Hosting, harking, snue og feber. Høres det kjent ut? Når høsten kommer, dukker ofte sykdomstegnene også opp. Her er det du bør vite.

Sist oppdatert: 3. september 2012

Det er vanskelig å kle barna på denne tiden av året. Den ene dagen er det sol og 17 grader, den neste sur vind, regn og 11 grader. I tillegg er barnehageåret kommet i gang, med mange småtasser som går tett oppi hverandre. Da er risikoen for smitte stor. Noen sykdommer må barna ha for å bygge opp immunforsvaret, men mye kan forebygges. Les om smittespredning

Barnesykdommer er en fellesbetegnelse på en gruppe sykdommer for er så smittsomme at det er veldig vanlig å bli smittet av som barn. Du har sikkert hørt om vannkopper – og dukker de først opp på avdelingen i barnehagen, er sjansen stor for at også ditt barn blir smittet. Den gode nyheten er at man kun får (de fleste av) barnesykdommene én gang. Like greit å få det unna kanskje? Men kan du alle barnesykdommene, og vet du at noen er verre å få enn andre? Hvis ikke, er det lurt å lese seg opp!

Sykdomstegn du bør være oppmerksom på:

Feber er kanskje det sikreste sykdomstegnet. Men det er ingen direkte sammenheng mellom febergraden og sykdommens alvorlighet, derfor må vi også følge med på hvilke andre symptomer som opptrer sammen med feberen. Kroppstemperaturen må være over 37,5 for å regnes som feber.

Hvor mange av oss har vel ikke hentet et snuete lite barn i barnehagen og lurt på om det bare er ”høstsnue” eller tegn på sykdom? Blankt snørr kan tyde på virusinfeksjon – for eksempel tradisjonell forkjølelse. Mens gult snørr peker mer i retning av en bakterieinfeksjon. Snørr er ikke alene grunn til å holde barnet hjemme fra barnehagen, men vær oppmerksom på andre sykdomstegn – som feber eller nedsatt allmenntilstand. Les mer om tett og rennende nese

Hoste og tung pust er vanlig i forbindelse med forkjølelsesvariantene vi ser i løpet av høsten og vinteren. Men har barnet både tung pust og hoste samtidig, er det grunn til å ta kontakt med fastlegen. Det kan nemlig være tegn på mer alvorlige sykdommer som for eksempel kikhoste, lungebetennelse eller astma. Det er likevel viktig å være klar over at barn kan hoste i inntil seks til åtte uker etter en virusinfeksjon. Er du i tvil, tar du naturligvis barnet med til fastlegen.

Vondt i magen er en av de vanligste klagene for et førskolebarn, men det går som regel over av seg selv. Barn har ofte problemer med å sette ord på hvor det er vondt. Derfor kan ”vondt i magen” egentlig dreie seg om øreverk eller noe helt annet. Noen ganger kan barnet også rett og slett være sultent. Du kjenner barnet ditt så godt at du vil merke forskjell om magesmertene virker akutte. Da er naturligvis en tur til legen på sin plass. Ved omgangssyke eller diaré er dehydrering det farligste, ikke smertene som følger med. Det beste du kan gjøre er å sørge for å få i barnet drikke – gjerne saft gitt på en skje – men ikke mye om gangen – det kan irritere magen. Forstoppelse kan også gi magesmerter.

Øreverk kan være utrolig vondt, og skyldes ofte ørebetennelse. Men også trykkskader fra flyreiser og fremmedlegemer i øret kan gi barnet øreverk. Sammen med feber og nedsatt allmenntilstand, er sjansen stor for at barnet har fått mellomørebetennelse. Nest etter forkjølelse er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn. Som oftest skyldes den bakterier, men betennelsen er godartet og trenger derfor sjelden behandling med antibiotika. Men noen barn har eget anlegg for å få slike infeksjoner, og må behandles av lege.

Hva kan det være?
Er barnet sykt, blir vi foreldre fort bekymret og ønsker å finne ut hva som er årsaken. Ta gjerne en titt på vår sykdomsoversikt, men husk på at denne ikke er noen erstatning for en legesjekk. Selv om de fleste av sykdommene barna får i barnehagealder ikke er farlige, er det bedre med én tur for mye til legen, enn én for lite.

Hjemme med sykt barn – igjen
I mange hjem dukker problemstillingen fort opp – hvem skal være hjemme med det syke barnet i dag? Hvem har det viktigste møtet på jobb, eller de minst fleksible arbeidsgiverne? For selv om du har rett til å være hjemme med det syke barnet ditt, er det ikke alle som synes det er like morsomt å ta den telefonen til sjefen – igjen – og fortelle at man uteblir. Er det noen trøst at de fleste barn rydder unna de fleste sykdommene i løpet av de to første årene i barnehage?

Hva synes du om artikkelen?