Mange barn begynner å få den fysiske kontrollen som skal til for pottertrening i toårsalderen, men dette varierer. Det som teller er om barnet fysisk og psykisk modent. Hvis du begynner for tidlig, vil både du og barnet bli frustrert.

Sist oppdatert: 4. juni 2011

Pottetrening er en av de største milepælene for barnet i perioden mellom 2-3 år. Mange barn begynner å få den fysiske kontrollen som skal til når de er vel to år gamle, men aldersvariasjonen er stor. Det kan være lurt å ha potten på plass noen måneder før det er aktuelt å bruke den, slik at barnet kan gjøre seg kjent med den.

Må være fysisk og psykisk modne
Når du får signaler om at barnet er rede og har vent seg til tanken på å bruke potte, kan du gå i gang. La gjerne barnet få sitte på den uten klær før det skal bade. Tålmodighet er nødvendig ved pottetrening. Dette er en komplisert og krevende prosess. De fleste barn kan bruke potten når de er tre år gamle, men alderen er ikke den viktigste faktoren, det som teller er fysisk og psykisk modenhet. Hvis du begynner for tidlig, vil både du og barnet bli frustrert.

Tegn på at barnet er modent for pottetrening:
• Uttrykker ønske om å bruke potte
• Viser interesse for truser og prøver å holde seg tørr
• Forteller når bleien må skiftes
• Holder seg tørr i lengre perioder om dagen og kan våkne med tørr bleie
• Kan forstå enkle beskjeder
• Kan trekke buksene av og på seg

 

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Kåre E. Danielsen

Hva synes du om artikkelen?