For større barn kan en storbyferie gi mange opplevelser, særlig hvis du legger opp til aktiviteter og sightseeing som barnet interesserer seg for. Men husk også å legge inn rom for lek mellom severdighetsbesøkene.

Sist oppdatert: 6. februar 2011

En storbyferie kan være et bra alternativ også når du reiser med små barn. Forsikre deg om at det er plass til alt babyutstyret på hotellrommet, og at hotellet har et trygt, men lett tilgjengelig sted du kan sette vognen. Du bør tenke på at det kan være problematisk å få barnevogn med på buss, trikk og undergrunnsbane. Det samme gjelder hvis du vil inn på spesielle severdigheter.

Med barn på flyreise

Sett av tid til lek
En bæresele eller eventuelt en bæremeis fra barnet er ca. 9 måneder kan være et godt alternativ. Husk at barnet ikke skal oppholde seg for lenge om gangen i bæresele eller meis. Sett av tid til å finne lekeparker eller områder der barnet kan løpe omkring og leke. De aller fleste storbyer har slike steder, men undersøk gjerne i forkant om det er noen i nærheten av der dere skal bo.

Sightseeing-tips
Skriv navnet ditt, mobilnummeret og telefonnummeret til der dere bor på armen til barnet ditt i tilfelle barnet blir borte. Du kan også skrive det på et fargerikt ”sikkerhetsbånd” som festes rundt barnets håndledd. Ha fargerike klær på barnet slik at det er lett å få øye på det i en folkemengde.
• Motstå fristelsen til å kjøpe den første suveniren barnet ditt ser. Forklar at dere kommer til å se mange suvenirer i løpet av turen, og at barnet kan bestemme seg for hva det vil ha etter at det har sett på alle sammen.
• Lær barn i alderen fire til seks år mynt- og seddelverdier ved å gi dem et lite beløp hver morgen. Pengene brukes eller spares.

Med barnet på togtur

Ta alltid vannflasker med
Det er begrenset hvor mye sightseeing et barn orker – ta lekepauser. Uansett hvor dere drar, må du passe på at du alltid har med vannflasker. Barn blir overopphetet fortere enn voksne. Minn barnet om å drikke litt gjennom hele dagen – særlig når det er varmt – for å forhindre dehydrering.

Gjør museumsbesøket til en lek
Når dere kommer til et museum, kan du la barnet velge fem til ti postkort fra gavebutikken. Så kan dere gå på jakt i utstillingene og finne maleriene eller gjenstandene som er avbildet på postkortene. En måte å vekke barnets interesse på, er å bygge opp forventninger på forhånd. Fortell barnet litt om det dere skal se.

Du kan også kjøpe en guidebok med bilder som dere leser mye i på forhånd. Når dere kommer til dagens mål, eller går rundt i byen, kan barnet prøve å finne igjen så mange av bildene/motivene i boken som mulig. Du kan også la barnet se etter ting som er annerledes her enn hjemme. Så kan du forklare hva det er, og hvorfor det er annerledes.

Lær barnet å bruke kart
Hvis barnet er fire år eller eldre, kan det få et kart og lære å bruke det. Vis på kartet hvor dere skal. På den måten kan barnet hjelpe til med å finne frem. Hvis du er klar for eventyr en dag, kan du la barnet stake ut kursen og se hvor dere ender opp. Det kan hende du havner på et sted du aldri ville ha kommet til hvis du hadde bestemt selv!

Tid for deg selv
Hvis du vil ha litt tid for deg selv, men ikke har barnevakt, kan du avtale ”pauser” med partneren din. Hvis dere reiser sammen med en annen familie, kan dere bytte barnevakttid med hverandre.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Tilrettelagt for norske forhold av Sandviks redaksjon og oversatt til norsk av Kjersti Lundemo.

Reiseapoteket – dette bør det inneholde

Pakkeliste når du reiser med barn

Barn og bilsyke

Hva synes du om artikkelen?