Om ett år drar Troy og foreldrene på jordomseiling. Han vil da være 2 ½ år gammel. Planen er å komme hjem i tide til skolestart.

Sist oppdatert: 8. mai 2015

– Om ett år har vi solgt huset og sluttet i jobbene våre. Da reiser vi på jordomseiling, og kommer tidligst hjem tre år seinere, sier Camilla Paulsen.

For åtte år siden var hun og kjæresten Rudi på båttur i en åpen båt med påhengsmotor. De snakket om at det kunne være gøy å dra på jordomseiling en gang. Men det skulle ta sju år før de endelig bestemte seg for å gjøre drømmen til virkelighet.

Camilla til rors.– Da kjøpte vi båten. Vi hadde aldri vært om bord i en seilbåt før, og ante ikke hva vi skulle se etter. Heldigvis kjøpte vi båten av noen som selv hadde eid båten i 20 år og vært på langtur i Karibien i ett år. Vi har hørt fra andre som har vært på jordomseiling at båten vi har valgt er den tryggeste, sier Camilla.

Vil vekk fra tidsklemma
Troy var åtte måneder gammel da Camilla og Rudi ble båteiere. Det har blitt mye tid i båten så langt, og mer skal det bli i tiden fram mot avreise. Planen er  å bruke helger og ferier til sjøs.

– Troys sjøbein kommer seg. Han detter litt på rompa fortsatt, men han trives i båten. Han liker å styre, og se på andre båter. At masten er så høy er også veldig spennende, forteller Camilla.

Hun er glad for at de tre skal få mer tid sammen som familie i årene som kommer. Det var også grunnen til at de valgte å sette 2016 som avreiseår.

– Vi ønsker å komme oss vekk fra tidsklemma mens Troy fortsatt er liten. Vi kan oppleve mye som familie, sier Camilla.

Les også:

Tristan (3) har overnattet 300 netter i telt

– Et eventyr å ha barn med på tur!

Bestemødre til fjells med barnebarna

Mye som skal på plass før avreise
Det tar tid å planlegge en jordomseiling som skal vare i flere år. Ikke minst må båten utrustes og klargjøres. Det er også en liten detalj som bør komme på plass:

– Vi skal lære oss å seile først. Det er klart en fordel å kunne, ler Camilla.

Hun kan fortelle at de allerede er godt i gang med opplæringen, og planlegger en lengre seiltur i sommer. Camilla er imidlertid båtvant allerede – hun har kjørt båt siden hun var seks år, men aldri noe større enn en 20 hk åpen motorbåt.

Troy og pappa Rudi ved matbordet i seilbåten.Reiser fra alt
Camilla og Rudi er klare på at de ikke skal feige ut. De har allerede sagt ifra på jobbene sine om at de kommer til å slutte neste år. Camilla er leder for SFO, og Rudi jobber i en butikk som selger arbeidsklær. Huset skal legges ut for salg, og familien på tre reiser fra familie, venner og barnehage. De regner med å reise hjem én gang i løpet av de tre-fire årene de blir borte. Og Camilla innrømmer at savnet til de hjemme kan bli den største utfordringen.

– Det blir jo lenge å være borte fra alle, særlig for Troy som er så liten. Vi tar han jo bort fra besteforeldre og annen slekt, sier Camilla.

Hun håper og tror at familie og venner vil besøke dem underveis på reisen, og at Troy på den måten vil huske dem. Men regner også med at han må bli kjent med venner og familie på ny når de vender hjem igjen.

En dyr opplevelse
Camilla og Rudi ønsker ikke å ha forpliktelser hjemme å tenke på når de reiser. Hussalget må dessuten til for å kunne finansiere flere år på reisefot.

– Med kjøpet av båten, forberedelser, forsikringer, mat og andre utgifter, regner vi med at turen koster opp mot 1,3 millioner kroner. Det dyreste er forsikringer, for vi vil ikke være dekket av folketrygden. Vi sparer der vi kan, men det koster en del, ja, innrømmer Camilla.

Hva er det perfekte livet?
Når Babyverden spør hvorfor familien plutselig bestemte seg for å reise på jordomseiling, ler Camilla litt.

– Vi kjeder oss litt fort, sier hun.

Hovedgrunnen er likevel ønsket om å se verden, og å leve et annerledes liv i en lang periode.

Mange forberedelser skal i havn før familien kan seile avgårde.– En del har nok tenkt at vi bare drømmer, men nå er det mer konkrete planer, og folk er mer nysgjerrige. Vi er forsiktige med å ikke skru forventningene for høyt, men vi gleder oss. Det blir et eventyr, og forhåpentligvis både moro og fint, sier Camilla.

Hun vil anbefale andre familier å vurdere jordomseiling.

– Det kan jo hende at A4-livet er perfekt, men det vet man jo ikke før man har prøvd noe annet, sier hun.

En annerledes oppvekst for Troy
Nå går Troy i barnehagen, og har foreldre som jobber – som de fleste andre barn. Men fra og med neste år vil hans oppvekst bli utenom det vanlige.

