Chili con carne er godt både til hverdags og fest. Ikke la deg skremme av at navnet på retten begynner med chilli, for dette er ikke en spesielt spicy rett i utgangspunktet, og du kan selv variere hvor sterk du ønsker den. Lett å lage, lett å like og tar ikke spesielt lang tid en travel hverdag.

Sist oppdatert: 7. september 2012

Denne retten hører hjemme i texmex-kategorien, selv om retten opprinnelig er fra USA, og ikke Mexico slik mange tror. Oppskriften skal mette en familie på fire, men om noen er veldig storspist kan du med fordel lage litt mer (den gjør seg dessuten veldig godt til lunsj dagen etterpå).

Her er alle ingrediensene klare til bruk.

Du trenger:

– 400 gram karbonadedeig (kjøttdeig fungerer også bra, men inneholder mindre rent kjøtt)

– 1 boks hakkede hermetiske tomater

– 1 boks hermetiske brune bønner eller kidneybønner (gjerne i chilisaus)

– 1 mellomstor gul løk

– 1 paprika

– 1/2 finhakket chli (1 hel med frø om du vil ha litt «sting» i maten)

– 1 fedd finhakket hvitløk

– 1 boks mais

– Salt, pepper, spisskummen, koriander, kanel og eventuelt chilipulver eller chiliflak

Slik gjør du:
Ta frem en tykkbunnet kasserolle, ha i en spiseskje nøytral olje, og sett plata på middels varme. Hakk opp løk og paprika, finhakk hvitløk og chilli. Når det bobler rundt en tresleiv er oljen varm nok til å steke i. Ha løken, paprikaen, hvitløken og chillien i gryta, og la det surre i 5 minutter til løken er blank og myk.

Sett stekepanna på komfyren, og ha på middels sterk varme. Ha tomatboksen og bønnene i gryta sammen med løk, paprika og chilli. Stek karbonadedeig når stekepanna er varm (jeg har teflonpanne, og bruker derfor ikke fett – er nok fett i kjøttet). Jeg lar karbonadedeigen steke godt på begge sider før jeg hakker den opp, da holder væsken seg inne i kjøttet, og kjøttet blir stekt – ikke kokt.

Når kjøttet er gjennomstekt krydrer du med 1 ts spisskummen og 1/2 ts koriander (jeg bruker tørket koriander – har du fersk kan du hakke en liten håndfull, men da må du tilsette det først når gryta er nesten ferdigkokt). Om du ikke har spisskummen og koriander i skapet kan du eventuelt bruke en pose tacokrydder, da får du noen flere tilsetningsstoffer med på kjøpet, men smaken blir så og si den samme. Tilsett karbonadedeigen i gryta.

Nå er det bare å la gryta småkoke på middels-lav varme i 20 minutters tid. Om du synes den blir tørr kan du spe med litt vann underveis.

Mot slutten av koketiden tilsetter du en boks med mais, noen klyper kvernet pepper og en halv ts kanel. Kanelen er veldig viktig, så ikke dropp den, selv om det høres rart ut. Har du fersk koriander tilgjengelig skal den tilsettes nå. Så er det bare å øse opp, og kose seg. Jeg serverer min CCC med guacamole, maiskrem og en rømmeklatt. Du kan også bruke ris og tortillachips til – alt etter anledning og humør.

Så det beste av alt er nemlig prisen! For denne herligheten koster det ca 100 kroner (ikke iberegnet tilbehør), noe som jo må være akseptabelt for middag til 4?

Guacamole

– 1 moden avocado (avocadoen er moden når den er mørk i skallet, og så vidt gir etter for trykk)

– 1 fedd hvitløk

– 1/4 chilli

– 1 toppet ss hakket løk (her tar du løken du har; gul, rød, charlott osv – forandring fryder)

– 1 ss salsa (evt 1 ss av tomatsausen i gryta, om du lager den til)

– 1 skvis sitronsaft

– Salt og pepper

Putt alle ingrediensene i en skål, mos sammen med stavmikser. Smak til med salt og pepper. Ikke glem sitronen, den hindrer avocadoen i å bli brun. Om du får litt guacamole igjen kan du oppbevare den i en lufttett boks i kjøleskapet, i et par dager.

Maiskrem

– 1 boks mais – både mais og vannet den ligger i

– 1 god ss smør

– 0,5 dl matfløte

– Pepper

Putt mais, smør og fløte i en liten kasserolle, kok opp på middels varme, og la blandingen småkoke til maisen er mør (ca 10-15 minutter). Frem med stavmikseren igjen, og kjør blandingen noenlunde glatt. Om den ikke har kremte konsistens kan du ha den tilbake i gryta noen minutter til. Smak til med pepper når den har ønsket konsistens. Salt behøves ikke på grunn av smøret. Skulle du få noen rester kan du oppbevare dem i en tett boks i kjøleskap, men jeg har enda til gode å oppleve at det blir noe til overs.

Velbekomme!

For flere deilige retter sjekk ut Mayas mat

Les også: Kveldskos med god samvittighet

Les også: Sommermenyer som gir deg vann i munnen

Les også: Sunn og god turmat

Hva synes du om artikkelen?