BabyBarnehageRegntøy – dette er lurt å tenke på

Regntøy – dette er lurt å tenke på

Søledammer – en skikkelig magnet på barn. Da er det lurt å ha regntøy som holder vannet ute. Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 6136 Sist oppdatert 23.11.20
Godt regntøy er et must for barn som leker ute – spesielt for barnehagebarn. Men hva fungerer best? Skal man for eksempel velge hel dress eller todelt? Og hvordan kler man barnet for at det skal holde seg tørt og passelig varmt – gjennom dagen? Her er gode råd!

Regnvær kan være utrolig kjipt, men også vanvittig artig. Ingen liker å bli våte og kalde. Men vann og sølepytter fungerer ofte som magneter på små barn – og er utrolig morsomme å hoppe og leke i.

– Nå har vi vært ute over 200 dager sammenhengende etter at barnehagen åpnet igjen etter korona-lockdown, forteller Guro Lund Eriksen.

Hun er daglig leder i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage i Oslo. All utetiden gir de ansatte god erfaring med å kle barn som skal være mye ute – året rundt. At Oslo i oktober slo Bergen i nedbørsmengde, har gitt dem ekstra mye erfaring med regntøy.

– Barna i aldergruppen to til seks år er ute hele tiden, mens gruppen med ettåringer ofte er ute 60 til 70 prosent av tiden. Og vi ser jo at barna gjerne går rett ut i pytter og søle, sier Eriksen.

Barna i naturbarnehagen kommer ferdig kledd når barnehagedagen starter.
– Vi har barn fra over 20 nasjonaliteter, og prøver å veilede dem i hva som er god påkledning for barn som skal være mye ute. Jeg er imponert over hvor flinke foreldrene er til å kle barna, sier Eriksen.

Barnehagen sier at regntøy er viktig – alltid. I informasjonen til foreldre påpeker de at regntøy til og med kan være mest gunstig om vinteren. Og siden de er så mye ute, ønsker de at hvert barn har to sett med regntøy i barnehagen – slik at de kan bytte dersom de blir våte en regnværsdag.
– Vi sier også at det kan være lurt at den ene regnbuksa er i en større størrelse, slik at den kan brukes over vinterdress på dager med våt snø, sier Eriksen.

Hun sier dette også er litt økonomisk, for da kan barnet ha den største buksa til vanlig regnbukse året etterpå.

De minste barna
Til de minste barna kan en få kjøpt både regndresser og todelte sett med regnjakke og selebukse.
– Jeg synes det er best om en velger todelt regnsett, for da har vi mulighet til å ta av jakken, sier Eriksen.

Hun forteller at barnehagen også anbefaler såkalt barnevader.
– Det er en regnbukse med påsveisede støvler, og vår erfaring er at denne holder veldig godt, sier Eriksen.

En vader er en regnbukse med påsveisede støvler. Illustrasjonsfoto: iStock

En annen by som har mye erfaring med regnvær er Stavanger. I Barnehagen Himmelblå er meningene litt delte når det kommer til valg av regntøy til de aller minste.
– Vi ser at det er litt smak og behag blant de ansatte. Noen foretrekker at de minste har på seg hel regndress, for da blir ikke barna like kalde i ryggen. Andre synes det er best med todelt, slik at de kan ta av jakken dersom barna blir varme, sier pedagogisk leder Inger Kristin Bakken.

De større barna
Når barna blir litt større, bruker de fleste todelte regnsett. Også her er det et par valgalternativer – selebukser og bukser med strikk i livet.

– For de som ikke bruker bleie, kan det være enklere å gå på toalettet dersom de ikke har så høye bukser på seg. Det er mye mer arbeid å få av og på seg en selebukse enn en bukse som har strikk i livet. Og med en lav bukse slipper man å ta av jakken først. Er barna på tur i naturen, er det for eksempel mye enklere å kunne trekke ned buksen om de må tisse, sier Bakken.

Mens det i Oslo gjerne kan være vintre med snø, er det langt fra alltid rogalendinger får oppleve alle årstider.
– Så dersom det er mulig, bruker vi gjerne dresser i overganger. Barna har ofte høst- eller vårdresser, og disse er ikke like varme som vinterdressene. Så kan de heller regulere med litt tynnere eller tykkere klær under dressen, alt etter hvordan temperaturen er. Dresser er litt mer luftige enn regntøy. Men det er også viktig at dressen hverken er for stor eller for liten. Er den liten, kan det fort bli kaldt i skillet mellom fottøy og dress. Er dressen for stor, kan den bli vanskelig å bevege seg i, sier Bakken.

