De fleste barn arver sine foreldres matvaner. Det er vi foreldre som bestemmer hva som kjøpes i butikken, hva som havner i matboksen og hva som står på bordet. 

Sist oppdatert: 18. januar 2011

Få liker å spise alene, og små barn har et stort sosialt behov. Det er flott om barnet tidlig får spise sammen med andre, da det gir gode opplevelser rundt det å samles, spise og ha det koselig sammen. Sett deg ned med en kopp kaffe eller te hvis resten av familien ikke spiser middag sammen med barnet. Det kan være en god idé å skru av fjernsyn og radio og nyte måltidet i fred og ro.

Dagens utfordring
Temaet barn og helse er stadig i nyhetsbildet, og antall overvektige barn er blitt alarmerende høyt. Det er viktig å hjelpe barna å holde en sunn vekt helt fra de er små. Det er en utfordring i dagens samfunn hvor vi fristes til å spise mat med mye sukker og fett, og samtidig har en mindre aktiv hverdag enn tidligere. Butikkene har åpent store deler av døgnet, gatekjøkken finnes overalt, og du kan bare ringe og bestille mat fra sofakroken. Det er derfor ekstra viktig å gi barna en god start i livet slik at de står bedre rustet til å foreta de riktige valgene når de selv blir større.

Skap gode opplevelser på kjøkkenet
Aktiviteter på kjøkkenet kan gi dere mange gode opplevelser. Smårollingen vil garantert bli begeistret over å leke med vann i oppvaskkummen og plaske med plastkopper og plastbestikk. Det er fin trening av finmotorikken i hendene også.

Barn er nysgjerrige, og de elsker skuffer med mange rare skatter i. Hvis du tar ut gjenstander som barnet kan skade seg på, kan du gjerne la barnet ha tilgang til en spesiell skuff nede ved gulvet som er fylt med ufarlige kjøkkenredskaper – det liker de aller fleste barn svært godt!

La barna ta del i matlagingen
De snå liker også å dekke på bordet for å servere noe de selv har vært med på å lage. Du kan vise dem hvor gøy og spennende det er å lage mat. Alle barn kan bli gode barnekokker! Kjøp forklær og la dem få prøve seg på å kutte, dele, mose, skrelle, sortere og prøvesmake.

Renslighet og hygiene
God hygiene knyttet til matlaging og måltider vil beskytte barnets helse. Men overdreven renslighet er ikke nødvendig, for da vil barnemagen få et bakteriesjokk når barnet begynner å bevege seg rundt på gulvet, ta og kjenne på det som er innen rekkevidde, og smake på alt. De fleste bakterier er ufarlige, og immunforsvaret må trenes og bygges opp. Spiser barnet frukt og grønnsaker med sterke farger, får det tilført antioksidanter som er med på å styrke immunforsvaret.

Forholdsregler du bør ta på kjøkkenet

• Vask hender med vanlig såpe og bruk rene redskaper.
• Kjemikalier kan gi magekrampe hos små barn. Vær derfor nøye med å skylle godt av såperestene.
• Vask skjærebrett og kluter når de er brukt.
• Tilbered kjøtt og grønnsaker hver for seg, og vask kniven godt hvis du skal skjære grønnsaker med den etter at du har skåret i rått kjøtt.
• Beskytt matvarer mot insekter, men ikke med insektspray!
• Restemat bør ikke ligge mer enn 48 timer i kjøleskap og bør kastes om den ikke blir spist opp.
• Varm mat bør kjøles ned så raskt som mulig for å hindre bakterievekst. Putt beholderen i kaldt vann og sett den i kjøleskapet eller i fryseren når den er avkjølt.
• Sett barnematen i den kaldeste delen av kjøleskapet, vanligvis nederst.
• Ved oppvarming bør maten nå kokepunktet for å drepe bakterier.
• Tin nedfryst mat i kjøleskap eller mikrobølgeovn, ikke ved rom-temperatur.
• Mat som allerede er blitt varmet opp igjen, skal ikke tilbake til kjøleskapet eller fryseren. Rester av oppvarmet mat skal kastes.
• Kjøtt og fisk må være gjennomkokt når det serveres til små barn.

 

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Gunn Helene Arsky

Hva synes du om artikkelen?