Lyst til å lage skikkelig gjærbakst i helgen? Her er oppskrifter på både fletteloff, foccacia, skolebrød og kyllingspøkelser. Sett i gang!

Sist oppdatert: 8. oktober 2012

Fletteloff eller horn
Prøv deg på denne lille porsjonen hvis du er nybegynner. Erfarne bakere kan med hell doble oppskriften.

 

Ingredienser

25 g gjær
2 dl lunkent vann
1 stk egg
½ ts salt
1 ss olje
1 ss sukker
ca. 6 dl hvetemel

Slik gjør du

1. Rør ut gjæren i fingervarmt vann (37 °C).

2. Tilsett egg, salt, olje og sukker. Rør inn hvetemel til passe fast deig. Elt deigen glatt og jevn. Dekk bakebollen med plast og la deigen heve til dobbel størrelse.

Fletteloff

3. Del deigen i tre deler og trill dem til pølser. Flett pølsene sammen til fletteloff. Legg loffen på stekebrett og la den heve under plast til dobbel størrelse eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.

4. Pensle med sammenvispet egg og dryss valmuefrø over. Sett loffen på midterste rille i stekeovnen ved 220 °C og stek i 15-20 minutter. Avkjøl på rist

Horn

3. Elt deigen lett sammen og form den til en kule. Kjevle deigen ut til en runding med en diameter på ca. 30 cm.

4. Del deigen i åtte like store snipper med bake- eller pizzatrinse. Rull hver snipp fra ytterkanten sammen til horn.

5. Legg hornene med spissen godt under på bakepapirkledd stekebrett. La dem heve under plast til dobbel størrelse eller til et lett fingertrykk går langsomt tilbake.

6. Pensle med sammenvispet egg og dryss valmuefrø over. Sett hornene på midterste rille i stekeovnen ved 240 °C og stek i 8-10 minutter. Avkjøl på rist.

Les mer: Lag fredagstaco med en vri

Chorizo- og fetafocaccia

Nydelig brød som nesten er en rett i seg selv. Passer godt som tilbehør til grillmat, spekemat eller pasta.

Ingredienser (4 prosjoner)

50 g gjær
5 dl vann
1 ss sukker
2 ts salt
½ dl olivenolje
12 dl hvetemel
100 g chorizopølse
100 g fetaost
1 ts salt , gjerne flaksalt

Salat:

400 g røkt skinke
200 g pasta
200 g frisk sjampinjong
1 stk isbergsalat
4 stk tomat
2 stk avokado
1 stk rødløk

Dressing:

2 båt finhakket hvitløk
2 ss finhakket frisk gressløk
3 dl lettrømme
½ stk sitron presset
½ ts salt
¼ ts pepper

Slik gjør du

1. Løs opp gjæren i lunkent vann. Tilsett sukker, salt, olje og mel. Elt deigen godt sammen. Den skal være løs. Sett deigen til heving på et lunt sted til den har fått dobbel størrelse.

2. Smør en langpanne med olje eller bruk bakepapir. Hell deigen utover og trykk den jevnt utover. La deigen heve i ca. 30-40 minutter.

3. Dryss over chorizo i skiver og fetaost i biter. Dryss over litt grovt salt eller flaksalt til slutt. Stek brødet på 200 grader midt i ovnen i ca. 25 minutter. Avkjøl og del i biter.

4. Kok pasta etter eget ønske etter anvisning på pakken og avkjøl. Rist sjampinjong i pannen. 

5. Vask salaten og riv den i biter. Del tomater, avokado, rødløk og evt. skinken i skiver. Bland inn pasta og sjamponjong.

6. Bland sammen ingrediensene til dressingen og hell den over salaten rett før servering eller server den ved siden av.

Les mer: Fire gode helgedesserter

Skolebrød

Noen som ikke blir fristet av herlige skolebrød?

Ingredienser (14 porsjoner)

3 ½ dl melk
50 g gjær
100 g meierismør
1 dl sukker
½ ts malt kardemomme
ca. 1 l hvetemel

Eggekrem:

1 stk vaniljestang eller litt vaniljesukker
4 dl melk
6 stk eggeplomme
½ dl sukker
1 ss maisstivelse (maizena)
ca. 2 dl stivpisket kremfløte

melis, romessens, kokos

Slik gjør du

1. Varm melken til ca. 37 °C. Løs opp gjæren i melken og tilsett smeltet, avkjølt smør. Tilsett sukker og kardemomme, sikt i mel og arbeid til passe deig. La deigen heve til nesten dobbel størrelse. Trill glatte boller og trykk dem litt ned på midten. La bollene heve til de er lette og fine.



2. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, eggeplommer, sukker og maisenna. Varm opp under omrøring til kremen begynner å tykne. Pass på så den ikke koker. Avkjøl i kaldt vann, rør av og til. Bland inn stivpisket krem.



3. Legg rikelig med eggekrem på hver bolle. Stek ved 250 °C i 10-12 minutter. Avkjøl på rist



4. Smør de avkjølte skolebrødene med melisglasur tilsatt et par dråper romessens og dypp dem i en skål med kokos.

Les også: Kveldskos med god samvittighet

Kyllingspøkelser

Kyllingspøkelser er skikkelig skumle og helt supre å servere i selskap for barn.

Ingredienser (16 porsjoner)

Pizzadeig:

25 g gjær
2 ½ dl lunkent vann
2 ss olje
½ ts salt
ca. 7 dl hvetemel
16 stk grillet eller stekt kyllingklubbe (nederste delen av kyllinglåret)
ca. 1 dl ketchup eller pizzasaus
16 skiver hvitost (kan sløyfes)

Slik gjør du

1. Rør gjæren ut i fingervarmt vann (37 °C) og tilsett olje, salt og hvetemel. Elt deigen godt. La den heve i ca. 1/2 time, til dobbel størrelse.



2. Del deigen i to. Kjevle hver del ut til en rund leiv med diameter på ca. 30 cm, og del i åtte snipper.



3. Smør ketchup eller pizzasaus på deigen. Legg eventuelt en osteskive på hver kyllingklubbe.


4. Pakk en kyllingklubbe inn i hver snipp. Klipp øyne og munn i deigen, pensle med olje og stek i ovnen ved 225 °C i ca. 15–20 minutter.



Tips:

Du kan lage kyllingklubber selv ved å dele grillede kyllinglår over ved leddet. Overlåret kan enten varmes i stekeovnen eller kjøttet kan brukes i en kyllingsalat eller gryterett.

Les mer: Pølseoppskrifter til store og små

Les mer: Fire knallgode hverdagsmiddager

Les mer: Stopp fjaset!

Alle oppskrifter og bilder av mat: Matprat.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelEt annerledes liv
Neste artikkel– Så flink du er til å spise!
DEL