Helt siden Bendik var et halvt år, har han hatt gjentatte ørebetennelser. Nå er han tre år, og har fått lagt inn dren for andre gang. Mamma Therese R. Gundersen håper det virker denne gang.

Sist oppdatert: 26. oktober 2012

Therese R. Gundersen fra Stavanger har kommet helt ut av tellingen på hvor mange ørebetennelser sønnen Bendik har hatt. Det har blitt mange våkenetter for foreldrene, og mye smerter for gutten.

– Bendik fikk sin første ørebetennelse litt før han var et halvt år gammel. I starten forsto vi ikke helt hva som var galt, men så kom gørret. Siden den gang har det bare gått slag i slag, forteller Therese. Bendiks to brødre har ikke har hatt noen problemer med ørene.

Les også: Øregangsbetennelse

Bendik er en blid liten gutt.

Smertefullt å ligge
Bendik har grått mye, for de to første nettene ved hver betennelse har han hatt mye vondt.
– Da han var liten ble det mye byssing. Og etter hvert som han har blitt større, har det vært mange netter i stuen. Det er smertefullt for ham å ligge når det står på, sier Therese.

Ett år gammel fikk Bendik lagt inn dren for første gang. Men de holdt bare i tre uker.
– Massen som kom ut av ørene var så tykk at den ikke klarte å komme gjennom de små rørene. Vi fant det ene drenet selv, og det andre så de hos legen, sier Therese.

Trengte medisin
Løsningen for Bendik ble gjentatte penicillinkurer.
– Noen leger er imot bruk av penicillin, men for Bendik var kurene helt nødvendige. Uten penicillin klarte ikke trommehinnene å gro mellom hver betennelse på grunn av alt pusset som kom. Fastlegen har vært veldig flink til å følge oss opp, og vi har vært på kontroll etter hver ørebetennelse. Så vi har vært en del hos legen, sier Therese.

Les også: Mellomørebetennelse

Men Bendik ble etter hvert innforstått med alle legebesøkene. Gutten forsto at medisinene hjalp, og har velvillig tatt penicillinet.

– Det var på nettene han var plaget. Om dagen var han i fin form, men to netter med smerter og lite søvn gjorde at han ofte ble en dag hjemme for å få ta igjen litt søvn. Det har vært godt med forståelsesfulle arbeidsgivere som kjenner situasjonen vår, sier Therese.

Likevel har de klart seg uten å bruke opp alle sykedagene. Kanskje også takket være hjelpsomme mormor, morfar og farmor.

Les også: Hjemme med sykt barn

Symptomer på ørebetennelse

– Vondt i øret som skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed presser på trommehinnen.

– Feber

– Uro

– Forbigående nedsatt hørsel

– Generelt dårlig form

– Væske renner fra barnets øre hvis det har gått hull på trommehinnen.

Alle symptomene trenger ikke å være til stede samtidig.

Dren for andre gang
I vår hadde Bendik ørebetennelse omtrent annenhver uke. Pusset fra ørene var så sterkt at Bendik fikk utslett ved ørene.
– Det så jo ikke akkurat pent ut. Han har også krøllet langt hår, og pusset hang seg ofte fast i det. Dessuten lukter pusset vondt, forteller Therese.

I vår ble Bendik igjen henvist til spesialist, og fikk tid til ny operasjon. I august fikk treåringen lagt inn dren for andre gang.
– Vi merker kjempestor forskjell – nå har han ikke lenger smerter. Og har heller ikke hatt flere ørebetennelser, sier Therese.

Var selv ørebarn
Hun vet godt hva sønnen har vært gjennom. Therese var selv ørebarn, og har smertelig erfart hvor vondt ørebetennelse kan være.
– Både tvillingbroren min og jeg fikk dren da vi var små, men da skjedde det uten narkose. Mor måtte holde oss fast mens drenene ble satt inn, forteller Therese.

Nå håper hun at Bendik kan få en god pause fra ørebetennelsene, og at han kanskje kan vokse det av seg.

Les også: Øreverk

Ørebarn
20 prosent av alle barn har store problemer med ørebetennelse. Det blir gjerne syke flere ganger i året.

– Vi ser at noen såkalte ”ørebarn” ikke blir kvitt problemet, det kommer igjen og igjen. De kan ha en umodenhet i immunforsvaret, og har et eget anlegg for å få infeksjoner. Dette er ofte arvelig. Barn som er i en fase hvor de lærer seg å snakke kan ha problemer med språkopplæringen hvis de har hyppige øreinfeksjoner og blir gående lenge med slim i mellomøret, sier spesialist i allmennmedisin Ivar Halvorsen.

