En mor spør helsesøster Elin om hva hun kan gjøre for å få to veldig kresne barn til å spise.

Sist oppdatert: 7. desember 2011

Hei!

Jeg er så heldig å ha to bonus barn, men de er så kresne i matveien. Kosten er veldig ensformig. Kan jo ta et eks: han eldste på 8 år har spist det samme på brødskiven i over 3 år nå. Til middag hender det ofte at de ikke spiser noe, ikke en gang smaker de. Hvis vi er så heldig å få de til å smake, brekker de seg, spytter maten rett ut, det har også endt i oppkast noen ganger.

Vi har prøvd det meste innen ris/ros, straff/belønning. Må forresten si at han yngste er 6år. Vi har en datter sammen på 6mnd, er redd hun også vokser opp slik at maten blir en evig kamp. Vet ikke om du er rett person til å stille dette spørsmålet, men håper du tar deg tid til å svare. Situasjonen er ganske så fortvilt.

Mvh Silje

Hei, Silje!

Jeg synes det er bra at du tar opp denne problemstillingen. Jeg tenker kanskje at dette handler om mer enn bare mat. Jeg vil anbefale at du snakker med de to barna om dette, og får mer klarhet i hva som gjør spisingen så vanskelig. Forsøk også å få klarhet i hva de selv foretrekker å spise, hva de liker og hva de ikke liker. Tenker også at det er viktig at de føler seg hørt og blir tatt på alvor, samtidig som du kan formidle viktigheten av et sunt og sammensatt kosthold.

Det å være bevisst å skape en trygg og god atmosfære under måltidene er kanskje det viktigste for  kunne nyte maten. Unngå fokus på hva den enkelte spiser og hvor mye.  Trygg barna på at det er helt greit at alle ikke liker alt, og at det er forskjell på hvor mye den enkelte spiser. Vil også anbefale at det ikke kobles noen form for belønning til hvor mye og hva en spiser. Gi heller positiv oppmerksomhet rundt tilstedeværelsen rundt måltidene. Håper dere etter hvert kan få et godt felleskap rundt måltidene der alle kan hygge seg.

Lykke til!
Elin

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelSlipp følelsene løs!
Neste artikkelKan barnet konsentrere seg?
DEL