Er det riktig å skryte av barna når de har spist opp maten sin? Og hva da med barna som er småspiste?

Sist oppdatert: 11. oktober 2012

Familieverden hadde tidligere enn spørsmålstjeneste med helsesøster. Spørsmål og svar er hentet derfra.

Hei!

Jeg har to døtre på 3 og 6 år. Minstejenta er veldig kresen i matveien, og spiser lite. Har jevnlig kontakt med både ernæringsfysiolog og lege, og til tross hun spiser lite får hun i seg de næringstoffer hun trenger og er både aktiv og blid. Storesøster er glad i mat, og spiser det meste, og er like aktiv og blid.

Oppmunter de begge de å spise sunn og god mat, men jeg presser aldri noen av de til å spise. Heller ei skryter noe særlig viss de spiser opp maten sin. Dvs, hvis de spiser veldig mye kan jeg kommentere, «Oi du var sulten idag». Men sier aldri «så flink du var som spiste opp all maten din», men tanke på at de er så forskjellige i maten. Vil ikke at lille søster skal føle at hun aldri er flink, når jeg kan se hun prøver.

Det jeg lurer på om dette er rett, burde jeg skryte og si så flink du er som spiser opp maten din, og lage en «stor» sak av det? Så lillesøster kan oppmunteres. Jeg har fått høre at jeg burde la henne sitte der til hun har spist så mye vi har blitt enige om av andre som legger seg oppi vår sak. Men føler det blir så feil. Og andre som skryter så veldig av sine barn når de spiser opp maten sin og da er det nesten så mine barn blir sittende å vente på sin skryt, når vi er i selskap ol, og de vet så utmerket at vår minste jente er småspist.

Blei nok litt for å lette på min frustrasjon dette, men gjør jeg noe veldig galt når jeg ikke skryter av barna mine til enhver anleding?

Helsesøster Elin svarer:

Hei!

Jeg tror at mange foreldre kan stå i et slikt dilemma.

Både barn og voksne spiser fordi de trenger næring, og da tenker jeg at det å spise ikke må gjøres til noen prestasjon i seg selv. Er derfor enig med deg at det ikke er nødvendig  å rose barn for hvor stor matmengde de spiser.

Det er mye viktigere å skape en god atmosfære rundt bordet og vise barna at mat er noe man koser seg med og nyter. Ved å snakke positivt om maten og ved å snakke om noe hyggelig rundt bordet, vil dette ha en positiv innvirkning på matlyst og fordøyelse. Gi heller ros til barna for at det er hyggelig når de sitter sammen med de andre og spiser.

Unngå å kommentere hvor mye den enkelte spiser, men gjør heller som du allerede gjør, å kommentere at det var kjekt at de likte maten,- eller evt. si noe om at i dag var du visst veldig sulten/ ikke så sulten. Enhver må få avgjøre hvor mye mat en vil spise,- enten man er barn eller voksen.

Ønsker dere mange gode måltider sammen!

Hilsen Elin

Hva synes du om artikkelen?