Har du barn som rynker på nesa og spytter ut maten? Her får du tipsene som kan få måltidene til å bli en hyggestund for både små og store, og som kan hjelpe kresne eller småspiste barn å få i seg den næringen de trenger.

Sist oppdatert: 7. april 2011

Mindre porsjoner:
”Vi foreldre har en tendens til å lasse altfor mye på! La heller barnet få mer når det har spist opp,” sier ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping. Små porsjoner gjør det mulig for barnet å spise opp alt, og det kan skape gode mestringsopplevelser.

Les også: Tips til små måltider i hverdagen.

Alle spiser det samme (ingen alternativer verken for store eller små):
Hvis familien er samlet rundt bordet og alle får servert den samme maten, er det også større sjanser for at barnet i det minste smaker på maten.

Les også: Gode spisevaner skapes i hjemmet.

Hyggelig måltidssituasjon:
God stemning og ro rundt bordet gjør at barnet gjerne vil sitte ved bordet for å ikke gå glipp av samtalen. Når alle andre spiser, prater og har det hyggelig, vil det også gjerne være med.

Les: Har du lært barnet ditt bordskikk?

Øke fettinnholdet:
Har du et barn som er veldig småspist, kan det være en fordel å øke fettinnholdet i maten og dermed konsentrere energiinnholdet. Dette kan du gjøre ved å for eksempel smøre litt ekstra (myk) margarin på brødskriva, eller bruke mer olje i matlagingen.

Les også: Småspist eller kresen?

Fortsett å tilby grønnsaker:
Det er ofte grønnsaker som blir møtt med ”jeg liker ikke”. Men sørg likevel for å tilby grønnsaker til middagen hver dag. Respekter at de blir liggende, så kan det hende at du en dag opplever at de er spist av eller til og med spist opp!

Les også: Slik får du barna til å elske grønnsaker!

Inkluder barnet i matlagingen:
Det trenger ikke å ta lenger tid enn om du lager maten selv, og barnet får både viktig erfaring med matlaging, verdifull tid sammen med deg, og ikke minst et eierforhold til det som serveres, som gjerne gjør at maten smaker ekstra godt og dermed spises opp. Å smake på rå grønnsaker underveis er bare bra. Barn liker som regel rå grønnsaker bedre enn kokte eller stekte.

Les også: De 14 vanligste fellene

Hva synes du om artikkelen?