Meslinger er heldigvis sjeldent i Norge, men er en av de mest smittsomme og farlige barnesykdommene. Her er symptomene du bør kjenne til.

Publisert: 27. januar 2011

Hvis alle barn tar MMR- vaksinen, vil det helst gå bra. Men noen tegn kan det likevel være verdt å se ekstra etter, da meslinger er en av de farligste barnesykdommene og smitter veldig lett.

Ved årsskiftet 2017/2018 har det vært et stort utbrudd av meslinger i Sverige, og det er nok mange foreldre som er bekymret for at det skal ha kommet til Norge også. Overlege og spesialist i barnesykdommer ved Folkehelseinstituttet, Øystein Riise, kan berolige med at dette ikke er tilfellet så langt.

– Sist vi hadde et utbrudd av meslinger i Norge var sommeren 2017, sier han.

Men det er god grunn til å følge med, da meslinger er kjent som en av de mest smittsomme sykdommene vi har. Smitte kan skje gjennom dråper i luften som oppstår ved hosting eller nysing, eller hvis det blir drukket av samme glass som smittebæreren. Sykdommen kan også smitte gjennom fysisk kontakt.

Les også: Derfor bør du vaksinere barnet ditt mot meslinger

Symptomer

Det er gjerne barn og unge voksne som rammes av sykdommen. Typiske symptomer på meslinger er feber, hosting, lysskyhet også snue og utslett i munnen, også kalt koplikske flekker. Disse flekkene kan se ut som hvite prikker, og kommer vanligvis først etter et par dager.

Sykdomsforløp
Feberen vil gjerne falle etter noen dager, for så å stige igjen -samtidig som et begynnende utslett på kroppen vil bre seg utover. Utslettet starter ofte bak ørene og sprer seg raskt til resten av kroppen. Symptomene vil vanligvis avta etter 2 til 5 dager. Har man feber lenger enn dette kan det være tegn på en komplikasjon.

– Inntil 30 prosent av de som får sykdommen ender opp med komplikasjoner. De fleste av disse får ørebetennelser, diare eller lungebetennelse. En svært liten andel får hjernebetennelse, sier Øystein Riise.

Les også: Bør du fremskynde MMR-vaksinen?

Er det meslinger?
Det er mange feber-og utslettsykdommer som vil kunne ligne på meslinger. Det er derfor viktig å ta barnet med til lege slik at det kan bli undersøkt og få riktig diagnose.

– Ring legen i forkant slik at dere har en avtalt time. Barn med meslinger skal ikke sitte på venterom der de kan risikere å smitte andre, sier Øystein Riise.

Behandling
Det finnes ingen behandling mot meslinger, men i enkelte tilfeller kan legen gi barnet antistoffer eller MMR- vaksine.

Dessuten er det alltid viktig at barn som er syke får tilstrekkelig med drikke.

Les også: Folkehelseinstituttet: – Ta imot vaksinene som tilbys!

Når er smittefaren over?
Den smitteførende perioden regnes fra de første sykdomstegnene og til 3-5 dager etter utslettet begynte. Barn bør derfor holdes hjemme fra barnehage og skole. De kan tidligst vende tilbake 4 dager etter opptreden av utslett, dersom allmenntilstanden ellers er god.

Hvordan forhindre smitte?
Alle barn blir tilbudt MMR-vaksinen gjennom barnevaksinasjonsprogrammet. Denne gis i Norge ved 15 måneders alder og når barnet er 11/12 år gammelt.

– Hvis alle følger barnevaksinasjonsprogrammet blir sykdommen veldig sjelden, sier Øystein Riise.

Kilde: Folkehelseinstituttet 

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelMellomørebetennelse
Neste artikkelMollusker
DEL