Hva skal vi spise til middag? Spørsmålet melder seg hver eneste dag og de fleste kan trenge ny inspirasjon. Her får du flere god tips til retter som metter og gir god næring til både store og små kropper.

Sist oppdatert: 19. januar 2011

To av tre barn spiser fisk sjeldnere enn én gang i uken og kan derfor få for lav tilførsel av hjernens byggestoff, omega-3-fettsyrene. De fete fiskene som laks, ørret, makrell og røye er populære blant barn og er gode kilder til de viktige fettsyrene og de fettløselige vitaminene A og D. Skinn- og beinfrie filetstykker er å foretrekke til barn.

Småspist eller kresen? 

Pastasalat med tunfisk (4 porsjoner)
1 1/2 dl pasta (skruer, sløyfer eller rør)
1 stilk selleri, hakket
1/2 agurk i skiver
3 ss hakkede druer
1 bunt gressløk eller vårløk, finklippet
1 boks tunfisk i olje eller vann
1 ss yoghurt eller lettrømme
1 ss fersk sitronjuice
1/2 ts sukker

Slik gjør du: Kok pastaen som anvist på pakken. Skyll den i kaldt vann, og la vannet renne godt av. Legg eventuelt sellerien i egen skål hvis den er hard for barnet å tygge. Bland grønnsaker, druer og tunfisk. Bland sammen yoghurt, sitronjuice og sukker, og ha det i tunfisksalaten.

Lag smoothies som is! 

 

Panert fisk
2–4 porsjoner
200 g fiskefilet
1 egg
1 ss melk
1 ss hvetemel
2 ss sesamfrø og brødrasp
myk eller flytende plantemargarin til steking

Slik gjør du:Visp egg og melk sammen i en skål, ha hvetemel i en annen og brød-rasp og sesamfrø i en tredje. Vend fiskefiletene i hvetemel og deretter i egg- og melkeblandingen. Rull dem i sesamfrø og brødrasp og stek dem gylne. Legg fisken på kjøkkenpapir som trekker fett. Fisken kan serveres til moste poteter med gulrotsalat eller issalat. 

Kremet laks med brokkoli og pasta
2–4 porsjoner
85 g eller 1 kopp pastaskjell
3 buketter (ca. 55 g) brokkoli
1 1/2 ts olivenolje
1 liten vårløk, finhakket
140 g laksefilet i terninger
1 ss kremost (hvitløk eller urter)
ev. 2–3 ss kremfløte

Kok pastaen etter anvisning på pakken. Damp brokkolien forsiktig til den så vidt er mør. Varm olje i ei gryte, og la vårløken koke til den er myk. Ha laksen i gryta sammen med løken. Rør inn kremost og eventuelt fløte til alt er gjennomvarmt. Bland alt sammen med pasta, og mos med gaffel til passe konsistens.

Har Smarties på brødskiven

Pasta med tomat og hvitløksaus
Til denne retten kan du også tilsette kokt kylling eller kyllingkjøttboller hvis barnet liker det.

4 porsjoner
1 ss olivenolje
6 plommetomater (eller andre tomater)
2–3 hvitløksfedd
1 ss olivenolje
375 g pastaskjell
2 ss finhakket basilikum
ev. 200 g mild fetaost eller ricottaost

Sett ovnen på 180 grader. Skjær et kryss i hver tomat, og legg dem i en ildfast form. Trykk hvitløken flat og legg hele fedd i formen. Hell olje over, og la det bake i ovnen i 10–15 minutter. Kok pasta som anvist på pakken. Skrell tomatene og hvitløksfeddene, og mos med gaffel eller stavmikser. Bland sammen ferdigkokt pasta, tomatsaus og dryss eventuelt over ost og basilikum.

Lammegryte
Gryta tar 15 minutter å lage og 2 timer å koke. Du kan koke bønner fra bunnen av hvis du ikke vil bruke hermetiske på boks. Lag gjerne dobbel porsjon når du først er i gang, og frys ned. Retten holder seg opptil tre måneder i fryseren.

4–6 porsjoner
2 ts olivenolje
1 hvitløksfedd
1 liten løk, finhakket
1 liten gulrot (70 g) i terninger
1 selleristang (100 g), finhakket
250 g lammekjøtt fra skulder i terninger
5 dl saltfri kjøttkraft
1 boks hermetiske tomater
300 g bønner, brune og hvite fra boks
1 ss flatbladet persille, finhakket

Varm olje med hvitløk, løk, gulrot og selleri i ei gryte og la det surre på
svak varme til løken er myk. Tilsett lammekjøtt, kraft og tomater, og la
det koke opp. Skru ned varmen, legg på lokk og la det stå og putre i 1
time. Tilsett bønner, og la det putre enda 1 time eller til kjøttet er mørt.
Dryss over persille til slutt. Mos til passe konsistens.

Grønnsakskaker
4 kaker
1 finrevet potet
1 ss olivenolje
2 ss finhakket rød paprika
2 ss finhakket sopp
2 egg, sammenpisket
1 ss finrevet hvitost

Slik gjør du: Varm olje og potet i en liten gryte. La det koke til poteten er mør. Tilsett paprika og sopp. La det putre til det er mykt. Avkjøl. Ha det i en liten bolle sammen med egg og ost. Lag 4 kaker. Stek forsiktig på hver side til de er lysebrune og gjennomstekte.

Grønnsaker med ost
Bland tre typer moste grønnsaker, som for eksempel 1 ss brokkoli, 1 ss asparges og 1 ss erter. På toppen drysser du ca. 1 ss finrevet hvitost.

Nye grønnsaksmoser
Du kan nå servere barnet mos av asparges, bønner, nepe,
erter, mais, vårløk og pastinakk. Ca. 300 g gir 2 1/2 dl ferdig mos. Kok grønnsakene til de er møre. La grønnsakene renne av, og ta vare på kokevannet. Mos grønnsakene til passe konsistens, og tilsett mer av kokevannet hvis mosen er for tykk. Det som ikke spises, kan fryses ned i små begre eller isterningsbrett/-poser.

Er barnet overvektig?

Brokkoli med potet og vårløk
Du kan bruke blomkål i stedet for brokkoli i denne retten. Dette blir også god suppe for voksne dersom du tilsetter mer av kokevannet.

2–3 porsjoner
Ca. 60 g potet i terninger
3 små brokkolibuketter
1/2 vårløk, finhakket
ev. morsmelk/morsmelkerstatning

Kok potet, brokkoli og vårløk i 15–20 minutter til grønnsakene er møre. Mos med stavmikser, og tilsett eventuelt morsmelk eller morsmelkerstatning til mosen har passe konsistens.

Gulrotsuppe med hvitløk
4–6 porsjoner
1/2 liter vann eller kraft uten salt
2–3 gulrøtter i terninger
2–4 middels store poteter i terninger
1 fedd hvitløk, finhakket
ev. 1 ss finhakket løk

Kok opp grønnsakene. Sil av og ta vare på vannet. Mos grønnsakene godt med en stavmikser og tilsett litt av det kokte vannet til suppen er passe tykk. Voksne kan putte i en buljongterning eller hjemmelaget buljong og drysse litt persille på toppen. Buljong er salt, så ikke gi dette til barnet.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky

Hvordan få barna til å spise?

Sunn og rask frokost

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlik lærer du barn sunne matvaner
Neste artikkelSmå måltider i hverdagen
DEL