– Det blir en annerledes oppvekst, så det blir spennende å se. Forhåpentligvis vokser han opp til å bli tolerant for at ting er annerledes. Vi regner med å være mye i land, og seile med andre familier, sånn at han har noen å leke med. Men han vil jo gå glipp av det å gå i barnehage sammen med barn han kommer til å gå i klasse med på skolen, sier Camilla.

Selv om planen er å være borte i tre år, er familien åpen for at det kan bli lenger – gjerne både fire og fem år. De har også tenkt tanken med hjemmeskole for Troy.

Hva pakker man med seg når man skal være hjemmefra i minst tre år?– Etter hvert får vi jo høre på ham også. Kanskje er det hans tur til å velge litt etter noen år? Da har vi dratt ham rundt, og så ønsker han kanskje å ha mer ro rundt seg, ha venner å leke med, og bli kjent med slekten sin igjen, sier Camilla.

Reiseruten er nesten fastlagt
Camilla og Rudi har lagt opp reiseruten. De regner med å reise fra Norge til Portugal, videre til Kanariøyene og Kapp Verde før de krysser Atlanterhavet og blir i Karibien i noen måneder. Sannsynligvis går turen videre forbi Panama til Stillehavet og til Fransk Polynesia og Australia. Og så går turen hjemover igjen.

– Vi har tre alternative ruter. Vi vet ikke om vi kommer til å reise via Suez-kanalen eller via sørspissen av Afrika. Det må vi se på når vi nærmer oss, med tanke på piratvirksomhet. Vi ønsker ikke å gamble, og vil hele tiden reise på den tryggeste årstiden og velge den tryggeste ruten, sier Camilla.

Redningsvest er et must når Troy oppholder seg på dekk.Trygghet først
Mye av planleggingen og forberedelsene har handlet om trygghet og sikkerhet.

– Det må være trygt for at vi skal kunne kose oss, så sikkerhet er det vi lærer mest om nå, og investerer i. Det er også grunnen til at vi planlegger å bruke så lang tid på turen. Vi kunne klart det på to år, men bruker tre eller fire år for å kunne være så mye i land som mulig, og kunne ligge på været når det trengs. Vi planlegger også å reise sammen med andre båter på de lange strekkene, sier Camilla.

På det meste kan familien være til sjøs i tre uker sammenhengende, men målet er ikke å være på sjøen i så lange strekk om gangen.

Utfordring for parforholdet?
Den største utfordringen, slik Camilla ser det, er at de store deler av tiden bare vil være de tre. 

– Her hjemme vet vi hvor alt er, hvor vi kan få tak i ting vi trenger, og vi har et nettverk rundt oss. Når vi reiser er det bare oss tre vi har. Vi blir vårt eget nettverk, sier hun.

Camilla og Rudi har vært kjærester i ni år, gift i fire år, og kjenner hverandre godt.

– Men man skal like den andre godt når man skal bo så tett på hverandre så lenge. Vi snakker om det. Vi kan ikke smelle igjen døra og gå seg en tur når vi blir uenige, og Troy vil jo være i umiddelbar nærhet hele tiden. Men vi er et stillferdig og fornøyd par, og har det stort sett bra, sier Camilla.

Kommer hjem igjen med nye familiemedlemmer?
Camilla forteller at hun kjenner til par som reiste på jordomseiling som par, og kom hjem med tre barn. Andre har fått nummer to eller tre underveis. Foreløpig har familien ingen planer om familieforøkning, men utelukker det ikke.

Troy tar båtlivet helt med ro.Ikke bekymret for å komme hjem til ingenting
Mens andre synes det virker skummelt å skulle komme tilbake til ingenting etter flere år – hverken hus eller jobber, snur Camilla på det.

– Vi er ikke så bekymret for det som venter når vi kommer hjem igjen. Vi har jo klart å få oss jobber og hus før, så det er ikke så skummelt. Det er mer skummelt å reise på jordomseiling, for det har vi jo ikke gjort før, sier hun.

Når familien etter hvert kommer hjem igjen, mener Camilla de alltids kan bo i båten eller hos venner eller familie til de kommer seg på beina igjen. Men hva som skal skje om fire, fem eller seks år, bekymrer familien lite nå. De gleder seg til å legge fra seg klokkene, og leve et annet liv.

– Vi vil ikke leve etter klokken, men etter værmeldingen. Vi vil se nye steder og bli kjent med nye mennesker, sier Camilla.

Ingen vei tilbake – vi reiser!
Noe av det Camilla og Rudi gleder seg mest til, er å oppleve Fransk Polynesia og å seile inn til Australia. Paret bodde der mens de studerte, og snakket allerede da om at det ville være flott å seile dit.

– Vi har kjøpt båten, lagt planene, blogger og har fortalt om planene – det er ingen vei tilbake nå. Etter 17. mai neste år reiser vi, avslutter Camilla.

Følg familiens forberedelser på bloggen http://sydelfini.com/ Der kommer de også til å legge ut reisebrev fra jordomseilingen.

Les også:

Barn på båtreise

Grip tak i godfølelsen!

43 ting noen burde fortalt deg om småbarnsperioden

Hva synes du om artikkelen?