BabyTennerNå barna mister tenner: Tannfeen på besøk

Nå barna mister tenner: Tannfeen på besøk

Det er stort å miste melketenner! Illustrasjonsfoto: iStock
Av Janet Molde Hollund 7070
En løs tann! Nå faller den snart ut! Barn er ikke sene om å legge sine nyfelte melketenner i et vannglass på nattbordet. Men tror de på tannfeen?

Å miste den første melketannen er en stor begivenhet for små gutter og jenter. Ikke bare føler de seg store, men de har også hørt om at det vanker penger i belønning. Hvis de bare putter tannen i et vannglass over natten, vil tannfeen komme på besøk.

De aller fleste har et forhold til denne gavmilde feen, men opprinnelsen til fenomenet er det ikke skrevet mye om. Ifølge Wikipedia var tannfé i norrøn tid en gave barn fikk da den første tannen kom til syne. I den senere tid har det i stedet blitt til feen som gir økonomisk kompensasjon for melketenner.

Som julenissen
Tannpleier Tone Olsen og tannlege Elisabeth Langberg. Foto: Janet Molde Hollund– Barna er veldig opptatt av tannfeen. Det blir som med julenissen, og få tror vel egentlig at den eksisterer. Det handler om å få en premie eller belønning, sier tannlege Elisabeth Langberg ved Sola tannklinikk.

Tannpleier Tone Olsen har hatt mange samtaler med barn om tannfeen, og spør alltid barnet hvor mye en melketann er verdt i dag.

– Taksten ser ut til å være på mellom 20 og 30 kroner. For det er klingende mynt det går i, sier Olsen.

– Da jeg var liten, fikk vi en krone, smiler Elisabeth Langberg.

Pluss minus seks år
Ungene kan gå og lirke på tennene lenge før de virkelig er løse. Det er stort for dem, og de fleste mister sin første melketann i seksårsalderen.

– Jeg tror nok dette er et samtaleemne både i barnehage og på skolen. Ungene er opptatt av hvor mange tenner de har mistet, og for de som er litt større, kan det være litt sårt å bli siste mann ut, sier Langberg.

Det er de to midterste fortennene i underkjeven som felles først. Deretter følger de to midterste fortennene i overkjeven, så kommer de to ved siden av fortennene i underkjeven og deretter de to tennene ved siden av fortennene i overkjeven. Det er nok disse første åtte tennene som gir barna litt ekstra penger i kassen, for de neste tennene mister de gjerne når de er 10-13 år.

Tannfeen alltid med
Men også for de som kanskje må trekke en tann før den egentlig skulle ut, er det viktig å understreke for barnet at tannfeen er med.

– Vi gjør alltid et nummer ut av dette, og barnet får tannen med seg i en liten eske slik at tannfeen kan komme hjem til dem og hente den. I tillegg får de jo som vanlig en liten premie her, sier Tone Olsen.

Men de har også hørt gode historier om ting som ikke har gått helt etter planen. Foreldrene har gjerne glemt å legge pengene i glasset, og har fortalt barnet at de glemte å åpne vinduet slik at tannfeen ikke kom seg inn. Det har da gått bra på neste forsøk. Noen uheldige barn har nok også opplevd å miste sin første tann før den kom i glasset. En historie sier at noen tok feil vannglass og drakk tannen til barnet sitt.

– Det er nok en del magi i dette med tannfeen, og det blir nok brukt mye fantasi. Tannfeen er udødelig, tror Elisabeth Langberg og Tone Olsen.

– Fint med overgangsritualer
Barnepsykolog Kirsten Hasselknippe mener det kan være bra for barn med symbolske handlinger, og sier det er fint å ha et opplegg som markerer overgangen til en ny fase – at de skal få nye tenner.

– Tannfeen blir nesten som julenissen. Vi vet etter hvert at den ikke er der, men det er likevel spennende. Det er en del av kulturen vår, og overgangsritualer er viktige. Da vet de at nå er melketennene ute, og kaffetennene på vei inn, sier Hasselknippe.

Følg babyens utvikling: Last ned Babyverdens app her
Hva synes du om artikkelen? 

Nyeste artikler: