Tisseuhell om natten kan være utmattende for både foreldre og barn. Hvordan få en slutt på det? Helsesøster Elin gir råd.

Sist oppdatert: 12. mars 2012

Nå kan du stille dine spørsmål til helsesøster Elin på forumet – GRATIS og anonymt. Gå til helsesøsterrommet og still ditt spørsmål i dag.

Her et et tidligere spørsmål og svar:

Hei. Takk for en fin side 🙂
Jeg har en gutt på 3,5 år. Han sluttet med bleie på dagen for litt over 1 år siden. Nå har han vært tørr på natta ca 2 mnd. Men siste 2 ukene har han hatt mange uhell om natta. Han kan ha 1 tørr natt, og 2 netter han tisser på seg igjen. Han våkner alltid når han har tissa på seg, og kommer å sier i fra. De nettene han er tørr våkner han selv for å gå å tisse midt på natta. Nå er det 4 natta han har tissa på seg…. Hva gjør jeg nå?

Jeg syntes det er fryktelig dumt å begynne med bleie igjen på han da. Jeg har tisselaken, men han kan tisse ned både dyna og puta si også. Slitsomt å måtte vaske dette hver eneste dag. Har prøvd å tenke etter om det er noe som kan ha utløst dette….. Det eneste er at han skal få en lillebror. Men virker som han har tatt det greit. Har du noen greie tips? På forhånd takk 🙂

Les mer om treåringen

Les mer om fireåringen


Helsesøster Elin svarer:
Hei! Dette er noe svært mange foreldre opplever, og det oppfattes som helt vanlig i en periode der barnet er i ferd med å få kontroll på kroppslige funksjoner. Se på det som normalt og vær positiv til at sønnen din tross alt har god kontroll. Det at han komemr og sier fra når han har tisset på seg, fortjener han ros for. Det at han står opp selv for å gå på toalettet er prisverdig og viser at dette fisker han, og at det sannsynligvis er snakk om kort før uhellene blir færre og sjeldnere.

Les også: Uhell eller sengevæting

Uhellene i denne perioden skyldes mest sannsynlig at han sover tungt og at han ikke kjenner at han skal tisse før det er for sent. Ved å ha litt tålmodighet og gi ham mye ros og anerkjennelse, samt oppmuntre ham på at dette snart vil ordne seg, så tror jeg snart at dere kan se tørre netter i møte. Det kan også hjelpe på at dere er ekstra nøye med at han tisser rette før leggetid, samt at dere reduserer væskemengden rett før leggetid. Forsøk heller å få i ham mer drikke tidligere på kvelden. Lykke til! Elin

Nå møter du helsesøster Elin direkte på forumet. Still ditt spørsmål i dag!

Tjenesten er GRATIS og du er helt anonym

Hva synes du om artikkelen?