De fleste barn synes det er stas å komme hjem etter en tur. Hjelp barnet med å bevare minnene om opplevelsene fra ferieturen.

Sist oppdatert: 6. februar 2011

La barnet få litt tid til å tilpasse seg hjemmemiljøet igjen – særlig hvis det har jetlag. Det kan ta så mye som en uke å finne tilbake til de vanlige spise- og soverutinene. Det gjelder hele familien. Ikke bli overrasket om du kommer hjem og føler at du trenger en ferie etter ferien.

Les også: Leggetid for førskolebarn

Slapp av – dere vil komme inn i rutinene igjen
Nå når du vender tilbake til dine egne rutiner, og kanskje jobb, må barnet venne seg til at du ikke er så tilgjengelig som du har vært i ferien. Det kan hende barnet ikke vil gå i barnehagen eller at det protesterer på å ha barnevakt. Men etter som tiden går, faller alt på plass igjen.

En reise gir viktige impulser
Det å reise er en av de beste gavene du kan gi barnet ditt. Selv om de minste kanskje ikke vil huske turen, har de likevel fått muligheten til å være sammen med deg i en ny situasjon og et nytt miljø. Et lite barn vil gjøre erfaringer og tilegne seg ferdigheter som det vil bære med seg resten av livet. Det å kunne utforske nye steder, smake ny mat og møte mye mennesker er en flott opplevelse – og jo oftere du gjør det sammen med barnet ditt, jo mer verdensvant blir det.

Sunn og rask frokost

Bevar barnets minner
Kjøp postkort over alt hvor dere kommer, og send dem hjem adressert til barnet ditt. Når dere kommer hjem, kan du hjelpe barnet å sette postkortene i et album i kronologisk rekkefølge.

Sett sammen et fotoalbum med en blanding av bilder du har tatt, og bilder barnet har tatt. Hvis du har en baby eller en smårolling, kan du skrive dagbok. Hvis barnet liker å tegne, kan du kjøpe en tegneblokk slik at barnet kan lage sin egen dagbok ved å tegne ting det har sett og opplevd hver dag på turen, for eksempel landskap, dyr og annet fra området dere besøker.

Krev bedre mat på SFO!

Lag collage en av ferieturen
Når dere er på tur, kan dere plukke blomster og blader. Press dem ved å legge dem mellom aviser og sette noe flatt og tungt oppå. La det ligge slik noen dager til det er tørket. Barnet kan også finne små steiner og skjell og lignende. Når dere kommer hjem, kan dere lime alt opp på en plate og få et flott feriebilde. Skriv gjerne årstall på bildet, samt hvor materialet ble funnet.

Fotoalbum og videodagbok 
Selv om du sikkert har mye du skal ta igjen når du kommer hjem, er det viktig å sette av tid til å lage et feriealbum eller en scrapbook. Barn som er under fire år, vil sannsynligvis ikke huske mye av turen, så det er viktig å hjelpe dem ved å lage et minnealbum. Det blir morsomt å se i når de blir eldre. Hvis barnet ditt går i barnehagen, kan det hende det også har lyst til å ta med noe dit for å fortelle om turen.

Lag en ”videodagbok” ved å gjøre et lite opptak hver dag på turen. Få også barnet til å snakke – om noen år vil både barnet og resten av familien ha stor glede av å høre hvordan barnet hørtes ut som baby. Når dere reiser, kan du notere ned alle de “rare” tingene barnet ser gjennom vinduet og lage en minnebok av det. Lag en scrapbook av fyrstikkesker, postkort, brosjyrer, billetter og andre minner fra turen.

Toåringen

Treåringen

Fireåringen

Femåringen

Seksåringen

Hva synes du om artikkelen?