BabyStellBleieslutt på én helg

Bleieslutt på én helg

Illustrasjonsfoto: iStock
Av Maren Eriksen 89911
Lei av bleieskift? Hva med å gjøre unna hele pottetreningen på bare tre dager? Her er oppskriften!

Dagens småbarn bruker bleie lenger enn tidligere generasjoner. Gode bleier og dårlig tid får skylden. Men helsesykepleier Elin Asbjørnsen mener du kan tjene mye på å begynne tidligere.

– Eldre barn har sterk vilje og er veldig bevisste. Det er ikke sikkert de er med på å slutte når du bestemmer at tiden er inne, sier hun.

Det finnes et utall varianter for bleieavvenning. En av dem kalles ”Pottetrening på tre dager” og er utviklet av førskolelæreren Julie Fellom som selv hadde hjulpet til med bleieavvening på over hundre barn i sin jobb i en barnehage i San Francisco. Metoden sies å fungere best på barn i alderen 15 til 28 måneder.

Bukseløs langhelg
Kort forklart handler metoden om å sette av tre hele dager hjemme sammen med barnet hvor eneste fokus er å lese barnets signaler og lære det å gå på potte når det må tisse eller bæsje. Målet er at når disse tre dagene er over, så rekker barnet fram i tide i tre av fire tilfeller. Det betyr også at du må regne med uhell også etter at disse tre dagene er overstått.

Barnet skal gå nakent, i hvert fall nedentil, hele tiden mens dere er hjemme. Fellom mener nemlig at truse ligner så mye på bleie for barnet, at det ikke skjønner at det har på seg noe annet. Derfor skal ikke bleie, truse eller annet undertøy brukes i det hele tatt. Skal dere ut av huset, kan barnet ha på seg en vid bukse, men ingenting under. De første tre månedene etter bleieslutten skal det heller ikke brukes undertøy.

– Bleier eller truser er greit å bruke når barnet sover, men bruker du dem oftere ødelegger du pottetreningsprosessen, sier Fellom til Babycenter.

Blir det kaldt, kan det være lurt med varme sokker, eller skru opp temperaturen litt slik at det ikke blir ubehagelig å løpe rundt naken.

– Jeg tror dette kan ha noe for seg. Det blir litt sånn som mange gjør på sommeren – at barna får løpe rundt nakne. Da ser de jo at de tisser eller bæsjer. Når de ser resultatet og kjenner følelsen, forstår de også mer av hva det er som skjer, sier Asbjørnsen.

Er foreldrene klare for bleieslutt?
Nøkkelen til Felloms tre dagers metode, er at foreldrene er klare og motiverte for oppgaven. Metoden krever at foreldrene kan ta seg fri fra alt annet i tre dager, og at de klarer å gjennomføre tre truseløse måneder i etterkant. For best effekt skal barnet være nakent hjemme i tre måneder – det kan være vanskelig for mange å få til.

Du må også være tålmodig når det kommer til uhell – for det kommer til å bli en del av dem – og klare å ikke bli irritert og frustrert når disse skjer.

Asbjørnsen mener noe av årsaken til at barn generelt er eldre når de slutter med bleie i dag enn tidligere, også skyldes foreldrene.

– Mange har ikke tid til å ta den prosessen. De sliter med tidsklemme og har det travelt både hverdag og helg. Foreldre vil gjerne ikke pålegge barnehagen å ta bleieavvenningen og med korte ettermiddager som er travle blir det verken tid eller ro nok til å klare det, sier hun.

Asbjørnsen har også tro på at en friperiode kan være det som skal til.

– Da blir barnet bevisst hva som skjer, og foreldrene har mulighet til å fotfølge barnet og oppdage når det er tid for å løpe på do eller sette barnet på potten, sier hun.

Hun presiserer at foreldrene må kunne tolke barnets signaler, og vite at barnet også er klar for bleieslutt.

– Og så må det være en positiv stemning rundt bleieslutten. Ingen stress, ingen irritasjon ved uhell og ikke noe prestasjonspress overfor barnet, råder Asbjørnsen.

