Synnøve Fagerland har åtte barn i alderen åtte måneder til 25 år. Da hun fikk nummer sju, var Synnøve og eldstedatteren gravide samtidig.

Sist oppdatert: 8. april 2013

20 år gammel ble Synnøve Fagerland fra Karmøy mamma for første gang. Og i løpet av de siste 20 årene har Karmøy-kvinnen født sju barn til.
– Alle var ikke like planlagte, men alle har vært like velkomne, sier hun.

Les mer: Una fikk baby 18 år etter førstemann

Mors alder og antall barn

I 2011 ble det født 60. 316 barn. Av dem var 42,4 prosent førstefødte, 36 prosent var barn nummer to, 15,4 prosent var tredjemann i søsken og 4,2 prosent var fjerdemann. 2,1 prosent av barna var nummer fem eller mer i søskenflokken.

Høyest andel barn født inn i familier som allerede hadde fire barn, var det i Finnmark (3,5 prosent), og lavest i Sør-Trøndelag (1,2 prosent).

I 2011 var den nybakte mammaen:
27,7 år da hun fødte sitt første barn
30,4 år da hun fødte sitt andre barn
32,5 år da hun fødte sitt tredje barn
33,9 år da hun fødte sitt fjerde barn
35,3 år da hun fødte sitt femte (eller mer) barn

Kilde: Medisinsk fødselsregister

 Ønsket mange barn
Eldstejenta Eirin var 20 måneder gammel da Leif Ove kom inn i Synnøve og datterens liv.  Både Synnøve og Leif Ove var veldig glade i barn, og ønsket seg flere.
– Vi diskuterte egentlig aldri hvor mange barn vi hadde lyst på, men for hvert nytt barn som kom, kom også ønsket om flere, forteller hun.

Nå teller hele søskenflokken åtte barn: Eirin (25), Susanne (19), Laura (18), Leif Olav (16), Nikolai (9), Jan Fredrik (8), Janna (4) og Julianne (8 måneder).
Med en slik spredning i alder, har hun hatt små barn mer eller mindre uavbrutt i 25 år.

– Vi bor på en liten plass, så for mange er jeg bare «hun med alle ungene», sier Synnøve.

– Er det noe du er komfortabel med?
– Jeg bryr meg egentlig ikke så mye om hva alle andre tenker, men etter hvert har jeg begynt å si det selv også, ler hun.

Les mer: Nibarnsmamma Lene: Livet er her og nå

Mannen borte halve året
Leif Ove er sjømann, og er borte fra familien én måned om gangen – annenhver måned. Så halve året har Synnøve ansvar for alt hjemme helt alene.
– Det har jo blitt spøkt med at det blir en ny unge på vei hver gang han er i land, ler Synnøve.

Mange trodde det var babystopp etter at Jan Fredrik ble født i 2004. Inkludert Synnøve selv.
– Så da jeg ble gravid igjen i 2008, kom det litt protester. Jeg var over 40 år, og noen av barna syntes det var dritflaut at så gamle folk holdt på med sånt. Men det gikk seg til. Det var ikke så mange som sa noe da jeg ble gravid med sistemann, sier Synnøve.

Les mer: Fordel å være en godt voksen mamma?

Mor og datter gravide samtidig
En av de som ble tatt litt på senga da nyheten om nummer sju kom, var eldstedatteren Eirin.
– Jeg må være ærlig og si at jeg syntes det var litt så som så. Hun ventet litt med å si at hun var gravid, og da hun fortalte det, hadde jeg akkurat funnet ut at jeg var gravid selv. Jeg syntes det nå var på tide at hun skulle bli bestemor – ikke småbarnsmor igjen, smiler Eirin.

Men det var bare å godta at hun skulle bli storesøster igjen – før hun selv skulle bli mamma. Eirin opplevde at Synnøve ble veldig glad for nyheten om barnebarnet som var på vei, og moren ble mentoren hennes gjennom svangerskapet.
– Det er mamma jeg lener meg på når det er noe. Båndet mellom oss er mye sterkere nå enn det var da jeg var ungdom. Da var jeg nok litt mer i opposisjon, sier Eirin.

