Lyst på noe godt til dessert i helgen? La deg friste av disse fire herlige oppskriftene.

Sist oppdatert: 1. oktober 2012

Pai med skogsbær og hagebær

Små porsjonspaier fylt med eggekrem og friske skogs- og hagebær er en herlig dessert. Bruk fantasien og varier, pynt og topp paiene med det du selv skulle ønske.

Foto: Matprat

Ingredienser (til 10 porsjoner)
350 g hvetemel
50 g sukker
150 g smør
3 stk eggeplomme
3 ss vann 
 

Eggekrem:
1 stk vaniljestang
4 dl melk
1 dl kremfløte
6 stk eggeplomme
85 g sukker
2 ss maisstivelse (maizena)
eventuelt 2 bunt frisk rosmarin

ca. 1000 g jordbær og andre assorterte sesongbær

Slik gjør du
1. Ha mel, sukker og smør i en foodprosessor. Tilsett eggeplommer og vann. Kjør til deigen er fast. Pakk den i plast og sett kaldt i 20 minutter.

 2. Kjevle ut deigen til en leiv og kle paiformene. Skjær vekk overflødig deig, prikk bunnen med en gaffel og sett formene kaldt i 10 minutter. Paiene stekes på 180 °C i ca. 12 minutter.

3. Skrap ut vaniljefrøene og ha dem i en kjele sammen med melk, kremfløte, eggeplommer, sukker og maisstivelse. Rør hele tiden og varm sausen til kokepunktet. Sausen vil skille seg hvis den koker. Sett kjelen i kaldt vann og avkjøl sausen.

4. Sett kjelen tilbake på platen for å tykne videre til passe konsistens, om det trengs. Ta eventuelt ut rosmarinen. Avkjøl i kaldt vann. (legg plastfilm over helt ned over kremen for å unngå snerk)

5. Fyll paiene med eggekrem og avslutt med bær på toppen. Bruk de bærene du selv vil ha. Blåbær, jordbær, bringebær, bjørnebær og rips anbefales.

Eplekake

Det finnes et utall herlige oppskrifter på eplekake, men det gjør ingenting! Her er èn til, med spennende smak av balsamico og krydder!

Foto: Matprat

Ingredienser (10 prosjoner)
4 stk syrlige eple
150 g sukker
2 dl druejuice, eller liknende
2 ss balsamicoeddik
150 g mykt smør
150 g sukker
3 stk egg
375 g hvetemel
½ ts bakepulver
½ ts vaniljesukker
2 dl melk
½ ss malt kanel
2 ss sukker 

Slik gjør du
1. Skrell eplene og del dem i båter. Legg dem i en kjele med sukker og juice og la dem koke på lav varme i ca 10 minutter. Ta dem ut av laken og avkjøl. Kok inn laken til den er sirupsaktig. Tilsett litt balsamicoeddik. Sett laken til side.

2. Pisk smør og sukker hvitt, bland inn ett og ett egg. Bland det tørre og vend det inn i smørkremen. Rør inn melken til slutt. Legg bakepapir i bunnen av en springform og hell røren i formen. Bruk en slikkepott og jevn ut overflaten.

3. Trykk eplebåtene ned i røren i et pent mønster. Dryss over kanel og sukker.

4. Stek kaken ved 180 ˚C i ca 45 minutter. Sjekk med en pinne at kaken er gjennomstekt.

5. Pensle kaken med sirupen mens den ennå er varm.

Sjokolademousse

En god dessert er selve prikken over i-en etter et godt måltid. La deg friste av sjokolademousse, som du vil imponere stort ved å servere. Mousse er en luftig, fløyelsaktig krem som smelter i munnen. Kjempelekkert og utrolig godt!

Foto: Matprat

Ingredienser (6 porsjoner)
2
dl kremfløte
225 g kokesjokolade
4 stk eggeplomme
2 stk eggehvite
100 g melis 

Slik gjør du
Pass på å ha romtempererte egg.

1. Pisk fløte til myk krem og sett den kaldt.

2. Smelt sjokoladen forsiktig i vannbad. Bruk lav temperatur og rør litt i den underveis.

3. Stivpisk eggehvitene med melis. Bland forsiktig sammen den smeltede sjokoladen med eggeplommene, vend inn krem og til slutt de stivpiskede eggehvitene.

4. Ha sjokolademoussen i porsjonsformer, eller en stor bolle. Settes kjølig i minst 2 timer før servering. Server sammen med litt pisket krem.

Tips: Kan lages 1-2 dager før bruk. Du kan smelte sjokoladen i microen i stedet for i vannbad. Smeltes på lav effekt i 30 sekunder av gangen. Rør i mellom hver gang.

Hjemmelaget is med sjokoladesaus

Den beste isen er utvilsomt den du lager fra bunnen av med eggeplommer og kremfløte. Ikke er det så vanskelig heller. Bare prøv!

 Foto: Matprat

Ingredienser
4 stk eggeplomme
100 g sukker
2 ts vaniljesukker
4 dl kremfløte

Varm sjokoladesaus:
1 plate kokesjokolade
3 dl kremfløte 

Slik gjør du
1. Pisk egg og sukker til eggedosis. Stivpisk kremfløte og vaniljesukker og bland kremen lett inn i eggedosisen. Hell isen i en form og sett den i fryser over natten.

2. Hvelv isen på fat ved servering.

3. Varm opp kokesjokolade og fløte. La det småkoke på svak varme til sausen tykner litt. Server varm sjokoladesaus i en mugge ved siden av isen. Appelsin og marengs (pikekyss) smaker ekstra godt til.

Tips
Ønsker du å tilsette andre smaker, kan du blande inn for eksempel sjokoladebiter, jordbærbiter, bringebær, hakket non stop og lignende.

Oppskrifter: Matprat.no

 

Hva synes du om artikkelen?