Øyekatarr sprer seg som ugress blant barn i barnehage. Det er veldig vanlig og ikke farlig. Dessuten er øyekatarr enkelt å helbrede. Nesten enklere enn du tror…

Sist oppdatert: 28. januar 2011

Øyekatarr (konjunktivitt) er en betennelse i øyets slimhinne forårsaket av virus eller bakterier. De aller fleste foreldre vil flere ganger oppleve at barnet får sykdommen. Det er svært smittsomt, og forekommer spesielt ofte hos småbarn. Ofte kan det være små epidemier i barnehager.

Betennelsen kan skyldes enten bakterier eller virus. Som regel er behandlingen svært enkel:

– Ved mild øyekatarr som kommer samtidig med en forkjølelse holder det å rense øyet med rent vann. I de fleste tilfeller er det slett ikke nødvendig med øyedråper, sier Ivar Halvorsen som er spesialist i allmennmedisin og leder i Rogaland legeforening.

To typer
Øyekatarr viser seg ved rødhet på det hvite i øyet, kløe og irritasjon. Ved bakteriell øyekatarr kommer også puss, iblant så mye at øyet kan være gjenklistret om morgenen. Ved virus-konjunktivitt kommer det gjerne mer tyntflytende væske fra øynene.

– Tilstanden starter gjerne på det ene øyet, men sprer seg raskt til det andre. Øyekatarr er den øyesykdommen som fastlegene ser hyppigst, sier Ivar Halvorsen.

– Det er svært enkelt å diagnostisere øyekatarr. Særlig hvis barnet er rammet på begge øynene. Hvis barnet er forkjølt i tillegg til øyekatarren, anbefaler vi bare å vaske med rent vann. Men hvis barnet ikke er forkjølet, og i tillegg er rød på det hvite i øyet kan det være en bakteriell infeksjon. Det er svært smittsomt, og behandles vanligvis med antibiotika i form av dråper eller salve.

Nye retningslinjer
Folkehelseinstituttet har kommet med nye retningslinjer for hvordan legene skal behandle øyekatarr hos barn.

– Tidligere så vi at svært mange barn ble overbehandlet. De fikk antibiotika uten at det var nødvendig, og foreldrene måtte holde seg hjemme fra jobb. Nå vet vi at en stor del av disse tilfellene lett lar seg kurere uten bruk av medisiner, sier Ivar Halvorsen.

Du kan enkelt fjerne eventuelt puss fra øyevippene med bomull dyppet i kokt, avkjølt vann. Husk god håndhygiene, øyekatarr er svært smittsomt. Vask hendene ofte, og unngå felles bruk av håndklær.

Når bør du kontakte lege?
Du bør kontakte lege dersom barnet har fått øyekatarr uten å være forkjølet eller bare er rød på det ene øyet. Hvis barnet klager over vondt i øyet kan også være snakk om en rift, og da må barnet til lege.

Bakteriell øyekatarr behandles med øyedråper og/eller salve. Barnet kan gå i barnehagen dagen etter påbegynt behandling. Virus-øyekatarr blir borte i løpet av en uke uten behandling.

Kilde: Norsk elektronisk legehåndbok, Folkehelseinstituttet, og Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Hva synes du om artikkelen?