Både små og store barn trenger å utfolde seg i frisk luft og fri lek. Kanskje leker barnet ditt mest rundt huset? På terrassen, i hagen og utenfor hjemmet er det flere ting som bør kontrolleres for å forhindre unødvendige ulykker og skader.

Sist oppdatert: 22. januar 2011

Alle har muligheten til å la barna komme seg ut i friluft, men hold alltid øye med små barn når de er ute og tumler. Her er noen grep som kan hjelpe deg å sikre at barnet leker trygt og ikke skader seg.

På terrassen
Terrassebordene bør være behagelige for små babyføtter å gå på. Er terrassegulvet flisete, kan du vurdere å pusse det ned, eller sørge for å ha et dekke eller pledd der det lille barnet ditt skal ferdes. Planker i gjerder må ikke ha en avstand som gjør at et barnehode kan sette seg fast. Vær oppmerksom pa at barnet kan klatre opp på gjerdet, særlig hvis bordene ligger vannrett.

Grillen
I grillsesongen er det viktig å huske at grillen må plasseres slik at risikoen for ulykker blir så liten som mulig. La barna kjenne hvor sterk varmen fra grillen er, og sørg for å unngå løping og aktiv lek rundt grillen. Ha alltid en bøtte vann stående ved grillen når den er i bruk.

Giftige planter
Mange barn elsker å leke med jorden, og de små utforskerne er raske til å smake på alt nytt. Fargerike blomster og blader er ikke noe unntak. De fleste planter er ikke dødelige, men en stor del av dem kan føre til ubehag og irritasjon hvis barnet spiser på dem. Gå gjennom hagen og finn ut hvilke planter som er giftige. Giftige hage- og stueplanter 

Fjern sopp så snart den skyter opp av bakken. Ikke la barn leke på et område der du nettopp har brukt plantevernmidler, gjødsel eller insektsprøytemidler.

Lekeapparater
Hageredskaper, maskiner og kjemikalier som plantemidler må oppbevares utilgjengelig for barn, helst i et skjul eller i garasjen/kjelleren. Klatrestativ og lekeapparater bør stå på plenen slik at barnet ikke slår seg så hardt hvis det faller ned. Hold lekeapparatene i god stand, så ikke barnet skader seg på løse skruer, klemmer seg eller riper seg opp. Se over tauverk og forsikre deg om at det er sterkt nok til å tale den aktuelle belastningen. Sandkassen kan gjerne også ha lokk slik at ikke dyr gjør fra seg i sanden.

Kontroller lekeplassene
Sjekk også forholdene på lekeplasser barnet bruker og hos en eventuell dagmamma. Krav til lekeutstyr som er plassert på lekeplasser, er regulert gjennom offentlig forskrift. Husk at du også har ansvar for andre som bruker eller leker i din hage.

Tøm plaskebassenget som ikke brukes
Har du et plaskebasseng, må du alltid holde øye med barnet når det er i bruk. Tøm ut vannet når det ikke er i bruk. Har du en vanntønne, bør du ha et tungt lokk over den. En eventuell brønn må dekkes til slik at det er umulig for barn å komme til.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Norsk Førstehjelpsråd

Forskrift om sikkerhet ved lekeplassutstyr

Forskriften skal forebygge at slikt utstyr medfører helseskade for barn eller andre når det brukes til det formålet det er beregnet for, eller slik en kan forvente at barn bruker det.

Forskriften stiller krav til eiere av lekeplasser som kommuner, private, barnehager, borettslag og organisasjoner over hele landet.

Hva synes du om artikkelen?