Det er ingen nedre aldersgrense for når du kan reise med et lite barn, men reisen bør tilpasses barnets alder og behov. Disse tingene bør du tenke over når du planlegger turer for hele familien.

Sist oppdatert: 6. februar 2011

Uansett reisemål og hvor lenge turen varer, kan det kjennes godt med et avbrekk en gang iblant. Det gir påfyll i hverdagen og er en fin anledning til å være til stede for hverandre og barnet – uten stress og hverdagskjas. Det gir også voksne og barn muligheten til å oppleve nye ting sammen.

Med babyer på reise
I utgangspunktet er små babyer enkle å ha med på reise. En liten baby sover mye, og hvis babyen ammes, er maten lett tilgjengelig. Det kan være en fordel å “øve” litt ved å ta noen dags- eller helgeturer før du drar på en lengre ferie. Da får du testet ut hvordan barnet reagerer på uvante omgivelser, hvordan du selv opplever det å være på reise med barnet, og hva som skal til av utstyr.

Babyer og smårollinger skjønner ikke helt hva ferie er. For dem er hver eneste dag ny og spennende, uansett hvor de er – det eneste de trenger er nok mat og hvile.

Ferie med større barn
For eldre barn kan en ferie ha større betydning. Også de har behov for å få opplevelser og nye impulser. Dessuten får barnet mange muligheter til å lære noe nytt. Avhengig av barnets alder og utviklingstrinn kan det for eksempel lære hvordan en båt fungerer, hvordan en kan si “hei” på et fremmed språk, hvordan maten smaker i det landet dere reiser i, eller kanskje historien om noen gamle ruiner dere besøker.

Valg av reisemål
Noen liker å reise omkring, andre liker å være i ro på ett sted. Mange har slekt og venner som gjerne vil ha besøk, andre vil slappe av på egen eller leid hytte, eller i en ferieleilighet i utlandet. Årstiden spiller også en rolle. En velger gjerne andre reisemål om vinteren enn om sommeren. Det viktigste er likevel at reisemålet passer dere og er egnet for en småbarnsfamilie, og at ikke opplegget blir for omfattende.

Ikke ha for ambisiøse mål
Hvis barnet kjeder seg, blir sykt eller slitent, bør du være fleksibel nok til å forandre planene. Ikke forvent en perfekt ferie, for da kan du bli skuffet. Vær heller forberedt på det uventede! Mange barn synes det gøy å være med på planleggingen av reisen. Det gir en følelse av at det også er barnets reise, og gleden både med planleggingen, pakkingen og selve reisen blir større.

Bør små barn reise til eksotiske strøk?
Det er blitt mer og mer vanlig å ta barna med på reiser til eksotiske strøk, også i forbindelse med pappapermisjonen. Det er delte meninger om dette. Små barns immunforsvar er generelt sett dårlig, og bakteriefloraen barna utsettes for på slike reiser, er en helt annen enn den de er vant til. Det er derfor stor sjanse for at barna blir syke, og skulle det skje, er ikke standarden på helsevesenet like god alle steder. En slik reise kan derfor bli strabasiøs både for barn og foreldre.

Ta kontakt med fastlegen din eller helsesøster for å høre deres råd hvis du planlegger en slik tur. Gå også inn på hjemmesiden til www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) for å få råd om reisevaksiner.

SJEKKLISTE 

Ved valg av feriested:
•  Hvilke transportmidler må dere bruke for å komme til reisemålet?
• Hvis dere skal ta fly, tog eller båt, hvor langt ligger stedet fra flyplassen/stasjonen/kaien? Hvor langt er hytta fra parkeringsplassen?
• Er stedet barnevennlig og trygt?
• Er det langt til butikk?
• Hvor langt fra stranden er hotellet på badeferien?
• Skal dere leie bil? Avklar om dere må ha med godkjent bilsete eller kan leie det. Husk at ikke alle drosjer har barnesete.

Ved valg av hotell:
• Hvor stort er rommet, og hvordan er det innredet?
• Har rommet kjøleskap eller minikjøkken?
• Har det klimaanlegg?
• Har rommet balkong?
• Har hotellet barnepriser?
• Følger ekstrakostnader for barneseng eller ekstraseng?
• Har hotellet egnet  svømmebasseng for barn?
• Er det spesielle aktiviteter eller fasiliteter for barn i den aktuelle aldersgruppen? Hva koster det å delta?
• Hvordan er restauranten? Kan en ha med barnevogn?
Er det barnestoler? Har stedet barnemeny?
• Hvor er nærmeste lege, sykehus og apotek?

 

Valg av feriebolig
Hvis du reiser med en baby eller smårolling, kan det være en god idé å bo hos slektninger eller venner og gjøre ferien kort og ukomplisert. Spesielt kan det være lurt å legge barnets aller første tur til besteforeldre, venner eller slektninger. Dette er som regel mennesker som vil spille en viktig rolle i barnets liv.

