Øreverk skyldes ofte ørebetennelse, det er en av de vanligste infeksjonene barn får. Trykkskader fra flyreiser og fremmedlegemer i øret kan også gi barnet øreverk.

Sist oppdatert: 12. juli 2018

Hva kan øreverk være symptom på?
Smerter sammen med feber og redusert allmenntilstand dreier seg ofte om mellomørebetennelse. Betennelsen skyldes væske i mellomøret som gir økt trykk og dermed presser på trommehinnen.

Smerter og kløe i øret kan skyldes betennelse i huden i øregangen.

Hos små barn er det viktig å undersøke om smertene er forårsaket av et fremmedlegeme i øret.

En annen årsak til smerter i øret kan være trykkskader etter flyreiser.

Bakterieinfeksjon
Ørebetennelse er svært vanlig. Nest etter forkjølelse er ørebetennelse den vanligste infeksjonssykdommen hos barn. Den starter ofte som en virusinfeksjon, men utvikles ofte til en bakterieinfeksjon. Betennelsen er et naturlig fenomen, og de aller fleste ørebetennelser går over av seg selv – og behandles derfor sjelden med antibiotika. Men noen barn har eget anlegg for å få slike infeksjoner, og må behandles av lege.

Som regel starter smertene i øret om natten. Smertene blir verre når barnet ligger, og hørselen er ofte nedsatt på øret som er betent. Ofte vil barnet samtidig få feber.

Hva kan jeg gjøre?
Barnet kan få paracetamol eller ibuprofen mot smertene. En varmeflaske pakket inn i et håndkle kan gi lindring. Det kan også hjelp å ligge med hodet høyt eller sitte oppreist.

Gi nesedråper, det letter passasjen fra nesen til svelget slik at trykket i øret minsker. Avsvellende nesedråper kan være nyttig hos større barn og voksne, men skal ikke brukes av barn under 2 år. Saltvannsdråper kan gjøre samme nytten ved å løse opp slim i nesen.

Åtte av ti trenger ingen behandling, symptomene går over av seg selv etter to-tre dager.

Under flyreiser kan du la barnet suge på noe under landing.

Når bør jeg kontakte lege?
Ta kontakt med lege hvis du mener at det kan dreie seg om mellomørebetennelse, øregangsbetennelse eller byll. Hvis barnet har fått et fremmedlegeme i øret, kan du trenge hjelp til å få det ut.

Oppsøk også lege hvis smertene ikke avtar i løpet av to-tre dager, eller det renner væske fra barnets øre utover 24 timer.

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Kilde: nhi.no

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelHodepine
Neste artikkelØyeplager
DEL