Og bruker de dress i stedet for regntøy, er det viktig at dressen også tåler fukt.

Foret regntøy eller ikke?
Regntøy finnes både med og uten fôr. Eriksen i Oslo er ikke i tvil om hva hun anbefaler.
– Vi foretrekker at regnklærne er uten fôr. Da kan vi heller kle opp eller ned, alt etter behov, sier Eriksen.

I barnehagen hvor hun jobber anbefaler de alltid ull innerst, og så et lag til med enten ull eller fleece.
– Hjemmestrikkede bukser og gensere er helt topp som lag nummer to, sier Eriksen.

Når barna kommer ferdig kledd i barnehagen, ønsker de ansatte heller at foreldrene tar på barna litt for mye enn litt for lite, for da kan heller de ta av et lag.

Skotøy og støvler
Når det kommer til skotøy, synes mange ansatte i Barnehagen Himmelblå at det er best om de minste barna har skikkelige goretexsko som holder vannet ute, og som sitter godt på barnefoten.
– Med slike sko klarer barnet enklere å bevege seg. Støvler kan være tunge for barn som skal lære seg å gå. Cherroxer gir kanskje ekstra varme, men de er veldig tunge for de minste å ha på seg når de skal lære å forflytte seg. Og er det mildt ute, kan cherroxer også fort bli for varme, sier Bakken i Stavanger.

For det er ikke alle barn som har lært seg å gå når de begynner i barnehagen.
– Da veksler de ofte mellom å stå litt, holde voksne i hånden mens de øver på å gå og å leke i sandkassen, sier Bakken.

Noe Bakken er veldig opptatt av når hun er ute med de minste, er å følge ekstra med på at strikken på regnklærne går under skoen – og ikke sklir fort opp igjen over hælen.
– For det er ofte her det kommer mye vann inn dersom det ikke er tett, og da kan barna fort bli både våte og kalde, sier Bakken.

– I vår barnehage må alle ha støvler pluss et annet par med sko. Det er ofte vått, så vi trenger støvlene. Inni støvlene anbefaler vi ullsokker. Sko av goretex er ofte mer behagelige å gå i, men er det veldig vått, trenger barna støvler, sier Eriksen.

Anbefalingen i Rudshøgda Kanvas-naturbarnehage er at cherroxer kun egner seg dersom temperaturen er mellom pluss fem og minus fem grader.
– Vi anbefaler Viking Thermostøvel. De holder varmen ned mot 20-30 kuldegrader, men fungerer like godt i slapsevær, sier Eriksen.

Bakken minner om at når man velger støvler, er det viktig at en ikke kjøper korte støvler.
– De egner seg veldig lite til barnehagebruk. Buksene sklir ofte fort opp, og det kommer vann inn i støvlene og oppover eller nedover beina, sier hun.

Regnvotter og sydvest
– Vi anbefaler regnvotter, og det er best om de kan trekkes langt oppover armen. Da er det ikke så lett for barna å kaste dem fra seg. For vi ser at de minste barna ofte hater å ha på seg votter i starten. De vil leke og ha hendene i vannet. Men etter et par dager med kaldere temperaturer, pleier de å kjenne at det er mer behagelig å ha på seg votter, sier Eriksen.

Hun mener at også sydvest er et must for barna i naturbarnehagen.
– Alt etter hvor varmt det er, kan barnet ha lue under sydvesten. Gjerne i ull, sier Eriksen.

Holdbarhet og vedlikehold
Mange barnehager oppfordrer foreldre til å ta med seg regnklærne hjem én gang i uken.

– Regntøyet blir fort utslitt om man vasker det i maskinen for ofte. Vi tenker det er lurt å spyle av det etter bruk, og heller bare vaske en gang imellom, sier Eriksen.

Med koronapandemien har mange barnehager fått prøvd seg på ekstra mye utetid.
­– Da er det viktig at barna har tøy som tåler at de er mye ute i skogen – og kanskje sitter ekstra mye på bakken. Det store spørsmålet er da om de blir våte i baken, og om de blir klamme og svette. Vi har sett forskjell på kvaliteten på regntøy, men har lagt merke til at det ikke alltid det er de dyreste regnklærne som er de beste. Flere ganger kommer også mer rimelige regnklær godt ut i ulike tester, så det er bare å følge med, avslutter Bakken.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 
Forrige artikkel
Neste artikkel

Nyeste artikler: