Rask pust, dyp hoste, feber, dårlig allmenntilstand, hodepine og av og til smerter i brystet er symptomer på lungebetennelse. Hvis pusten er anstrengt, og lepper og tunge blir blålige skal du straks ringe 1-1-3 eller kjøre til sykehus.

Sist oppdatert: 27. januar 2011

Lungebetennelse kan skyldes både bakterier og virus. Som oftest dreier det seg om virus og er en komplikasjon til forkjølelse eller annen sykdom. Symptomene er rask pust, dyp hoste, feber, dårlig allmenntilstand, hodepine og av og til smerter i brystet. Får sykdommen utvikle seg, kan den føre til døsighet og nedsatt oksygeninnhold i blodet, noe som kan gi blålig farge på tunge og lepper.

Hva kan jeg gjøre?
Hvis barnet er hjemme, kan du gi rikelig med varm væske. Du kan gi paracetamol for å senke feber og lindre hodepinen.

Når bør jeg kontakte lege?
Kontakt lege hvis du har mistanke om lungebetennelse. Hvis pusten er anstrengt, og lepper og tunge er blålige, kjør straks barnet til sykehus eller ring 1-1-3. Det er ikke uvanlig med sykehusinnleggelse.

Hvis lungebetennelsen er bakteriell, gis det antibiotika, og da vil tilstanden som regel bedres i løpet av 2–3 dager. Det kan også være aktuelt med intravenøs væskebehandling hvis allmenntilstanden er dårlig.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelKusma
Neste artikkelMellomørebetennelse
DEL