Fiskekaker i stjerneform, brødskiver med sølvglitter og egg kokt som hjerter. Med en dæsj av hummus. Dette forventer en gjeng perfekte husmødre at vi alle skal putte opp i barnas matbokser. - Glem det, det gidder ikke denne dama!

Sist oppdatert: 13. september 2012

La meg først slå det fast: jeg synes den steingamle tradisjonen vi har her til lands med matpakke er håpløs! Etter hva jeg leste i D2 for noen uker siden handlet det i sin tid om å vise nøysomhet etter krigen. Vel, vi har kommet et par skritt videre siden det. Move on! Matpakka burde vært død for lengst.

Les: Små smarte måltider i hverdagen

Gi dem mat på fat!
Men matpakka lever i beste velgående. Det er fortsatt noen som synes det er nostalgisk med svette gulostskiver og sammenklemte tomatskiver i matpapir. Selv om jeg synes Knudsen og Ludviksens «Matpakkevise» er ganske morsom, nekter jeg å følge deres eksempel.

Jeg spiser ikke mat i pakke til lunsj. Jeg vil ha det på fat. Og det synes jeg også ungene mine fortjener! Ja til skikkelige kantiner og måltider servert i barnehage og på skoler, slik de har hatt det i våre naboland i årevis.

Men siden vi har en ledelse i dette landet som ikke prioriterer skikkelig mat til barna våre som skal lære og prestere, er det opp til oss som foreldre å sørge for at de får i seg god og næringsrik mat i løpet av en lang dag.

Les: Dette trenger barnet for å vokse.

Da er vi stuck med matpakka. Og her begynner diskusjonen: hva er god og næringsrik mat? Hva er kjedelig og hva er spennende?  Og hva skal til for å få ungene til å spise opp matpakken sin?

Les: Hvordan få barna til å spise?

Dette er ingen ny diskusjon, den blir bare mer… la oss si, detaljert med årene.

Nugatti?
Da min eldste datter begynte i barnehagen var innholdet i matboksen også et hett tema. Men da handlet det om hvorvidt ungene fikk lov til å ha med sukkerholdig yoghurt og nugatti på brødskiva. Der er jeg beinhard: sjokolade og brødskive hører ikke sammen, ergo: null nugatti i mitt hus. (Ikke engang i helgene, så konsekvent og streng er jeg!)

Toåringen min fikk med seg matboks som inneholdt brødskiver med skinke og et par gulrotbiter. Men sammenlignet med nugatti var det naturlig nok ikke så spennende. Og for å understreke det begynte hun å snike seg inn i garderoben, finne frem vennenes matbokser og ta en bit av alle skivene hun visste hadde noe søtt på seg…

Les: Noen barn får faktisk Smarties på brødskiven…

Dette fikk en brå slutt da de ansatte fant ut hvem som var opphavet til alle bitemerkene i barnas brødskiver, og vi foreldre ble kalt inn på teppet. Snikspising av andres matpakke var uakseptabelt. Heldigvis endte det med forbud av nugatti i barnehagen, så den kampen vant vi.

Enkelt, eller?

Karine Næss Frafjord er sjefredaktør for Sandviks foreldreportaler. Hun er mor til to jenter.

Verre er det med den kampen som blusset opp i høst, mellom mødre med all verdens tid, kreativitet og overskudd – og oss andre som sliter med å få en allerede overfylt hverdag til å gå opp – og som synes at det enkleste kanskje er det beste.

Misforstå meg rett: jeg rekker både å kjøre til fotballtrening og sørge for at barna får i seg skikkelig mat. Men jeg orker ikke dette fjaset! Jeg gidder ikke å bruke tiden min på å trykke ut all mat med pepperkakeformer og strø spiselig glitter over!

Kan ikke en brødskive bare få være en brødskive? Og hvorfor skal ungene våre vokse opp i den tro at en fiskekake har form som en stjerne?

Jeg synes barn i anstendighetens navn bør vite at egg er ovale – ikke hjerteformede!

Ja til det enkle.
Dette skaper et klasseskille i barnehagene og skolene, meldte NRK nylig.

Hva har man å stille opp med når man sender poden avgårde med to leverposteiskiver og noen eplebiter – mens kameraten har hjemmelaget popcorn og navnet skrevet i ostebokstaver i sin fancy matboks med seks rom?

Les: Slik lærer du barnet sunne matvaner.

Jeg står på mitt og velger å bruke tid på å forklare ungene mine hva som er sunn og næringsrik mat, ikke pynte på den for å gi inntrykk av at den er noe helt annet enn den virkelig er. Det enkleste er ofte det beste – i det lange løp.

Hva fikk ditt barn med i matboksen i dag?

Alt om mat og måltider på Familieverden

Hva synes du om artikkelen?