Barn er ikke sene om å be foreldrene hente fram plaskebassenget i sommervarmen. Vannlek er helt topp – men pass på!

Sist oppdatert: 1. juli 2011

Du kjenner deg sikkert igjen. Forventningsfulle og bedende barneøyne stråler mot deg: “Kan vi ta fram bassenget i dag? Det er så fint vær!” Solen er ikke akkurat hverdagskost for alle i landet langt oppe i nord, og når den først titter fram, vil ungene ha lek. Helst med vann. Badebassenget fra i fjor må letes fram fra den støvete hyllen i boden og pumpes opp, og typisk er det hull i bassenget. Vi må kjøpe nytt! Og det fort!

Les mer: Kan barnet bade litt alene?

 

Mange druknet
De mange plaskebassengene skaper mye glede for både små og store i sommermånedene. De er billige og lette å få tak i, og noen av de badebassengene har etter hvert en god størrelse. Men det store tidsskriftet for amerikanske leger, Pediatrics, publiserte en artikkel om medaljens bakside. For det skjer ulykker. I perioden 2001-2009 døde 209 barn som følge av drukning i slike basseng i USA. I 94 prosent av tilfellene var barna var under fem år, og 73 prosent av ulykkene skjedde i barnas egen hage. 81 prosent av ulykkene skjedde i sommermånedene.

Les mer: Kristin reddet datteren (2) fra å drukne

Hva kan du gjøre?
1. Følg med barn som leker i slike badebasseng. Kun få minutters uoppmerksomhet kan få fatale følger.
2. Har du et slikt badebasseng i hagen, må du sørge for at det ikke er tilgjengelig for små barn når det ikke er under oppsyn. Tøm bassenget for vann eller lag en liten inngjerding rundt det. Skal du reise bort, så sørg for at et tomt basseng ikke kan fylles med regnvann og bli en fare mens du er bortreist.
3. Større flyttbare bassenger kan gjøres mindre tilgjengelig ved å fjerne stiger som kan brukes til å klatre opp i bassenget.
4. Det finnes både trekk og alarmløsninger for slike basseng. Dessverre er ofte slike tilølegg dyrere enn selve plaskebassenget.
Kilde: nhi.no

Les mer: Bevisstløst barn – slik gir du førstehjelp 

Norsk helseinformatikk skriver at drukning skiller seg fra andre ulykker ved at uhell som kunne vært bagateller på land, kan få fatale følger i vann. Drukningsulykker er også som regel stille, for de fleste som drukner har hverken mulighet eller ork til å kave eller rope om hjelp.

 

Hva synes du om artikkelen?