Er barnet klart for bleieslutt?
Det er ikke lurt å begynne pottetreningen før barnet er klart. Det er heller ikke lurt å vente for lenge. Tegnene du skal se etter er;

- At barnet kan ha tørr bleie i minst to timer i strekk

- At barnet viser interesse for potte eller do

- At barnet har regelmessig avføring

- At barnet selv snakker om bleieslutt

Helsesykepleier Asbjørnsen mener at du kan begynne med bleieslutt tidlig om barnet er regelmessig når det gjelder avføring.

– Pleier barnet å bæsje på morgenen eller kvelden, blir det enklere å forutse og dermed lettere å få satt barnet på potten på riktig tidspunkt. La gjerne barnet sitte og pusle med noe eller lese en bok, så kommer det noe i potten etter hvert, sier hun.

Noen barn er plaget med forstoppelse, eller vegrer seg for å bæsje uten bleie. Stress i familien eller rundt bleieslutten kan også gjøre at noen barn holder igjen. Har barnet problemer med treg mage, kan frukt og grove kornprodukter være løsningen. Nytter ikke det, kan lett avførende midler som Duphalac være en løsning i noen uker. Helsesykepleier Asbjørnsen anbefaler å ikke slutte med middelet for tidlig.

Barn som nærmer seg tre år har større vilje og er ofte travlere og vanskeligere å få med på notene, forteller hun.

Fellom er rimelig bastant i sin tidsramme;

– Metoden er så å si garantert å virke for barn under 28 måneder. Men jo nærmere du kommer 3-årsalderen, jo mindre er sjansene for å lykkes, sier hun til Babycenter.

Lytt til podcast om bleieslutt:


Planlegging
Det er lurt å planlegge bleieslutten slik at dere får tre hele dager uten andre forstyrrelser. Er du i full jobb, må du kanskje bruke en ekstra feriedag for å få en slik langhelg. Denne helgen kan dere ikke ha noen andre planer enn å observere barnet for tegn på at han eller hun må på do, og så sørge for å rekke fram i tide. Fellom anbefaler at det er en felles innsats der begge foreldrene er med.

Hun anbefaler også en ”pottedans” som en slags feiring i stedet for annen belønning. Målet er å gjøre pottetreningen gøy for barnet. Dere kjenner barnet best, og vet hva som vil fungere.

Bruk tid til å snakke med barnet om bleieslutt, les gjerne bøker om det og la barnet bli med når dere går på do slik at han eller hun vet hva som skjer.

Fellom anbefaler potter i alle rom dere oppholder dere i, slik at dere rekker fram i tide når barnet begynner å tisse eller bæsje. Sørg også for å ha rengjøringsprodukter lett tilgjengelig, og rikelig med klesskift.

Biltur kan bli en utfordring like etter bleieslutt. Det finnes underlag som kan brukes, og Fellom anbefaler å klippe til et stykke lammeskinn som barnet kan sitte på.

Uken før bleieslutt kan du vise skuffen eller hagen med bleier til barnet og si: ”Når det er tomt, trenger du ikke å bruke bleie lenger. Du kan gå naken!”

– Barn i denne alderen elsker å være nakne. De bryr seg ikke om pottetrening. Målet deres er å slippe bleien og kunne løpe rundt naken, sier Fellom.

Den viktigste delen av planleggingen mener Asbjørnsen foregår innad i familien, og har med ro og stemning å gjøre.

– Det er like viktig å finne roen i familien for å lykkes. Man skal ha tid til å gå på do. I en travel hverdag blir det fort litt stress. En idé kan være å stå opp en halvtime tidligere og få en rolig morgen hjemme med god frokost og lang tid på badet. Det gjør det lettere, sier hun.

Barnehagestart er ikke tidspunktet for bleieslutt – uansett alder.

– Det skal være ro og harmoni rundt barnet for å lykkes med bleieslutt. Det er sjelden en god idé å legge avvenningen til en tid med mye annet nytt, sier Asbjørnsen.

Les også: Å motivere barn

Pottetrening dag for dag
Den første dagen av bleieslutt-helgen står dere opp sammen og barnet får være naken fra livet og ned. De voksne bytter på å følge nøye med på barnet etter tegn på at barnet må tisse eller bæsje. Om du ikke rekker det før, tar du barnet med til potten eller do så snart du oppdager at han eller hun har begynt.

Hver minste dråpe som havner på riktig plass fortjener ros. Det skal være gøy å gå på do/potte. Etter 10-12 slike feiringer mener Fellom at barna pleier å skjønne tegningen og selv ta initiativ til å bruke potten eller si at han/hun må på do.

