Nye tall viser at over halvparten av barna i alderen 1 til 3 år nå sitter bakovervendt i bil. – Dette er veldig positivt, men vi jobber for å få med oss resten også, sier Carina Henske i Trygg Trafikk.

Sist oppdatert: 31. mai 2016

En landsomfattende kontroll gjennomført av politiet i samarbeid med Trygg Trafikk og If Skadeforsikring viser at 53 prosent av alle barn mellom 1 og 3 år sitter bakovervendt i bil.

– Tallet for 2015 var 49,3 prosent, så det er en stadig økning. Da undersøkelsen ble gjennomført for første gang i 2010, var der bare 20 prosent av barn under fire år som satt bakovervendt i bil, sier seniorrådgiver Carina Henske i Trygg Trafikk.

Fortsatt nesten halvparten feil vei
Sjef for Utrykningspolitiet (UP), Runar Karlsen, sier følgende i en pressemelding:
– Dette er en betydelig forbedring sammenlignet med de første tallene for seks år siden. Men fortsatt sitter nesten halvparten feil vei, så vi er ikke i mål ennå.

 

Carina Henskes råd til småbarnsforeldre:

– Ikke gi etter for mas eller «gode råd» om å sitte forovervendt
– Barn tar ikke skade av å sitte med litt bøyde ben. Det er oftest foreldrene som synes det virker ubehagelig.
– Stram bilbeltene godt hver gang dere skal ut i bil. Det skal være plass til et par fingre mellom selen og barnet.
– Beltene må reguleres etter hvor mye klær barnet har på seg. Dersom beltene ble tilpasset da barnet hadde jakke på, blir de for slakke når jakken er av.

Barna har store og tunge hoder
Henske sier at det er svært viktig å nå ut til alle foreldre med budskapet om at bak-fram er riktig vei for små barn i bil.
– Små barn har svak nakkemuskulatur og store, tunge hoder. Når de kastes framover i en ulykke, er risikoen for nakkeskader stor. Sitter barna bakovervendt, minimeres den risikoen, sier Henske.

Ifølge loven skal barn sitte bakovervendt til de veier ni kilo eller er 15 måneder. Men ekspertene sier det fortsatt er for tidlig å snu barna da.

Nakkebrudd i stedet for blåmerke
– I en kollisjon kan et forovervendt barn risikere nakkebrudd i stedet for det som kunne endt med et blåmerke. I bakovervendt posisjon blir trykket ved en kollisjon fordelt på hele området fra hodet til baken når ryggen presses inn i stolryggen, sier sikkerhetssjef Jan Olav Nilssen i forsikringsselskapet If.

 

Han understreker at barna bør sitte bakovervendt til de fyller fire år, eller i hvert fall vesentlig lenger enn regelverket krever.

Høyere kunnskap blant bilistene
I alt 1319 biler i nærheten av barnehager og skoler ble kontrollert i den store landsomfattende undersøkelsen. UP-sjef Karlsen mener undersøkelsen viser at trafikksikkerhetskampanjene treffer, og at de ser en tendens til høyere kunnskap om sikkerhet blant bilistene.

Ser til Sverige
Henske sier at Sverige er det store forbildet.
– Vi strekker oss etter dem, der er det vanligere å sitte bakovervendt lenger,  påpeker Henske.

Hun er fornøyd med at stadig flere velger bakovervendt, men skulle alltid ønske at det var flere.
– I Nasjonal tiltaksplan for trafikksikkerhet på veg er målet at 60 prosent sitter bakovervendt i 2018. Jeg håper og tror dette er mulig, sier Henske.

Samarbeid med de som selger bilstoler
Noe av forklaringen på økningen i antall som sitter bakovervendt, tror Henske er samarbeidet med ulike butikker som selger barnebilstoler. Å ha de med på laget for å understreke viktigheten av å sitte bakovervendt, kan se ut til å være fruktbart.

Derfor snur foreldre barna sine
En fersk undersøkelse gjennomført av Trygg Trafikk og If Skadeforsikring viser at foreldre med barn i alderen 0 til 3 år oppgir følgende grunner til at de snur barna sine:

58 prosent sier barna er for store til å sitte bakovervendt
18 prosent oppgir kvalme som grunn
12 prosent sier at bilen er for liten
10 prosent oppgir økonomiske grunner
8 prosent sier at det er for vanskelig å montere setene bakovervendt

– Jeg hører foreldre med barn på et og et halvt år som sier at barna deres er for store til å sitte bakovervendt. Jeg mener dette er bare tull, sier Henske.

Hun har selv erfart at barn kan sitte bakovervendt mye lenger enn en skulle tro.
– Datteren min var seks år og 122 centimeter da hun ble snudd. Sønnen min satt bakovervendt til han var fem og et halvt, sier Henske.

 

Barn 1-3 år som er sikret bakovervendt, fordelt på UP-distrikter:

Nord (Nordland, Troms og Finnmark): 69 prosent
Midt (Møre og Romsdal, Sør- og Nord-Trøndelag): 67 prosent
Øst (Østfold, Hedmark, Oppland og Akershus): 54 prosent
Sør (Buskerud, Vestfold, Telemark og Agder-fylkene): 54 prosent
Vest (Rogaland, Hordaland, Sogn og Fjordane): 48 prosent
Oslo: 42 prosent

Kilde: UP og Trygg Trafikk

Flinkest i nord, Oslo henger etter
Det er geografiske forskjeller på hvor lenge barna sitter bakovervendt. Flinkest til å sikre de minste er nordlendingene. Her sitter totalt 69 prosent av barna i den aktuelle aldersgruppen bakovervendt. I hovedstaden henger de noe etter. Der er 42 prosent av barna i alderen 1 til 3 år sikret bakovervendt.

– Vi oppfordrer befolkningen i Oslo til å gjøre en innsats, slik at også de kommer opp på landsgjennomsnittet, sier Henske.

If leier kun ut bakovervendte seter
If har siden 1993 leid ut barneseter til norske familier.
– Ett av åre viktigste bidrag er at vi kun leier ut stoler til de minste som det er umulig å snu. Det er en tydelig beskjed om at vi tar sikkerhetsarbeidet på alvor, sier Jan Olav Nilssen i If.

 

 

Hva synes du om artikkelen?