Hun innrømmer at det var litt spesielt å gå gravid samtidig med moren.
– Folk kikket nok litt ekstra da vi gikk sammen med voksende mager, sier Eirin.

– Ja, det var spesielt, sier Synnøve.
– Hvis vi var ute og shoppet sammen, og Eirin ropte «mamma» til meg, ble folk litt overrasket. Noen trodde nok at vi var venninner, sier hun.

Les mer: 29 år – og bestefar

Marthe (til venstre) med tante Janna.Barn og barnebarn bestevenner
Synnøve syntes det var greit at hun rakk å bli sjubarnsmamma før hun ble mormor. Fire måneder og én dag etter at lille Janna kom til verden, fødte Eirin datteren Marthe.
– Barnebarnet mitt sier «tante Janna». Men hun er litt høyere enn tanten sin, forteller Synnøve.

I dag er jentene fire år gamle, og ser hverandre ganske ofte.
– Vi bor bare noen minutters kjøretur unna hverandre, og Marthe vil ofte til mormor og tante Janna. Jentene er bestevenner, men kan også krangle som om de hadde vært søsken, forteller Eirin.

Eirin føler hun har nok med datteren Marthe og et bonusbarn.
– Jeg tror ikke jeg blir gravid igjen. Jeg har vokst opp i en stor søskenflokk, og vet at det er travelt å følge opp barna. Jeg gir all ære til mamma for den jobben hun har gjort, men for meg er våre to barn nok, sier hun.

Les mer: Ansvarlig storesøster eller bortskjemt lillebror?

Eirin med sin datter Marthe (3) og lillesøster /tante Julianne.44 år og gravid med nummer åtte
Men selv om Eirin sa stopp, var det ikke slutt for Synnøve. 44 år gammel ble hun igjen gravid, og for åtte måneder siden fikk hun barn nummer åtte – lille Julianne.
– Men Marthe vil ikke kalle Julianne for tante. Hun vil heller være daddaen hennes, sier Eirin.

Synnøve er nå hjemme med de to yngste døtrene. Hun har vært hjemmeværende de siste fire årene, men håper at hun etter hvert kommer i jobb igjen.
– Jobben har liksom vært friplassen min. Det er greit å komme seg ut litt og få litt voksenkontakt, sier åttebarnsmoren.

Synnøve sammen med ektemannen og lille Janna.Utrolig heldige
Wenche Myhre synger om at livet begynner når hun er 66. Synnøve tror at hennes kanskje vil starte når hun er 63. Da har hun i alle fall ikke små barn lenger. Travelt har det vært til tider, med våkenetter for både baby og ungdommer samtidig. Men Synnøve og ektemannen føler at de er utrolig heldige.

– Vi ønsket oss mange barn, og er takknemlige for alle vi har fått. Det er ingen selvfølge å kunne få barn, og i tillegg er alle åtte barna friske. Det er jo klart at vi noen ganger blir litt misunnelige på de som reiser på kjærestetur. Leif Ove og jeg har aldri vært på tur alene. Etter at vi passerte tre barn, var det ikke så lett å plassere alle vekk lenger, sier Synnøve.

Men hun vet at hun aldri er alene. I tillegg til egne barn, har det kommet svigerbarn og barnebarn inn i familien. Og flere vil det nok bli med tiden.
– Vi er vant til å være mange sammen. Men nå er det ikke plass til alle rundt bordet lenger. Det er ikke uvanlig med 20 personer til et måltid hos oss, sier hun.

Drømmen hennes gikk i oppfyllelse. Helt fra hun var liten, drømte Synnøve om mange barn. Mens søsteren passet hunder, passet Synnøve unger. Til høsten blir hun 46 år, og nå tror hun det er stopp.
– Leif Ove ville gjerne hatt flere, men jeg sier at det ikke er han som har dem. Jeg er her alltid, mens han kan pakke kofferten og dra vekk én måned om gangen, ler Synnøve.

Fire generasjoner: Synnøve sammen med moren Else, datteren Eirin og barnebarnet Marthe.

Hva synes du om artikkelen?