Du kjenner kanskje at du klør bare du hører ordet. Lus er plagsomt, men dessverre veldig vanlig. Denne uken oppfordres alle til å sjekke barna sine.

Sist oppdatert: 20. februar 2019

Lus er kanskje ikke det folk snakker høyest om. Noen føler fremdeles at gamle fordommer om at det skyldes urenslighet henger igjen.

– Det er dumt, for lus trives selv på de reneste hodene. Over halvparten av norske barn vil få lus én eller flere ganger i løpet av barndommen, så det burde ikke være verre å snakke om enn en forkjølelse, sier avdelingsdirektør Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

Nasjonal kampanje
Organsisasjonen Lusfri Norge startet i 2006 nasjonale kampanjer mot hodelus, og de ble gjennomført to ganger i året – i uke 10 og uke 35. Etter noen år sluttet de å lede nasjonale kampanjer, men anbefalte skoler og barnehager å fortsette å sjekke disse to ukene i året.

Over halvparten får lus
En undersøkelse blant norske sjetteklassinger viser nemlig at over 60 prosent av jentene har hatt lus én eller flere ganger i løpet av livet, og det samme gjelder 50 prosent av guttene. De siste 30 årene har det vært mye lus, og antall lusetilfeller har gått jevnt og trutt oppover de siste årene.

Lite kunnskap
Du har kanskje fått med deg lapp fra barnehagen eller skolen: Det er funnet lus, og du bør sjekke barnet ditt jevnlig de neste par ukene for å unngå at lusene får spre seg.

– Lus er ikke farlig, og de overfører ingen sykdommer. Men det er ikke noen som ønsker å ha disse blodsugende smådyrene i håret. Noen av de som finner lus er helt avbalansert og tar den kuren som trengs for å bli kvitt lusene. Andre går helt av skaftet, sier Ottesen.

Hodelusas utvikling er egg, tre nymfestadier og voksen. Illustrasjon: Preben Ottesen, Folkehelseinstituttet

Ottesen mener panikken som oppstår skyldes liten kunnskap. Han har hørt foreldre som krever at gymsalen blir stengt, og at ingen lenger må ha klær i gangen på skolen. Andre er redde for smitte i badebasseng. Ottesen sier lus ikke smitter via gjenstander eller miljøer.

– Hodelus smitter ved hode- til hodekontakt, for eksempel ved at man lener hodene inntil hverandre, gir hverandre en klem eller hvisker hverandre ting i øret. I håret beveger lusene seg fort, men utenfor håret er de hjelpeløse. Lusene kan hverken hoppe eller fly, og på glatte flater er de som Bambi på isen, sier Ottesen.

Lusene kan overleve ett til to døgn etter at de har falt av hodet. Men allerede etter tre-fire timer er de så reduserte at de ikke er i stand til å krype opp noe sted igjen.

Sjekk regelmessig
Ottesen mener det viktigste foreldre kan gjøre for å forebygge lus, er å sjekke barna regelmessig.

– Eilert Sundt skrev i 1869 om renslighetsstell i Norge, og det var en landsskikk at alle mødrene sjekket ungene sine for lus hver lørdag. Hadde vi gjort som på den tiden hadde vi vunnet mye, tror Ottesen.

Han sier det kanskje er mest lus rundt skolestart og på høsten, men også på våren kan det være mange tilfeller. Det alltid vil være noen som har lus, og det er like vanlig i barnehager som på skoler. Men hvis folk ikke leter etter lus, er det heller ikke sikkert at de oppdager småkrypene i håret.

– Mange merker det ikke før de begynner å klø i hodet. Da har det gjerne gått tre-fire måneder siden de ble smittet, og flere generasjoner lus har levd i håret. Når folk sjekker for lus, hender det ofte at de forteller at det “drysser egg fra hodebunnen”. Det stemmer ikke. Luseegg henger så godt fast at de må skrapes av hårstrået med neglene, det er bare flass eller tørr hodebunn som drysser, sier Ottesen.

Han ber også foreldre være flinke til å sjekke seg selv, for også de voksne kan ha lus.

– Jeg møtte ei mor som ikke kunne forstå hvorfor ungene fikk lus på ny og på ny. Jeg spurte om hun selv hadde hatt lus, og det sa hun nei til. Da hun lot oss få lov til å sjekke henne, viste det seg at hun selv hadde masse lus og nok var årsaken til at ungene fikk det igjen og igjen, sier Ottesen.

Les mer: Flott med tur uten flått

Gi beskjed til andre
Selv om det ikke er noe kjekt å oppdage lus, er det viktig at du gir beskjed videre til venner og andre barna er mye sammen med. Lus smitter veldig fort mellom søsken og nære venner, og dersom du tier vil lusene få spre seg i fred.

Hva bør skole eller barnehage gjøre om de merker at barnet ditt har lus?
– Personlig synes jeg det er litt overilt når det blir krevet at barnet skal hentes eller gå hjem straks lusene er oppdaget. Som regel har barnet allerede hatt lus en god stund, og noen timer fra eller til har ingen smittemessig betydning. Men barnet bør starte behandling og kan gå i barnehagen eller på skolen dagen etter, sier Ottesen.

Er det noen typer hår lusene trives bedre i?
– Man kan få lus uansett hårtype. Men det ser ut til at de som har langt og tykt hår har større sjanse til å få lus enn de som har kort og tynt. Ved en hårlengde på under 0,5 centimeter vil ikke lusene kunne overleve.

 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelDette forventes av deg med skolebarn
Neste artikkelPraktiske råd om forebygging og behandling av lus
DEL