Om sommeren er vi mer ute i naturen, og vi har på oss mindre klær en normalt. Det gjør oss med utsatt for å bli stukket, bitt og brent av insekter og dyr. Slik behandler du sårene.

Sist oppdatert: 22. januar 2011

Veps
Ytre vepsestikk er sjelden farlige, hvis man da ikke er allergisk. Barn som er allergiske, bør ta allergimedisin i insektperioden. Hvis man kommer i skade for å svelge en veps og blir stukket i halsen, kan hevelsen stenge for lufttilførselen. Da bør man komme seg til lege så fort som mulig, eventuelt ringe 1-1-3 ved alvorlige pusteproblemer.

Les også: Menneskebitt er farligst

Flåttbitt
Flåtten finnes over store deler av landet og kan overføre bakterien Borrelia burgdorferi til dyr og mennesker. Symptomet vil være et ringformet, rødt utslett rundt bittstedet etter 1–4 uker. Utslettet brer seg gradvis og kan følges av generell sykdomsfølelse, hovne lymfeknuter og feber.

Etter hvert kan infeksjonen gi leddsmerter, lammelse i enkelte kroppsdeler, hjernehinnebetennelse og infeksjon i hjertet. Barn som leker i omrader hvor det kan være flått, bør dekkes godt til med klær.

Smør ikke barn under tre år med DEET
Myggmidler som inneholder DEET vil til en viss grad kunne holde flatten borte, men vær obs på at insektsmidler med DEET ikke skal brukes på barn under tre år og kun med forsiktighet på eldre barn. Sjekk barnet grundig for flåttbitt
hver kveld. Jo raskere flatten fjernes, jo mindre risiko er det for smitte.

Les også: Flott tur uten flått

Slik gjør du ved flåttbitt

Dra flåtten rett ut med neglene, en pinsett eller en flåttfjerner. Om noen av flåttens biteredskaper sitter igjen, er det ikke farlig.

– Lokal infeksjon på bittstedet kan behandles med vanlig sårsalve.

– Oppsøk lege hvis du oppdager utslett 1–4 uker etter bittet, eller hvis du ser andre symptomer. Vær oppmerksom på at symptomene kan komme og gå. 

Huggormbitt
Et huggormbitt sees som oftest som to punktformede prikker med 3–9 millimeters avstand. Symptomer kan være smerte, hevelse og rødme rundt bittstedet, eller magesmerter og oppkast. I mer alvorlige tilfeller kan man se sjokkutvikling og pustebesvær. Barn som er bitt, bør om mulig bæres. Ved alvorlig forgiftning er det aktuelt å gi motgift, men ofte er det nok å behandle de symptomene som oppstår

Slik gjør du ved huggormbitt

Bittstedet skal holdes mest mulig i ro.

– Ikke klem, skjær eller sug i bittet, det sprer giften ytterligere.

– Alle barn under 12 år skal til sykehus etter huggormbitt. For eldre barn og voksne er regelen at man tar kontakt med lege eller Giftinformasjonen. Hvis symptomer oppstår, skal man til sykehus.

– Ved alvorlig forgiftning er det aktuelt å gi motgift, men ofte er det nok å behandle de symptomene som oppstår.

Les også: Førstehjelp på barn

Brennmaneter
Brennmaneter inneholder gift som frigjøres fra celler i brenntrådene (tentaklene). De vanligste symptomer er umiddelbar, brennende smerte fulgt av kløe og hudirritasjon.

Ved allergisk reaksjon eller sjokk, eller hvis et lite barn har brent seg på større deler av kroppen og huden er svært rød og smertefull, bør man kontakte lege, eventuelt ringe medisinsk nødtelefon 1-1-3. Husk at det i andre land finnes brennmaneter som kan gi langt mer alvorlige symptomer, i verste fall livstruende. Følg derfor alltid lokale myndigheters råd om bading.

Les om allergi og allergisk sjokk

Slik gjør du hvis barnet er brent av maneter

Skyll den aktuelle kroppsdelen i rikelig med saltvann.

– Fjern gjenværende brenntråder uten a gni eller skrubbe.

– Hold den skadde kroppsdelen i ro, eller senk den i varmt vann (40–45 ˚C), det gir ofte rask smertelindring. Pass pa at vannet ikke er for varmt.

– Hvis ikke dette hjelper, prøv smertelindrende salve, kortisonkrem eller antihistamintabletter.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Norsk Førstehjelpsråd  

Les alt om sikkerhet og førstehjelp

Les også: Når skal du tilkalle lege?

Les også: Kan det være allergi?

Hva synes du om artikkelen?