Ved å bruke refleks reduserer du risikoen for å bli påkjørt med 85 prosent. Likevel er voksne altfor dårlige til å bruke den lille livredderen. – En refleksbrikke er en utrolig billig livsforsikring, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Sist oppdatert: 14. oktober 2013

ARTIKKELEN BLE PUBLISERT OKTOBER 2013.

Fotgjengere og ulykker

35 prosent av alle fotgjengerulykker skjer i mørket, og bare om lag fem prosent av fotgjengere som blir påkjørt og skadet bruker refleks.

2008-2012:
115 fotgjengere ble drept på norske veier,
418 ble hardt skadd,
2697 ble lettere skadd.
Kilde: Trygg Trafikk og Statistisk Sentralbyrå

Når høstmørket kommer, er vi flinke til å utstyre de kjæreste vi har med reflekser. Åtte av ti barn er godt synlige i trafikken, men de voksne ser ikke ut til å synes at dette er like viktig for dem.

Sju av ti voksne bruker ikke refleks, og unnskyldningene er mange.
– Mange sier at de glemmer å bruke, og at det ikke er så farlig. De hopper bare unna hvis de ser en bil. Andre sier at de ikke har funnet riktig refleks som passer sin klesstil, men dette er dårlige unnskyldninger, sier prosjektleder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Les mer: Foreldre sikrer barna for dårlig i bil
Førstehjelp på barn

For åttende år på rad markerer Trygg Trafikk denne uken Den nasjonale Refleksdagen. Og den er myntet på foreldregenerasjonen.
– Voksne uten refleks er et stort problem. Og det er de som i størst grad er ute og går når det er mørkt, sier Henske.

Falsk trygghet
Hun mener mange opplever en falsk trygghet, fordi de tenker at de går langs opplyste veier og sykkelstier.
– Folk tror de blir sett når omgivelsene er opplyst. Men mange ulykker skjer nettopp i byer, ved opplyste veikryss og fotgjengerfelt. For selv om du ser bilen, så ser ikke bilen nødvendigvis deg! Det er en stor misforståelse mange ikke er klar over, sier Henske.

Kjører en bil i 50 kilometer i timen, er du først synlig på 25-30 meters hold. Med refleks synes du på 140 meters hold når bilen bruker nærlys.
– Omregnet til sekunder har bilføreren da 10 sekunder i stedet for 2 til å oppdage deg. Det kan bety forskjellen på liv og død, forklarer Henske.

Hun sier at omtrent halvparten av bilførerne har vært i situasjoner hvor de føler at de kunne ha kjørt på noen.

Les mer: Barn skal aldri sitte i forsetet
– Mange slurver med bilsikkerheten


Videoen er hentet fra YouTube

HUSK!
Dersom det er riper i refleksen, får den dårligere refleksjonsevne. Bytt de derfor ut med jevne mellomrom.

Refleksvesten blir dårligere ved vask, så ved jevnlig bruk bør den byttes årlig.
Ikke alle reflekser på markedet er godkjent. Skal du være helt sikker, kan du se etter godkjenningsmerket CE EN 13356.
Kilde: Trygg Trafikk

To reflekser
Skal du ut i mørket, bør du ha på to reflekser – én på hver side, slik at du er synlig også hvis du krysser veien.
– Refleksene er best synlig i knehøyde, fordi billyset treffer først nede på kroppen. Jo lenger oppe på kroppen du har refleksen, jo lenger tid tar det før den er synlig. Så har du kun refleks på luen, blir du ikke sett så lett, sier Henske.

Har du refleksbånd, kan det være lurt å ha en nede på den ene foten, og den andre på motsatt arm.

Henske mener det er en refleks som passer for alle, og synes en hundrelapp er vel anvendte penger for å finne noe som passer din stil. Reflekser finnes i alle slags varianter, og finner du ikke en du liker i vanlige butikker, finnes det helt sikkert noe du kan like i en nettbutikk.

SNART HALLOWEEN

31. oktober er det Halloween. Mange barn liker å gå ut og kle seg ut, og det er ofte i mørke klær. Ikke sjelden opplever foreldre at barna nekter å ha på refleksvest eller noe som kan «ødelegge» kostymet.

– Det finnes reflekser både med edderkopper og flaggermus. Bruk litt tid til å finne noe som kan passe sammen med utkledningen, så vil ikke barnet føle at du ødelegger noe, råder Carina Henske i Trygg Trafikk.

Tendensen oppadgående, men for sakte
Torsdag 17. oktober vil det bli markeringer av Refleksdagen over hele landet. Trygg Trafikk har oppfordret politiet, vegvesenet, fylkeskommuner, kommuner, bedrifter og frivillige organisasjoner til å bidra til å gjøre Refleksdagen kjent.

I «Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg» står det at innen 2014 skal 40 prosent bruke refleks i byer og tettsteder, og 60 prosent skal bruke refleks utenfor byer og tettsteder.
– Dessverre er det et mål vi ikke vil klare å nå. Hvert år i november har vi tellinger, og i 2012 viste disse at gjennomsnittet for by og land kun var på 29 prosent. Så det er langt igjen, sier Henske.

Men tallene har gått oppover. I 2009 var det 15 prosent som brukte refleks, så tallet er nesten doblet.
– Men det er fortsatt masse igjen å gjøre, så Refleksdagen vil så absolutt bli markert også i årene framover, sier Henske.

Les mer: Sikkerhet og førstehjelp

Og hun kommer med en oppfordring til foreldre.
– Barna vil ikke miste foreldrene sine, så det er viktig at du som voksen alltid bruker refleks. Da er du samtidig et godt forbilde. Barn gjør som vi gjør, ikke som vi sier, sier Henske.

Hva synes du om artikkelen?