Kos deg med laksetartar med avokado- og mangosalsa til forrett, så grillspyd med svinefilet, aprikos og hot mangosaus og en herlig avslutning med jordbær- og mangosalsa med vaniljeis! La deg friste!

Sist oppdatert: 9. juli 2012

Forrett: laksetartar med avokado- og mangosalsa
En av mine trofaste lesere hvisket meg i øret om denne enkle og smakfulle forretten fra Øyvind Hjelles kokebok «Gourmet for begynnere». Kombinasjonen av rå laks, mango, chili og avocado var ny for meg, men nydelig! En ypperlig sommerrett som både kan benyttes som forrett og smårett. Retten ble servert under en treretters middag på hytta med gode venner på besøk, og både gjester og vertskap var enige om at både forrett og vinvalg var en suksess.

Til 4 forretter trenger du omtrent:
– 200 gram fersk laks av god kvalitet, i terninger (ca 0,5 x 0,5 cm)
– 2 ss finhakket gressløk
– 2 ss god olivenolje
– salt
– 1/2 moden avokado eller litt mer, i terninger (ca 0,5 x 0,5 cm)
– 1/4 moden mango eller litt mer, i terninger (ca 0,5 x 0,5 cm)
– 3-4 cm rød chili, finhakket
– 1-2 vårløk, finsnittet
– 1-2 ss god olivenolje
– 15 korianderblader, finhakket
– 2-3 ts sitronsaft
– maldonsalt
– noen dråper god balsamicoeddik

Bruk fersk laks av god kvalitet, for eksempel Salmalaks. Salmalaks kan benyttes umiddelbart, men benytter du annen fersk laks anbefales det at fisken fryses ned noen timer før den tilberedes og serveres.

Bland sammen laks, gressløk og olivenolje i en bolle. I en annen bolle blander du sammen ingrediensene til avokado- og mangosalsaen. Jeg har her gjort noen endringer i forhold til originaloppskriften, blant annet vil jeg foreslå litt mer avokado, mango, chili og sitron enn det som er oppgitt i originaloppskriften (og har delvis også justert oppskriften noe). Det som er viktig med denne retten er imidlertid at du smaker deg frem til riktig balanse av koriander, chili og sitron. Laksen er ganske mild i seg selv, og da må det være litt trøkk i salsaen.

Denne retten tar seg best ut om du anretter den i en form eller metallring. Sett metallringen på tallerkenen og ha først oppi passelig mengde med salsaen. Bruk en skje eller «stamper» til å trykke blandingen litt sammen før du har oppi laksen. Har du ikke metallring kan du gjerne benytte en liten form, slik jeg gjorde siden jeg laget denne retten på hyttekjøkkenet. Du må da først ha oppi laksen og deretter salsaen – stamp sammen, løsne forsiktig med en kniv rundt og hvelv formen på tallerkenen.

Dersom du har litt salsa til overs kan du legge litt ved siden av og ringle gjerne noen dråper av din aller beste balsamicoeddik over. Pynt gjerne med noe grønt og server med godt brød som tilbehør.

Vintips: Villa Raiana Greco di Tufo 2008

Hovedrett: grillspyd med svinefilet, aprikos og hot mangosaus
Det smaker utrolig godt med frukt som tilbehør til svinekjøtt, slik som for eksempel tørket aprikos i denne deilige grillretten, som er en fryd for øyet så vel som ganen. Til 3-4 porsjoner trenger du omtrent:

Grillspydene
– ca 600 gram svinefilet, i biter
– 1 paprika, i biter
– 1/2-1 squash, i biter
– ca 12 tørkede aprikoser

Hot mangosaus
– 3-4 ss mangochutney
– 1,5-2 ss flytende honning
– ca 1/2 rød chili, finhakket
– 3 ss olivenolje
– ca 1/2 ts paprikapulver

Skjær kjøtt og grønnsaker i omtrent like store biter. Tre bitene på grillspyd, men pass på at de ikke tres på for tett. (Dersom du benytter trespyd må de bløtlegges i minst 30 minutter før du skal grille.)

Rør sammen ingrediensene til mangosausen. Smak deg frem til ønsket styrke.

Pensle grillspydene med mangosausen, og grill spydene ca 5 minutter på hver side, til kjøttet er gjennomstekt. La spydene hvile noen minutter før servering.

Server grillspydene med resten av mangosausen ved siden av. Som tilbehør smaker det godt med for eksempel ris eller tabbouleh, og godt brød (for eksempel pitabrød).

Dessert: jordbær- og mangosalsa med vaniljeis
Jeg vil nok en gang slå et slag for desserten, som kan lage en aldri så liten fest på en helt vanlig hverdag. Slik er det i alle fall hos oss. Vi har dessert 1-2 ganger i uken, og da koser vi oss litt ekstra. Og det er ekstra stas for lillebror på snart 3 år. Ofte er det frukt eller bær som er hovedingrediensen, og i tillegg til kos og en god matopplevelse får vi samtidig i oss en av de «5 om dagen». Så får det være at det av og til blir litt sukker og andre bonusgodsaker som is og sånn, men det må være lov når det for øvrig ikke kan meldes om så mange andre utskeielser…

Det er enda ikke sesong for norske jordbær, men jordbær tilbys like fullt for salg og noen av disse er faktisk ganske så søte og gode. Og enda bedre blir de sammen med andre gode saker, slik som en perfekt moden mango. Denne gangen en perfekt hyttedessert for oss, raskt og enkelt tilberedt og servert sammen med deilig Môvenpick vaniljeis.

Til 4-6 porsjoner trenger du omtrent:
– 1 kurv jordbær
– 1 moden mango
– ca 50 gram sukker
– sitronmelisse
– vaniljeis

Rens jordbærene og del hver bær i 4. Skrell mangoen og fjern stenen. Del mangoen i terninger. Ha jordbær og mango i en bolle, og smak til med sukker og sitronmelisse. La gjerne salsaen stå å marinere en stund før servering.

Serveres sammen med en raus kule vaniljeis eller sorbet.

Om du ikke allerede følger Trines matblogg, finner du garantert en ny favoritt her!

Se også de andre treretters menyene:

SpisDrikkLev

Enkelt og greit

På kjøkkenbenken

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelPå kjøkkenbenken
Neste artikkelEnkelt og greit
DEL