Hvis et barn har øreproblemer, får gjerne søsken det også. Disse barna skal behandles med antibiotika, og trenger ikke å vente de to dagene for å se om det går over. Da er det viktig at barnet gjennomfører hele kuren, påpeker Halvorsen.

– Hvis barnet ikke fullfører antibiotikakuren, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige vil kunne overleve, formere seg og bli resistente mot antibiotikaen som har blitt brukt, sier Halvorsen.

Men de aller fleste ørebarn vokser av seg problemene i førskolealder.

Les også: Når barnet syn eller hørsel skaper uro

Ivar Halvorsen er opptatt av at foreldre som må gi barna hyppige antibiotikakurer ikke skal føle skyldfølelse for dette.

– Disse barna må ha medisin for å bli friske, derfor er det også viktig at de får den.

Behandling

– Åtte av ti trenger ingen behandling, symptomene går over av seg selv etter to-tre dager (gjelder ikke ørebarn).

– Du kan gi barnet smertestillende, for eksempel paracetamol.

– Det kan hjelpe å la barnet ligge med hodet høyt, eller sitte oppreist.

– Gi nesedråper, det letter passasjen fra nesen til svelget slik at trykket i øret minsker.

Alle barn som har hatt ørebetennelse må kontrolleres av lege etter seks uker.

– Det kan være slim bak trommehinnen som kan føre til redusert hørsel. Dette ønsker vi å sjekke hos alle barn som har hatt ørebetennelse, sier Halvorsen.

Ventilasjonsrør
Barn som får hyppig ørebetennelse får ofte satt inn et ventilasjonsrør (dren) for å forebygge infeksjoner. Dette utføres enkelt poliklinisk, men barn må legges i narkose før inngrepet.

– Vi lager et lite snitt i trommehinnen og setter inn et lite rør, som oftest i plast, slik at det blir god ventilasjon og normalt lufttrykk i øret. Dette gir en øyeblikkelig effekt og barnet blir kvitt plagene, sier avdelingsoverlege Jørg Tørpel ved Øre-Nese-Hals-avdelingen ved Stavanger Universitetssjukehus.

– Ventilasjonsrøret faller stort sett ut av seg selv etter et halvt års tid. Noen rør faller ut for tidlig, mens andre ikke forsvinner i det hele tatt, men dette er sjeldne tilfeller og ikke farlig, sier Tørpel.

Hyppige ørebetennelser leger seg ofte selv, så helsepersonell avventer ofte 3-4 måneder og ser an situasjonen før de opererer inn dren.

Men enkelte barn er så plaget at de må operere inn dren både tre og fire ganger.

Tørpel forteller også at en type polypp kalt den falske mandel også kan være kilden til øreproblemer:
– Alle barn har denne mandelen bak nesen, den forsvinner først ved 15-års alder. Hos enkelte små barn blokkerer den forbindelsen mellom nese og øre. Mandelen er størst når barnet er mellom 2-4 år, og kan være hoven og småbetent. Barn som er helt tette i nesen og puster med åpen munn kan ha en slik betent falsk mandel. Ofte må vi operere vekk denne mandelen som en grunnleggende behandling mot øreproblemer. Dren er i så måte bare en symptomatisk behandling, forklarer han.

Les alt om sykdom og symptomer

Ved vanlig ørebetennelse (ikke ørebarn)

– Ørebetennelse går over av seg selv i åtte av ti tilfeller. Barnet helbredes like fort enten en bruker antibiotika eller ikke, derfor anbefaler vi ikke bruk av medikamenter, sier Ivar Halvorsen.

– For å beholde antibiotika som effektive medisiner er det viktig å begrense bruken når nytteverdien er liten, som i behandling av for eksempel ørebetennelse, sier han.

Han anbefaler foreldre til barn over ett år som klager over vondt i øret å se situasjonen an et par-tre dager. Men er du i tvil om at barnet ditt har en spesielt kraftig infeksjon med nedsatt allmenntilstand skal du ta kontakt med lege.

Som oftest skyldes ørebetennelsen bakterier, men den er ofte godartet, og trenger derfor sjelden å behandles med antibiotika.

Les også: Normalt å hoste i ukesvis

Les også: Legemoren skjønte ikke at datteren var syk

Les også: Hvor farlig er vannkopper?

Hva synes du om artikkelen?