Sist oppdatert: 6. september 2011

Søsken velger gjerne ulike strategier for å få foreldrenes kjærlighet og oppmerksomhet, og de fleste beholder disse for resten av livet. Eldstebarna er gjerne lojale og hører etter autoriteter, de tar få sjanser og blir oftere boende i hjembygden enn småsøsknene. De er også opptatt av å bevare familietradisjoner, og går ofte i foreldrenes fotspor når det gjelder yrkesvalg. Siden de er vant til å ta ansvar siden de var små, får de ofte ledende posisjoner i samfunnet.

Småsøsken er oftere eventyrere. De gjør ikke som foreldrene sier, og lyder ikke autoriteter. Hvis noen av søsknene flytter til utlandet, er det trolig minstemann. De er ikke trent på å ta ansvar og lede andre, og synes gjerne det er viktigere å ha det gøy uten å anstrenge seg for mye.

– Idol-deltakere er som oftest småsøsken. De elsker å underholde både seg selv og andre, og lever mer i nuet, sier Schönbeck.

Ifølge Schönbeck er det forskjell på om to søsken er brødre eller søstre. Søstre er gjerne mer ivaretakende, mens brødre gjerne konkurrerer. Også aldersforskjellen spiller en rolle, for det kan hende at det egentlig handler om pseudotvillinger eller to enebarn. For at det skal være en vanlig søskenrelasjon regner Schönbeck tre til fire år mellom søsknene.

– En storesøster kan være flink til å ta vare på lillebror. Hun kler på ham og hjelper til med å få på skoene. Hadde samme gutt hatt en storebror, måtte han tidlig lære seg å knytte skoene sine for å rekke ut på lekeplassen og ta den siste husken før storebror kom, sier hun.

– Jenter konkurrerer oftere ut fra kvinnelighet. Ser du på hudterapeuter er det typisk lillesøster til en storesøster som har valgt dette yrket. 70 prosent av hudterapeutene har ikke brødre i det hele tatt, sier Schönbeck.

Hva synes du om artikkelen?