vi ikke hverandre mer enn tre-fire ganger i året. Så for at vi skal bli skikkelig kjent, har jeg laget Kaia og Maris bok. Dette er en bok Kaia fikk til dåpen, og det er god plass til å skrive til hverandre. Til jul gir jeg henne gaver som forteller litt om meg, og i tillegg får hun et brev med historier. I fjor fikk hun historien om hvordan jeg ble kjent med foreldrene hennes. Jeg var nemlig der da de ble sammen. En annen jul fikk hun en halvinnføring i hvordan jeg vokste opp, og hvilke tradisjoner jeg liker. Det skal bli en føljetong, sier Mari Rustøy.

Kaia poster brevet til Janove.

Hun husker selv hvor glad hun var i å bla i gamle brev da hun var liten. Og hvor kjekt det var å lese historier, som også fortalte små glimt fra hennes eget liv. Hun kom derfor på ideen om å bli bedre kjent med Kaia gjennom brevene.

– Jeg prøver å skrive så enkelt som mulig, men foreldrene må selvsagt lese brevene for henne nå. Det er jo ikke sikkert alt er like kjekt og interessant for henne nå, men forhåpentligvis når hun blir voksen, sier Mari.

Kaia skriver også selv
Tre år gamle Kaia har også begynt så smått å skrive brev selv. Nylig var hun på konsert med Janove Ottesen fra Kaizers, og satt på pappas skuldre under hele konserten. Da han var ferdig hadde jenta stjerner i øynene, og spurte om hun kunne få lov til å spille i orkester når hun ble stor.

Med en gang familien kom hjem, satte Kaia seg ned for å tegne. Pappa Ole Fredrik spurte hvem hun tegnet til. «Eg tegne te Janove», svarte hun. Og ville skrive et brev som skulle legges med tegningen.

I brevet sto det «Takk for at du synge». Hun ble med og postet det selv.

Sommerferien er en fin anledning til å sende noen håndskrevne ord til slekt og venner. Visste du dette?

- To av tre unge kvinner svarer at de vil sende et postkort i år.
- Kvinner er langt flinkere enn menn til å sende en sommerhilsen til venner.
- Seks av ti nordmenn svarer at de vil sende minst et postkort i sommer.
- Postkort og brev er foretrukket foran både digitale alternativer og bilder.
- De fleste sender mellom ett og fire postkort fra ferien.
- En prosent av oss sender over 20 postkort fra ferien.
- Åtte av ti synes det er hyggelig å motta en personlig, håndskrevet sommerhilsen.
- Sju av ti sender postkort fordi de vet at mottaker setter pris på det. 
- Det er særlig de over 55 som heller sender en hilsen digitalt enn med postkort.
- Også her sender kvinner flere hilsener enn menn.

Kilde: Postens sommerundersøkelse


Les mer: Barnets utvikling

Les mer: Familieliv

Les mer: Fritid


 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkel– Et eventyr å ha barn med på tur!
Neste artikkelChristoffer (6) druknet – reddet av Samantha (8)
DEL