Ved symptomer som kraftig feber, feberkramper, uttørking, turist diaré og symptomer på hjernehinnebetennelse skal du gi barnet riktig første hjelp og ringe legen.

Sist oppdatert: 23. januar 2011

Feber er kroppstemperatur pa 38 ˚C eller over. Husk at spebarns evne til å regulere kroppstemperaturen ikke er så godt utviklet i de første månedene i barnets liv. Derfor er ikke kroppstemperatur noe pålitelig symptom på sykdom (eller mangel på sykdom), men må ses i sammenheng med barnets allmenntilstand og andre symptomer.

Feberkramper
Høy feber kan gi krampeanfall hos små barn. Barnet kan bli svært svett, knytte hendene og stivne i hele kroppen. Ryggen spennes, øynene kan rulle opp, blikket stivner og barnet kan holde pusten og bli blå i ansiktet.

Slik gjør du ved feber
En tommelfingerregel kan være å konferere med lege hvis barnet er under 6 måneder, eller hvis feberen er over 40 ˚C hos større barn.

Slik gjør du ved feberkramper
• Rydd plass rundt barnet hvis det har kraftige, ukontrollerte bevegelser. Legg puter og myke tekstiler rundt barnet så at det ikke skader seg.
• Kle av barnet for å kjøle det ned. Sørg for frisk luft, men pass på at barnet ikke fryser. Vask barnet med en lunken klut.
• Når barnet er avkjølt, vil krampene forsvinne. Legg barnet på siden og dekk det med et tynt ullteppe.
• Ring legevakten.

Uttørking (Dehydrering)
Små barn kan lett bli uttørket i sterk varme og ved sykdom. Væsketap skjer raskere – og er mer alvorlig – for barn enn for voksne. Det er derfor viktig at barn ikke blir overopphetet, og at de får i seg nok å drikke. Dette er spesielt viktig når man er på reise og bryter de daglige rutinene.

Slik gjør du ved uttørking
Ta kontakt med lege med en gang ved mistanke om dehydrering. Symptomer kan være apati, innsunkne øyne, rask puls, blekhet og redusert urinproduksjon.

Væskeerstatning ved turist diaré
På apoteket kan du kjøpe pakker med glykoseelektrolyttpulver. Det inneholder en passe mengde sukker og salt og skal blandes med kokt, avkjølt vann eller flaskevann. Alternativt kan du gi barnet brus blandet i forholdet 1 delmbrus til 2 deler kokt, avkjølt vann (eller flaskevann).

Hjernehinnebetennelse
Hjernehinnebetennelse er en infeksjon i sentralnervesystemet som kan skyldes både virus og bakterier. Det er en livstruende tilstand som kan utvikle seg meget raskt. Symptomene ligner influensasymptomer med høy feber, muskelverk og leddsmerter, hodepine, lysømfintlighet og kvalme. Nakkestivhet er også vanlig, men ikke alltid hos barn.

Barnet kan virke fjernt og omtåket, slik at det er vanskelig å holde kontakt med det. Tilstanden kan forverre seg, og barnet kan falle i koma. Bakterien kan spre seg i blodbanen og forårsake et spesielt utslett som kalles petekkier og er små blødninger i huden. Dette utslettet forsvinner ikke når vi trykker et glass mot huden. Vær klar over at petekkier også kan forekomme ved andre, ufarlige tilstander.

Hva gjør du ved hjernehinnebetennelse?
Søk lege øyeblikkelig ved mistanke om hjernehinnebetennelse. Det er avgjørende at barnet kommer raskest mulig til legeundersøkelse og behandling.

Hentet fra Babyverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Norsk Førstehjelpsråd

Hva synes du om artikkelen?