Det er viktig at barn spiser jevnt gjennom dagen slik de kan konsentrere seg, lære og leke. Her finner du flere spennende oppskrifter på sunn snacks og små måltider som gir ny energi.

Sist oppdatert: 19. januar 2011

Grønnsaker med dipp
Grønnsaker med dipp er et spennende alternativ til det tradisjonelle brødmåltidet til kvelds. Server gjerne små stykker av kylling, skinke, fisk eller skalldyr til. Egg, pastaskruer, agurk, gulrot, kålrot, selleri og nepe i staver, brokkoli og blomkål i mindre buketter, reddiker i skiver, asparges, cherrytomater, svarte oliven uten stein, ost, rød og gul paprika i strimler, salat i hele blader eller strimler og frukt som mango, pære og epler kan også være spennende for små barnefingrer.

Kok brokkoli, blomkål og asparges så vidt møre i 3–5 minutter. Kok eventuelt gulrot, kålrot og nepe i 3–5 minutter hvis barnet ikke klarer å tygge ordentlig. Brokkolien kan også serveres rå. Server grønnsakene i en fargerik bolle eller på et festlig, stort fat, eller legg de ulike grønnsakene i hver sin bolle slik at barnet kan plukke selv. La barnet få sitt eget eggeglass med dippsaus.

Gulrotdipp
Kok, dampkok eller kok i mikrobølgeovnen 5 mellomstore gulrøtter til de er møre. Hell av kokevannet. Varm 1 ss olje med 1 knust hvitløksfedd og 1/2 ts knust karve. Tilsett gulrøttene og 2 ts sitronjuice. La det koke til alt er godt blandet. Avkjøl i 10 minutter, og mos blandingen med 1 dl yoghurt til mosen er myk. Gulrotmos smaker godt med brød og kjeks, og send gjerne en porsjon gulrotmos med barnet til barnehagen.

Rødbetedipp
Mos 450 g hermetiserte rødbeter fra glass (med laken silt av) med 1 1/2 dl yoghurt og 1 ss sitronjuice til mosen er myk og uten klumper. Server som dipp til brød og grønnsaker.

Lettvint tsatsiki
1 revet agurk
1 1/2 dl yoghurt naturell
1/2 dl crème fraîche
1 presset hvitløksfedd

Slik gjør du: Klem så mye saft du kan av agurken etter at du har revet den. Bland inn resten av ingrediensene, og la gjerne dressingen stå kaldt i minst 1 time før servering. La barna få agurksaften å drikke etterpå.

 

Grønne fingrer
Dette er en fin liten mellomrett som barnet kan spise alene når det er akutt sultent.

1–2 porsjoner
1/2 avokado
1/2 hvitløksfedd, knust
et par dråper fersk limejuice
Potetlefse eller annen lefse

Bruk gaffel og mos avokado, hvitløk og limejuice i en liten bolle. Smør avokadodippen over lefsa, rull sammen og skjær i mindre deler. Du kan selvfølgelig også smøre mosen på en vanlig brødskive.

 

Omelett
Du kan ha hva som helst i en omelett. Mais, ost og gulrot er en enkel og barnevennlig variant. Kokt skinke, kalkunskinke, kylling, pølse eller tunfisk kan tilsettes om dere vil ha omelett med kjøtt eller fisk. Når du lager denne omeletten, kan barnet få hjelpe til med å kutte myke råvarer, rive gulrot osv. Hvis barnet er glad i omelett, kan det få resten med seg i matboksen dagen etter.

3–4 porsjoner
4 egg
2 kokte poteter skåret i små i terninger
100 g maiskorn, gjerne most
1 middels stor gulrot, revet
persille eller gressløk
ca. 1/2 dl revet hvitost
2 ss olje
ev. litt pepper

Slik gjør du: Visp sammen egg med en gaffel og ha i resten av ingrediensene. Hell halvparten av blandingen over i stekepanna, og stek omeletten på middels varme til den er gjennomstekt. Brett den i to, og ha den på et fat så den holder seg varm. Gjenta prosessen, og lag en omelett til. Salat, ris, brød eller pitabrød er godt følge

 

Fruktspyd
Oppkuttet frukt er glimrende kos til både hverdag, fest og bursdager. Hvis du skjærer opp frukten i stedet for å servere den hel, vil du se at barna spiser mye mer.
• Legg oppkuttet eple og pære i sitronvann. Da unngår du at fruktkjøttet blir brunt.
• Når du deler opp en ananas, skal du skjære bort den hardere kjernen i midten. (Frisk ananas kan virke mageregulerende på noen.)
• Papaya blir ekstra frisk på smak hvis du presser noen dråper lime eller sitron over den.
• Kjøp inn ulike fruktslag, som appelsin, eple, pære, banan, melon, druer eller annet barna liker. Vask, skrell og skjær frukten i terninger (ikke for små). Træ frukten på et grillspyd av tre. Lag et spyd til hvert av barna.

 

Havregrøt
Grøten smaker godt til frokost, men passer også som dessert.
3–4 porsjoner
4 dl vann
ca. 1 dl lettkokte havregryn
ev. 1/4 eple i terninger
1/4 ts kanel

Kok opp vann med havregryn og ev. epleterninger og rør godt underveis. La grøten koke i ca. 5 minutter. Tilsett mer vann om nødvendig og dryss eventuelt over kanel før servering.

 

Minismørbrød med mettende pålegg
Du kan også bruke lefser i stedet for brød. Da smører du innholdet utover hele lefsa før du ruller den sammen. Pålegget/salaten legges mellom brødskiver som du kan skjære i mindre firkanter eller trekanter som er lette å holde for en barnehånd.

Med kylling og mais: Bland sammen 100 g finhakket kokt kylling, 50 g mais (gjerne knust mais på boks) og 1 dl finhakket issaat. Smør grove brødskiver med 2 ss majones. Ha på kylling, mais og finhakket issalat, og legg en skive oppå.

Med egg, agurk og mais: Bland 2 ss maiskorn, 1/2 skrelt og finhakket agurk, 2 ts majones og 1 finhakket, hardkokt egg i en liten bolle.

Med cherrytomater, fetaost, avokado og basilikum: Ca. 250 g cherrytomater delt i to, 1 avokado i tynne skiver, 100 g mild fetaost i skiver og 1/2 dl finhakket basilikum legges lagvis på brød eller i en lefse. Dette smaker også godt etter et par minutter under grillen i stekeovnen!

Med skinke, egg og ost: Smør skiven med ketchup eller annen grillsaus, ev. majones. Legg på skinke og hardkokt egg skåret i tynne skiver. Dryss over 30 g revet hvitost. Smørbrødet smaker best når det er varmet i stekeovnen, stekt i en brødtoaster eller panna.

 

Fruktyoghurt
Ca. 2 ss moste bær
2 ss yoghurt naturell
ev. litt frø fra vaniljestang
Bland alt sammen og server.

 

Drikke
Hvis familien er glad i ferskpresset juice, kan en juicemaskin være en god investering. Da kan du lage juice også av grønnsaker og av frukt som eple og pære. Du kan også lage en god del juice ved å bruke stavmikser, hurtigmikser eller matprosessor.

Bærsmoothie
Ca. 100 g fryste bær
125 ml lettmelk
70 ml vaniljeyoghurt
Kjør i hurtigmikser og server.

 

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky, ernæringsfysiolog  

Hva synes du om artikkelen?