Husk på at selv om alle ser frem til besøket, kan det være anstrengende å bo tett på en annen familie over lengre tid. Avtal derfor på forhånd hvor lenge dere skal bli, og gi vertsfamilien og dere selv noen pusterom under oppholdet.

På hyttetur
Ei hytte kan også være et godt boalternativ. Mange hytter er nesten like velutstyrte som hus og har både innlagt vann og strøm. Hvis dere har tilgang til ei hytte, kjenner dere gjerne beliggenheten og vet hva slags utstyr som finnes der. Hvis du ønsker å leie hytte, kan du be hytteformidleren om de opplysninger du trenger.

Undersøk gjerne hvor hytta ligger i forhold til parkeringsplassen. Det er utrolig hvor mye en må ha med når en reiser med små barn, så det er godt å slippe å bære langt i ulendt terreng. For de fleste består gjerne valget i om en skal ordne med reise og bosted på egen hånd, eller bestille tur gjennom en reiseoperatør. Uansett hva en foretrekker, er planleggingen viktig også her.

Reis gjerne flere familier sammen
En del velger å reise flere familier sammen på ferie. Dersom de andre familiene har barn på omtrent på samme alder som dine, kan det være en fordel for alle. Da får barnet ditt lekekamerater på turen, noe som kan bety større glede og trygghet både for barn og voksne. Selv om en reiser flere sammen, er det fullt mulig å gjøre ting hver for seg. Avklar gjerne dette på forhånd, slik at dere har noenlunde felles forventinger til hvor mye dere skal være sammen på turen.

Pakketur
En pakketur er et godt alternativ for familier uansett hvor gamle barna er. Da blir alt det praktiske ordnet for deg, og alt du trenger å gjøre er å velge reisemål, hotell eller leilighetstype. Barn og voksne vil ha muligheter til å delta på aktiviteter, og spisesteder er tilgjengelige hele døgnet og til en hver pris. Det er best å bestille i god tid på forhånd – det kan til og med hende du får rabatt.

Mange feriesteder er spesielt tilpasset familier med små barn ved at det arrangeres aktiviteter for barna om dagen og/ eller kvelden. Noen steder er det mulig å leie barnevogn, stellebord, barnestol, barneseng osv. Sjekk med turoperatøren eller på internett, eller ring hotellene som er i området du skal reise til, for å finne ut hva som er best for deg og familien din. Velg gjerne et hotell med svømmebasseng og eller lekeplass. Av og til er det svært gode tilbud på uspesifiserte reiser, men dette anbefales ikke når du reiser med små barn, fordi du ikke er garantert at hotellet er tilpasset barnefamilier.

Reiseforsikring
Når du skal reise utenlands, trenger du pass for hvert enkelt barn. Ha barnets pass ett sted, og en kopi av passet plassert i et annet kolli. Du bør også ha reiseforsikring. Sjekk på forhånd om barnet er dekket av din reiseforsikring, eller om det trenger sin egen.

Helsetrygdkort Når dere reiser i EØS-land (EU-landene, Island og Liechtenstein), trenger alle medlemmene i familien et ”europeisk helsetrygdkort” som viser at dere har rett til å få dekket utgifter til nødvendig medisinsk behandling når dere oppholder dere midlertidig i et annet EØS-land eller Sveits. Kortet kan bestilles på trygdeetatens internettsider. Helsetrygdkortet er ikke nødvendig for norske statsborgere som reiser i andre nordiske land.

Vaksiner
Finn ut i god tid om det er nødvendig å ta vaksiner for å reise i det aktuelle området. Du kan kontakte helsestasjonen eller fastlegen din, eller du kan gå til www.fhi.no (Folkehelseinstituttet) og se på det som står om ”Reisevaksiner”.

Det anbefales at barn vaksineres mot Hepatitt A og B første gang de drar til sydlige strøk. Hepatitt B-vaksinen kan gis fra barnet er nyfødt, og Hepatitt A fra barnet er ett år gammelt. Noen vaksiner må tas i god tid før avreisen for at de skal virke, og dette er også gunstig med tanke på eventuelle reaksjoner hos barnet.

Bilforsikring
Hvis du kjører din egen bil i utlandet, er det en fordel å bestille et såkalt grønt kort fra forsikringsselskapet ditt. Kortet viser at bilen er ansvarsforsikret. Det er gyldig i tre måneder og kan bestilles ved å kontakte forsikringsselskapet ditt via internett eller på annen måte. Det anbefales også at du er medlem i en bilorganisasjon som kan gi bistand hvis du får motorstopp eller blir utsatt for en bilulykke.

 

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Hva synes du om artikkelen?