Har barnet vondt når det tisser? Ta kontakt med lege dersom du ser tegn på dette. Hvis du merker forandringer i bleien til småbarn eller du har mistanke om urinveisinfeksjon bør du også få en legetime.

Sist oppdatert: 26. januar 2011

Hvis barnet klager over at det er vondt å tisse, skyldes det som regel en urinveisinfeksjon. Et annet tegn på urinveisinfeksjon kan være sterk urinlukt og “uhell” hvis barnet ellers bruker toalettet. Tegn som redusert allmenntilstand, liten vektøkning, feber og magesmerter kan også tyde på det samme. En urinprøve vil fastslå om det er en infeksjon.

 

 

Hva kan jeg gjøre?
Gi barnet rikelig med drikke. Det letter ubehaget og hjelper til å skylle ut bakteriene som forårsaker infeksjonen.

Når bør jeg kontakte lege?
Ta kontakt dersom du merker forandringer i bleien til småbarn, dersom barnet har plager når det tisser eller du har mistanke om urinveisinfeksjon. Dersom småbarn ikke legger på seg er det også grunn til å kontakte lege.

Ta med en fersk urinprøve. Det finnes spesielle poser du kan bruke for å ta urinprøve av et spedbarn. De kan kjøpes på apoteket. Urinveisinfeksjon behandles med antibiotika. Ved gjentatte tilfeller av urinveisinfeksjon bør barnet utredes for medfødte feil (refluks).

Hentet fra Familieverdens foreldreveilederserie. Fagkonsulent: Helge Michalsen

Hva synes du om artikkelen?  
Forrige artikkelUtslett
Neste artikkelHodepine
DEL