Sist oppdatert: 12. desember 2011

Levende lys

– Hold alltid levende lys under oppsikt.

– Plasser aldri levende lys for nært brennbart materiale. Vær spesielt oppmerksom på gardiner, som kan blafre mot lyset om det trekker fra vinduet.

– Pass på at lysene står stødig.

– Aldri bruk brennbare lysestaker eller lysmansjetter.

– Telys må plasseres på noe som tåler høy temperatur. Tette telysholdere kan gi overoppheting og farlig oppflamming. Flammer det opp må flammen kveles – forsøker du å slokke med vann, vil det føre til en voldsom oppflamming.

– Juletreet blir raskt tørt og meget lettantennelig. Bruk av levende lys i juletreet er ekstremt brannfarlig, og bør ikke forekomme. (Se film som viser hvor raskt et juletre kan ta fyr)

Komfyren

– Uforsiktighet, uoppmerksomhet og glemsomhet ved matlaging på komfyr er den vanligste årsaken til brann. Hold derfor alltid oppsikt med en komfyr som står på.

– Vær i kjøkkenet til maten koker opp, og skru ned varmen før du eventuelt går ut av rommet.

– Hold deg i umiddelbar nærhet til kjøkkenet mens maten koker, og la aldri komfyren stå på mens du er ute av huset.

– Temperaturen kan bli høyere ved steking enn ved koking, og fett og olje kan lett ta fyr om det blir for varmt. Ha et lokk tilgjengelig mens du steker, så du kan kvele eventuelle flammer. Vær spesielt oppmerksom med smultkoking og frityrsteking. En slik brann må kveles – forsøker du å slukke med vann, vil det gi en eksplosjonsartet brann.

– Ventilatoren over komfyren må rengjøres for fett jevnlig, så ikke strålevarme eller flammer fra komfyren antenner fettet.

– I beruset tilstand er man mindre oppmerksom, og har lettere for å glemme at komfyren står på, eller sovner fra hele matlagingen.


Elektrisk julebelysning

– Slå alltid av julebelysningen om natten og når du ikke er hjemme.

– Vær obs på lyspærer som ryker i seriekoblet juletrebelysning og andre lyslenker. Hvis mange pærer ryker, får de gjenværende pærende økt spenning, og dermed høyere effekt. Pærene kan bli så varme at de kan antenne et tørt juletre, julepynt, gardiner eller annet brennbart i nærheten.

– I flerarmede lysestaker kan lyspærene være ustabile. Dersom lysstyrken er ujevn, må pærene skiftes ut for å unngå overoppheting.

– Ikke bruk sterkere lyspærer enn lampen er beregnet for. Svimerker på eller rundt lampen er et stort faresignal.

– Ikke dekk til julebelysningen – heller ikke juletrebelysningen. Den skal plasseres i trygg avstand fra brennbare materialer.

– Bruk belysningen til det den er beregnet for. Skal lysene brukes utendørs, må de være spesielt egnet til dette. Bruk i så fall utendørs stikkontakt – ledningen skal aldri gå over dørterskler eller gjennom vinduer. Da kommer den under press og kan få bruddskader.

– Unngå bruk av skjøteledninger.

– Tørre juletrær tar fort fyr. Derfor skal du aldri bruke levende lys på juletreet.


Fyrverkeri

– Sett dere godt inn i sikkerhetsreglene for bruk av fyrverkeri, dersom dere skal sende opp raketter på nyttårsaften.

Kilde: Brannvernforeningen (følg linken for mer utførlige sjekklister og sikkerhetsregler)

Hva synes du om artikkelen?