Først får barnet ganske høy feber og et par dager etter kommer en hevelse og ømhet i kinnspyttkjertelen. Kusmasmitten overføres via dråper, men er sjelden i dag på grunn av vaksinasjon.

Sist oppdatert: 27. januar 2011

Kusma er en smittsom virussykdom som på grunn av vaksinasjon forekommer bare sjelden i dag. Smitten overføres via dråper, og barnet er smittebærende cirka 1 uke før og etter sykdomsutbruddet. Inkubasjonstiden er 14–21 dager.

Hevelse og ømhet
Det første symptomet er ganske høy feber. 1–2 dager etter kommer en hevelse og ømhet i kinnspyttkjertelen, som ligger foran og under øret. Men kusma kan forekomme også uten hevelse i spyttkjertlene.

Større gutter kan noen ganger etter kusma få en betennelse i testiklene med fare for sterilitet. En sjelden gang kan barn få hjerne eller hjernehinnebetennelse enten før eller etter at kusma bryter ut, men dette er vanligvis helt ufarlig.

Hva kan jeg gjøre?
Gi barnet rikelig med vann å drikke. Gi eventuelt paracetamol for å senke feberen og lindre smertene.

Når bør jeg kontakte lege?
Som regel er det ikke nødvendig å oppsøke lege hvis det ikke oppstår komplikasjoner. Ring lege straks ved kraftig hodepine, magesmerter eller underhudsblødninger.

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKikhoste
Neste artikkelLungebetennelse
DEL