Ved uhell mener Fellom at man ikke skal kimse det bort med at det ikke er så farlig. Hun mener at man kan vise litt lett skuffelse og si ”Tiss/bæsj skal i potten/do”. Hun anbefaler at barnet selv får være med å rydde opp sølet. Du skal imidlertid aldri kjefte på barnet fordi det har uhell.

Før leggetid gir du barnet beskjed om at det er tid for å gå på do/potte. Ikke spør, for han/hun vil sannsynligvis svare nei. Bruk gjerne bleie når barnet sover med mindre du tror han/hun klarer å holde seg tørr.

Den andre dagen er lik den første, med unntak av en liten tur utendørs. Det trenger ikke å være langt – nærmeste lekeplass er langt nok. Det er også greit å unngå bilkjøring så tidlig. Utendørs har barnet på seg en vid bukse, men ikke noe under. En time er lenge nok, og barnet bør ha tisset først. Legg ikke utflukten til tidspunktet hvor barnet vanligvis bæsjer.

– Barnet kan godt koble sammen at tissing på potte/do blir belønnet med en tur ut. Da lærer de å ”tisse på kommando”, sier Fellom.

Den tredje dagen venter samme plan, men dere kan ta to utflukter – en på formiddagen og en på ettermiddagen. Begge kan vare i rundt en time. Husk at barnet skal tisse rett før dere går ut.

Suksess eller ei?
Etter langhelgen skal barnet ha en suksessrate på minst 75 prosent. Altså skal barnet bare ha uhell en av fire ganger – resten skal komme i potten/på do. Hvis ikke, eller om barnet ikke ser ut til å merke hva som skjer når det tisser på deg, anbefaler Fellom å ta på bleien igjen og vente i seks til åtte uker før dere gjør et nytt forsøk.

I Felloms metode kan barnet bruke bleie når det sover hvis det er behov for det. Noen barn bruker lang tid på å slutte med nattbleie selv om de er tørre på dagtid, mens andre kutter ut bleien helt fra første dag. Her må dere bare prøve dere fram.

Les også: - Vis at du tror på barnet ditt!

Fordeler og ulemper ved Felloms metode
Hvis du er usikker på hvordan du skal gripe an bleieslutten, eller den har trukket langt ut i tid, kan en sånn helg være det dere trenger for å komme skikkelig i gang. Den gir fortere resultater enn mange andre metoder, og kan brukes fra barna er bare 15 måneder gamle. Fokuset er positivt og barnet trenger ikke selv å ønske å gå på potte – her er det friheten i å kunne løpe naken som lokker.

Noe annet som fremheves er at Fellom ikke anbefaler annen belønning enn en eventuell dans for å feire resultater i potten.

– Man skal være forsiktig med annen type belønning. Særlig om de er knyttet til resultater. Det kan fort bli feil og skape prestasjonspress, advarer helsesykepleier Asbjørnsen.

Den største ulempen er kanskje hvordan det skal la seg gjennomføre å la barnet være naken fra livet og ned hjemme i tre hele måneder. Dessuten kan det bli kaldt om metoden ikke brukes mens det er sommer. I tillegg vil du være nødt til å sette av tre hele dager til å stort sett være innendørs og drive pottetrening – det kan være vanskelig for mange å få til i en travel hverdag. Og skulle det ikke gi resultater, venter en ny langhelg om halvannen til to måneder. Det kan dessuten være problematisk å få barnehagen med på notene – at barnet skal få gå uten noe under buksen.

Ikke helt ferdig etter langhelgen
Selv om mye av jobben rundt bleieslutt ifølge Felloms metode skal være unnagjort etter langhelgen, vil barnet høyst sannsynlig ha uhell i en periode framover. Noen av disse uhellene kan skje i barnehagen, på butikken eller hvor som helst. Da er det viktig å støtte barnet i stedet for å kjefte, og alltid ha ekstra skift tilgjengelig.

– Det blir en mellomperiode uansett hvordan man løser bleieslutten. Noen barn slutter tvert og holder seg tørre, mens andre har en lang periode med hyppige uhell. Sånn vil det bare være. Det er viktig at de voksne ikke gjør noe stort nummer ut av uhellene slik at det blir pinlig for barnet, avslutter helsesykepleier Elin Asbjørnsen.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: