– Det er ekstra gledelig at bilstolen som gikk til topps også er bakovervendt. Det har ikke alltid vært tilfellet i ADAC og ICRT sine tester, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

 

Sist oppdatert: 30. mai 2016

 

ADAC og ICRT gjennomfører årlig Europas største bilstoltest, og Trygg Trafikk har tidligere anbefalt foreldre å ikke fokusere ensidig på testresultatene, men se hvordan barnesetene gjør det i frontkollisjon– særlig fordi mange forovervendte bilstoler har kommet godt ut – til tross for at barn bør sitte bakovervendt til de er minst fire år gamle.

– Det er hyggelig å se at bilstolene som kommer godt ut i ADAC og ICRT sin test også er Plus Test-sertifiserte. Når foreldre skal kjøpe bilstol til barna sine, er det lurt å velge bakovervendte bilstoler som kommer godt ut i test, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Disse bilstolene gjorde det best i test

ADAC og ICRT testet 28 bilstoler – 8 babybilstoler, 12 småbarnsbilstoler og 8 beltestoler. Samlet poengsum er mellom 0 og 100. Kommentarer på bilstolene er hentet fra Forbrukerrådet.

Dette er PLUS-test:

Alle bilbarneseter som selges i EU er godkjent etter ECE R44, men denne godkjenningsnormen måler ikke hvordan bilbarnesetet håndterer påkjenningen mot barnets nakke i en kollisjon. Derfor anbefaler Trygg Trafikk å velge barneseter som er godkjent i den svenske PLUS-testen.

PLUS-testen gjennomføres av Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) i Sverige, og er frivillig for bilbarneseteprodusentene. Testen utføres på bilbarnestoler i vektklasse 1 og 2, og gjelder for seter opp til 25 kg.  Testen fokuserer på å beskytte barnets nakke. Det er skader på nakke og hode som er den vanligste årsaken til at barn dør i bilulykker.

Kilde: Trygg Trafikk

Disse gjorde det best:

BABY:

Bilstolene som kom best ut i babyklassen er såkalte i-size-modeller. Det betyr ifølge Forbrukerrådet at produsenten må oppgi minimums- og maksimumslengde for babyen.

Joie i-Gemm (77 poeng) – kan brukes til barnet er 85 cm (ca. 18 mndr)

BeSafe iZi Go Modular (75 poeng) – kan brukes til barnet er 75 cm (ca. 9-12 mndr). Full pott i front- og sidekollisjonstester.

 
SMÅBARN:

BeSafe iZi Kid X2 (76 poeng) – bakovervendt, full pott i front- og sidekollisjonstester og Plus Test-sertifisert.

Concord Reverso Plus (74 poeng) – fjorårets testvinner i ny modell. Plus Test-sertifisert.

STORE BARN:

Britax Kidfix II XP Sict (75 poeng) – gode resultater i front- og sidekollisjonstestene.

Britax Kidfix II XP (74 poeng) – gode resultater i frontkollisjonstest og ok i sidekollisjonstest.


ADAC/ICRT tester nye bilstoler. Det er ikke sikkert at de nyeste er de beste. 


Her er Forbukerrådets oversikt over de beste bilstolene:

BABYSTOLER:

Beste frittstående modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 79 poeng

Beste base-modell festet med bilbelter: Cybex Aton Q: 81 poeng

Beste base-modell festet med isofix: Recaro Privia: 86 poeng og anbefalt av AMS  

 

SMÅBARNSTOLER:

Beste isofix-modeller (til 18 kg): BeSafe iZi Kid X2 og Concord Reverso: Begge 76 poeng og Plus Test-sertifisert

Beste modell festet med bilbelter (til 25 kg): BeSafe iZi Plus: Ikke testet av ADAC/ICRT, men Plus Test-sertifisert og anbefalt av AMS

 

BELTESTOLER:

Beste modell festet med bilbelter: Kiddy Guardian Pro: 75 poeng

Beste modell festet med isofix: Cybex Solution X2-fix: 78 poeng

 

For full oversikt over gode bilstoler – se Forbrukerrådets oversikt (nederst på siden): 

Trygghet viktigere enn komfort
Trygg Trafikk ber foreldre velge bilstoler som er Plus Test-sertifiserte til sine barn. Den testen er kun fokusert på sikkerhet, mens ADAC og ICRT også tar andre hensyn – som brukervennlighet, komfort og materialer i stoffet. 

– Det er først og fremst testresultatene for kollisjon som er viktig å se på. Og vinneren i år scoret full pott både på frontkollisjon og sidekollisjon. Det er veldig gledelig, sier hun.

Enda flere som velger bakovervendt lenger?
Og selv om Trygg Trafikk altså helst forholder seg til Plus Testen, vet de at mange foreldre også velger bilstoler som kommer godt ut i ADAC og ICRT sin test.  

– Derfor er det bra med bakovervendt bilstol i toppen – forhåpentligvis velger enda flere bakovervendt bilstol også til de litt større barna, sier Henske.

Vinneren BeSafe iZi Kid X2. Foto: produsenten

For den norske bilstolen BeSafe iZi Kid X2 er en småbarnsstol – altså bilstol nummer to, etter babybilstolen. 

Mange velger kombistoler – men er det så lurt?
Mange foreldre velger en kombibilstol som bilstol nummer to fordi de da har mulighet til å snu den og bruke den fremovervendt. Men da kan det gå utover sikkerheten. Kombibilstolen som kom best ut i ADAC/ICRTs test er Takata Midi.  

Så mye tryggere er bakovervendt
I dag er det påbudt å ha barnet sikret bakovervendt til det er 15 måneder eller veier 9 kilo. Men anbefalingen er likevel å beholde barnet bakovervendt til det er minst fire år gammelt – gjerne enda lenger.

– Sitter barnet i en forovervendt bilstol er det 50-60 prosent sikrere enn om det satt usikret i bilen. Tilsvarende tall for bakovervendt er 90-95 prosent. Barn bør sitte bakovervendt så lenge som mulig, sier Henske.

Ikke la prisen være avgjørende når du kjøper bilstol
Det er dyrt å ha små barn, og ofte er det mye penger å spare på å kjøpe brukt eller en billigvariant. Men når det gjelder bilstol bør du være ekstra forsiktig.

– Bilstoler er dyre, men jeg synes ikke det er der du skal spare penger. Tenk først og fremst sikkerhet, så kan du heller kutte på andre ting, sier Henske.

Også Forbrukerrådet råder deg til å velge trygt:

 – Også denne gangen var det dessverre stoler som feilet fullstendig, skriver de.

Bilstolene det er snakk om er KidsEmbrace Friendship, en Batman-inspirert bilstol som bare endte opp med 1 av 100 oppnåelige poeng. Kombi-småbarnsstolen Kiwy SFO1 Q-Fix endte opp med bare 13 poeng.

 

Hva synes du om artikkelen?