Nest etter forkjølelse er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn. Åtte av ti barn helbredes like fort enten en bruker antibiotika eller ikke, derfor anbefales det å ikke bruke medikamenter.

Sist oppdatert: 27. januar 2011

Mellomørebetennelse er svært vanlig hos små barn. Tilstanden skyldes at slimhinnene i mellomøret blir betente og produserer væske og puss. Dette blir liggende og presse mot trommehinnen fordi øretrompeten er tett på grunn av betennelsen. Det er dette som forårsaker smertene.

Antibiotika anbefales ikke for de fleste
– Ørebetennelse går over av seg selv i åtte av ti tilfeller. Barnet helbredes like fort enten en bruker antibiotika eller ikke, derfor anbefaler vi ikke bruk av medikamenter, sier Ivar Halvorsen. Han er spesialist i allmennmedisin og leder i Rogaland legeforening.

Han anbefaler foreldre til barn over ett år som klager over vondt i øret å se situasjonen an et par-tre dager. Men er du i tvil om barnet ditt har en spesielt kraftig infeksjon med nedsatt allmenntilstand skal du ta kontakt med lege.

Symptomer
* Vondt i øret som skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed presser på trommehinnen.
* Feber
* Uro
* Forbigående nedsatt hørsel
* Generelt dårlig form
* Væske som renner fra barnets øre hvis det har gått hull på trommehinnen.
Alle symptomene trenger ikke være tilstede samtidig.


Intense smerter

Ofte kommer mellomørebetennelse som en komplikasjon ved forkjølelse eller halsbetennelse. Smertene kan være intense og langvarige. Hos små barn som ikke kan fortelle hva som plager dem, vil mellomørebetennelse ofte oppdages fordi barnet tar seg til øret. Hos de minste barna kan det hende at feber, oppkast og irritabilitet er de eneste symptomene du oppdager.

Ørebarn
20 prosent av alle barn har store problemer med ørebetennelse. Det blir gjerne syke flere ganger i året.

– Vi ser at noen såkalte ”ørebarn” ikke blir kvitt problemet, det kommer igjen og igjen. De kan ha en umodenhet i immunforsvaret, og har et eget anlegg for å få infeksjoner. Dette er ofte arvelig. Hvis et barn har øreproblemer, får gjerne søsken det også.

Disse barna skal behandles med antibiotika, og trenger ikke å vente de to dagene for å se om det går over. Da er det viktig at barnet gjennomfører hele kuren, påpeker Halvorsen.

– Hvis barnet ikke fullfører antibiotikakuren, vil bare noen av bakteriene utryddes. De mer motstandsdyktige vil kunne overleve, formere seg og bli resistente mot antibiotikaen som har blitt brukt, sier Halvorsen.

Men de aller fleste ørebarn vokser av seg problemene i førskolealder.

 BEHANDLING:
* Åtte av ti trenger ingen behandling.
* Barnet kan få smertestillende, som paracetamol.
* Å ligge med hodet høyt eller sitte oppreist kan hjelpe
* Gi nesedråper


Hva kan jeg gjøre?
Smertene kan lindres med paracetamol eller innpakket varmeflaske mot øret. Du kan også bruke nesedråper ved tett nese. Det kan være gunstig å la barnet ligge med hodet høyt. Det kan også være nyttig med avsvellende nesedråper eller spray for å gjøre det lettere for puss eller væske å renne fra mellomøret og ned bak nesen. Etter mellomørebetennelsen bør du være oppmerksom på barnets hørsel, noen barn får nedsatt hørsel i en periode.

Når bør jeg kontakte lege?
Noen ganger går det hull på trommehinnen slik at det kommer puss fra øregangen. Hvis det kommer puss eller væske fra øret i mer enn 2–3 dager, eller hvis barnet virker medtatt, bør du kontakte lege.

Dren
Barn som får hyppig ørebetennelse får ofte satt inn et dren for å forebygge infeksjoner. Dette utføres enkelt poliklinisk. Det gjøres også hos barn som går mer enn 3 måneder med slim bak trommehinnene.

Noen barn får dette etter en ørebetennelse, andre kan få det etter en forkjølelse. Barn som er i en fase hvor de lærer seg å snakke kan ha problemer med språkopplæringen hvis de har hyppige øreinfeksjoner og blir gående lenge med slim i mellomøret

Kontroll
Alle barn som har hatt ørebetennelse må kontrolleres av lege etter seks uker.
– Det kan være slim bak trommehinnen som kan føre til redusert hørsel. Dette ønsker vi å sjekke hos alle barn som har hatt ørebetennelse, sier Halvorsen.

Når kan barnet gå i barnehagen?
Dersom barnet ikke har feber eller nedsatt allmenntilstand kan det gå i barnehagen som vanlig.

Kilde: norsk elektronisk legehåndbok og Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelLungebetennelse
Neste artikkelMeslinger – dette bør du vite
DEL