Det ble stor oppstandelse da lærere oppdaget at et barn hadde Smarties som pålegg i matpakken. Men usunne matpakker er mer vanlig enn du skulle tro.

Sist oppdatert: 13. februar 2012

Episoden med Smarties skjedde på en skole i Lincolnshire nord for London, og forskrekkede lærere skal ha krevd umiddelbare tiltak for å bedre elevenes kosthold.

– Da vi hørte om smarties-sandwichen ble vi skremt, sier visedirektør Lynne McNiven i det offentlige helsevesenet til den britiske avisen Sunday Express.

Undersøkelser ved skolene viste at det var mye usunt i matpakkene. Foreldre sendte med både chips og snop, og det var hverken frukt eller grønnsaker i matboksene.
– Barna spiste det jeg vil kalle piknikmat. En type lunsj som man spiser en gang i blant for å kose seg, men dette var hver dag, fem dager i uken, 20 dager i måneden, forteller McNiven.

Les mer: – Mitt barn skal ha Coca Cola til lunsj

Mye rart også i Norge
Familieverden har vært i kontakt med flere barnehageansatte som forteller om mange usunne matpakker – også i Norge. Til og med blant de minste barna.

– Mange barn har med seg kaker, kjeks, kanelsnurrer og lignende hver dag. Disse barna har også loff med nugatti. Her er det snakk om barna som knapt har fylt to år. Barna som har med slike matpakker er konstant sultne, og maser etter neste måltid etter bare én time. Og jeg trenger vel egentlig ikke nevne at det er kjeksene som blir spist først, sier ei som jobber på en småbarnsavdeling.

Hva synes du? Har pizza, chips og kaker noe i barnas matpakke å gjøre? Diskuter i forumet.

«Alle andre har jo det»
Ei annen dame med mange års erfaring fra barnehage, sier at hun dessverre altfor ofte ser sjokoladepålegg. Og gjerne søte frokostblandinger, som for eksempel sjokoladekuler.

– Foreldrene som sender med sjokoladepålegg og sjokoladekuler klager gjerne i samme slengen på at dette er lov å ta med, men sender det med selv fordi de ikke klarer å sette grenser for sine egne barn. «De andre barna har det med, så da jo min unge også få lov», forteller hun.

– Det verste jeg har sett er skolebrød eller kakebiter, sjokoladebarer, tyggispakker, pommes frites, fine hveteboller eller pølsebrød. «Far rakk ofte ikke å smøre niste, så han kjørte innom bensinstasjon for å kjøpe pølsebrød eller bolle. Det tar jo like lang tid som å slenge et par skiver i en matboks», sier hun.

Ulik mat skaper konflikter mellom barna
– Når det nærmer seg jul, bugner matboksene av julekaker som barna baket hjemme. Det blir kaos når alle skal dele med hverandre – og noen ikke får. Uenigheten som kommer etter skjevfordeling av julekaker rundt frokostbordet er noe av de verste opplevelsene jeg har hatt med barn og mat i barnehagen, forteller en barnehageansatt.

Hva bør barnet spise?
Barna synes gjerne det er spennende med søtt og godt i matboksen, men for et barns som vokser, er det viktig å tenke gjennom hvilke næringsstoffer de får i seg. Ernæringsfysiolog Oddveig Fossdal Drøpping sier vi bør ha i oss mat fra sju matvaregrupper hver dag.

Les hele artikkelen om hvilke matvaregrupper og forslag til matpakkemat for barn fra to år og oppover.

Les også:
Spis grovt!

Nøkkelhullsmerket mat er et bra valg

Krev bedre mat for barn i barnehage, skole og SFO

Hva synes du om artikkelen?