Tid for lusesjekk? Lær hvordan du tar lusesjekken, og hva du kan gjøre om du oppdager lus.

Sist oppdatert: 4. juni 2020

Hvordan gjør du lusesjekk?
– Grei gjennom håret med en lusekam (finnes i plast eller metall på apoteket). Dersom du greier gjennom vått hår beveger lusene seg senere.
– Ta et hvitt handkle over skuldrene, og sjekk både handkle og kam for lus eller egg. Du bør tørke kammen på et papir. Hvis det er lus vil de tørke i løpet av et par minutter og bevege på seg.
– Lusene kan være veldig små, og da kan et forstørrelsesglass være nyttig.
– Lusene kan være lettere å se i tørt hår siden de beveger seg fortere da. Et greit tips er å la barnet stå bøyd over et hvitt ark, og at du grer fra hodebunnen og ned mot arket.

Hvor trives lus best?
– Hovedtilholdsstedet til lus er i nakken, særlig i området bak ørene og oppover issen, men de kan finnes andre steder på hodet også. De fleste vil ha få lus (1-10), og det er derfor viktig med grundig sjekk alle steder på hodet.
– Sett i alle fall av rundt ti minutter til en sjekk.

Avdelingsdirektør Preben Ottesen ved avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet. Foto: Anne Lene Solbakken.

Hva ser vi først?
– Ofte oppdager du eggene først. De sitter så godt fast i håret at hårstrået kan ryke under kjemming og egget følger med.
– Funn av luseegg alene er likevel ikke noe sikkert tegn på pågående lusesmitte, de kan være klekte eller døde. For å være sikker på diagnose bør du oppdage levende lus.
– Hvor eggene befinner seg på hårstrået kan være med på å bestemme tidspunktet for smitte. Eggene legges i hovedsak nær hodebunnen, og håret vokser cirka en centimeter i måneden.

Når bør vi sjekke?
– Sjekk med en gang du hører om lus i omgangskretsen eller du på annen måte mistenker smitte. Hele familien bør sjekkes.
– Forekomsten av lus er mye lavere i Norge enn i andre land. Dersom dere har vært i kontakt med lokalbefolkningen på ferie i utlandet kan det være greit å sjekke.
– En god regel er å sjekke minst én gang i måneden, gjerne hver uke.

Hvordan få vekk lusene?
– Du kan fjerne lus enten med lusemiddel, kjemming eller ved å barbere håret. Vanlig hårvask dreper ikke lus eller luseegg.
– Kammer, børster og hodeplagg bør fryses ved – 20 grader i minst fire timer eller vaskes ved 60 grader. Dette er lurt å gjøre mellom hver kjemming.
– Det er ikke nødvendig med rengjøring av hus og møbler.
– Etter å ha fjernet lus kan det være greit å vaske sengetøy for å fjerne gamle lus, hudrester og avføring fra lusene. Du må ikke fryse kosebamser.

Hvilke lusemiddel?
Det finnes ulike lusemiddel på apoteket. Folkehelseinstituttet skal være en nøytral part, og vil derfor ikke komme med spesifikke anbefalinger. Men en kan dele inn midlene i to grupper: legemidler og medisinsk utstyr.

Det finnes for eksempel et preparat (legemiddel) som skal sitte i håret i 12 timer før det blir skyllet ut. Dette er et stoff lusene kan bli resistente mot, og skal bare brukes av de som har fått påvist lus. Men det finnes også flere produkter på markedet som inneholder stoffet dimetikon, for eksempel en sjampo som skal virke i 15 minutter før den skylles ut igjen. Dimetikon er et stoff som trenger inn i luftrørsystemet hos lusene slik at de ikke kan puste. Noen mener at bruken av disse preparatene kan gjentas oftere, siden lusene ikke blir resistente.

– Dokumentasjonen på produkter med dimetikon er ikke så bra som på legemidlene, men det finnes etter hvert flere midler som kan fungere bra. Jeg er imidlertid ikke så sikker på om lusene ikke blir resistente. Insekter har sin egen evne til å tilpasse seg, sier Preben Ottesen ved Folkehelseinstituttet.

– Snakk apoteket om hvilke lusemidler de har, og følg veiledningen på pakningsvedlegget nøye. Én kur er ikke nok, du må gjenta behandlingen etter 8-10 dager. Følg nøye det antallet dager som står i pakningsvedlegget.
– Dersom du er gravid eller har små barn er det også viktig at du spør hvilke midler som anbefales.
– Kombiner lusemiddelbehandling med kjemming for best effekt. Kontroller håret, gjerne daglig, i tre uker etter siste behandling.
– Kun de som har lusesmitte skal behandles. Har flere i familie/omgangskrets lus, skal de behandles samtidig for å hindre gjensmitte.
– Du kan også få kjøpt forebyggende spray som har en lukt lusene avskyr, men som mennesker ikke kjenner. Preben Ottesen sier imidlertid at han er lite begeistret for forebyggende midler. Han mener det ikke er bra å gå permanent med kjemikalier i håret.

Hva er kjemming?
Bruk av lusekam systematisk og grundig hver dag eller annenhver dag i 12-14 dager. Metoden er best egnet på barn med kort eller mellomlangt, rett eller bølget hår. Håret skal være vått og gjerne tilsatt balsam for å lette greingen, og det er lurt å bruke handkle for å samle opp lus og egg som ramler ned. Vask håndkle og kam ved 60 grader eller frys ned i minst fire timer for å drepe lus og egg. Kontroller håret, gjerne daglig, i tre uker etter siste behandlingsdag.

Barbering
Ved en hårlengde under 0,5 centimeter vil ikke lusene kunne overleve. Særlig for små barn kan dette være et greit behandlingsalternativ. Vær oppmerksom på at lus vil kravle rundt i det avklipte håret. Noen lus vil også prøve å holde seg fast i hårstubbene. Disse kan du fjerne med en lusekam.

Kilder:
Preben Ottesen, avdelingsdirektør ved avdeling for skadedyrkontroll, Folkehelseinstituttet
Folkehelseinstituttets nettsider, fhi.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLusa er løs! Sjekk ungene!
Neste artikkelEksen eller heksen?
DEL